Skocz do zawartości

Sigma BC 23.16 vs Sigma ROX 6.0

Qba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów pokusiłby się o porównanie tych dwóch maszyn liczących?

Jakieś większe różnice? wiem, że 23.16 podobno pokazuje watty ale jak to jest z dokładnością?

jakieś różne sposoby przekazu danych?

Może ktoś miał okazję testować?

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem podobną zagwozdke. Osobiście dopiero kupiłem 23.16 (459zł Allegro) i zamontowałem (dosłownie 30minut temu ;) ), jeszcze nie testowałem, ale moje wrażenia po małym tylko rozruchu są takie:

Jest czytelny i dośc spory, montaż niesamowicie łatwy, wręcz intuicyjny. Multum opcji sprawia ze mozesz sie zgubić ale w 3 minuty juz intuicyjnie sie poruszałem po menu wcześniej obejrzawszy film na yt z instrukcją warto go obejrzeć bo rozjaśnia wszystko tak naprawdę. Na początek w ustawieniach zmieniasz język na Polski. Nie mam doświadczenia z łączeniem z komputerem czy telefonem jeszcze ale wygląda obiecująco. Prawda, liczy moc ale raczej z algorytmu twojej masy, wagi roweru, kadencji, nachyleń itd.. Nie mniej ma dość sporo danych zeby w miarę wiarygodnie to przybliżyć. Nie trzymałem ROX 6.0 w ręku, ale wydaje mi sie ze 23.16 jest poprostu kontynuacją tego modelu pod inną nazwą. Poprawcie mnie jeżeli się mylę. Może rox 6.0 nie ma NFC i musi się łączyć przez stacje ? 

Po pierwszych wrażeniach osobiście polecam.

.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie odnośnie Sigmy 23.16. Czy u Ciebie po próbie połączenia licznika z telefonem poprzez NFC licznik zawiesza się. U mnie pomimo kilkudziesięciu prób importu danych nie udało się tego dokonać, a licznik się zawiesił, nie reaguje na przyciski i sygnały z czujników. Mam Motorolę X Play. Czytałem, że ogólnie to łączności przez NFC szwankuje. 

Edytowane przez eldomello
Uzupełnienie myśli.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

mam tan sam problem. ani przez stację dokującą ani przez NFC. niestety mój licznik nie pochodzi o polskiego sprzedawcy więc nie mogę się do niego zwrócić o pomoc. Niemiecki serwis powiedział, że musze go do nich odesłać to mi za darmo naprawią. koszt transportu do nich pokrywam niestety ja

• Pomógł 1
Opublikowano

Niestety ale 23.16 łączy się tylko z Androidem, z  iOs nie widzę takiej opcji :(

• Pomógł 1
Opublikowano

próbowałem przez Androida. Połączył się zobaczyłem urządzenie nawet udało mi się ściągnąć "nagłówki " treningów ale już samych treningów nie.

Sprawa jest coraz ciekawsza bo serwis sigmy poprosił o odesłanie licznika a oni prześlą mi nowy ????

Czy Tobie udało się w jakikolwiek sposób ściągnąć dane na komputer i zobaczyć w sigma data center?

• Pomógł 1
Opublikowano

U mnie  przez NFC dało się przesłać tylko wygaszacz ekranu.  Możesz podać mi link do strony serwisu Sigmy.  Planowałem zakup stacji dokującej, ale spróbuję też zareklamować. Mogę Ci dodatkowo powiedzieć, że jak licznik zamontowałem po prawej stronie kierownicy, a czujniki były po lewej stronie roweru, to kadencja wskazywała błędne pomiary. Gdy ja pedałowałem z kadencją ok 30, licznik wskazywał 100, po czym po chwili spadał do 30 i znów skakał do 100.  Nie mogę jeszcze obczaić jak wprowadzić dane do Ghost Ride. 

• Pomógł 1
Opublikowano

ja kupiłem stację dokującą i też nie dało rady. Także na teraz nie polecam dopóki nie naprawią błędu. u mnie był taki bląd:

sigma_error.jpg
Opublikowano

Jest jeszcze to ze liczniki sigmy 23.16STS czy tez 16.16STS i inne modele STS maja problemy z połączeniem się z telefonami i nie do końca chodzi tu o aplikacje tylko sam telefon to ze jest NFC ale moduły są innej klasy i tu się spotykają problemy Np telefon LG K8 K10 G3 G5 bezproblemowo się łączą testowane osobiście samsungi nie wszystkie modele ale działają a Np HUAWEI czy to mate 9 mate 8 i czy tez P8 P9 już maja problemy na mate 9 trzy razy sie połączyło i puźniejj juz dupa mate 8 raz tylko i później nic ale tez leży wina po stronie oprogramowania bardzo dużo posiadaczy tech liczników ma problemy byłem jednym z nich lecz przesiadłem się na garmina i wszystko cacy trzeba czekać aż może te aktualizacje coś wniosą do poprawy działania .

• Pomógł 2
Opublikowano

dzieki za Twoje infromacje.

Ja próbowałem głównie polączyć bc23.16 z kompem przez stację dokującą. nie dawało się. i taki problem zgłosiłem do Sigmy. potem próbowałem przez NFC ale tez nie szło.

zastanawiam się czy jest to problem  tylko wybranej partii, czy wszystkich bc23.16. dlatego szukam czy komuś kto ma ten licznik udało się  przesłać dane z licznika do kompa.

w jakikolwiek sposób

pozdrawiam

Opublikowano

Nie problemy pojawiają się we wszystkich modelach STS

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

• Pomógł 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Od 3 lat jestem użytkownikiem Sigma Rox 6.0. Od 3 miesięcy się tam coś psuło z pulsem. Średnio na około 3 godziny treningu puls zawieszał się na jakiejś wartości na około 10 minut po czym wracał do pracy. Nie pomogła wymiana bateria w liczniku i w nadajniku pulsu. Postanowiłem kupić BC 23.16. Używam ten drugi od 4 dni. Liczniki funkcjonlenie prawie identyczne. Ten drugi pokazuje dodatkowo nachylenie, ma jazdę z duchem, pokazuje dodatkowo wykres pulsu podczas jazdy no i najważniejsze ma możliwość zapisu kilku treningów jednocześnie. Nie trzeba zgrywać dane na komputer po każdym treningu. Nie znalazłem funkcji w Rox 6.0 której by nie miał 23.16.

Po zakupie zdziwienie. Licznik się nie włącza. Szybka diagnostyka baterii miernikiem wykazała jej całkowite rozładowanie 0,01V, czyli tak jak gdyby było zwarcie w liczniku. Kupiłem nową baterię i wszytko od 3 dni jest OK. Zdziwienie drugie: Podstawki pod oba liczniki są inne. Wymiar jest ten sam, ale mają przesunięte miejsca styku. Konieczność dokupienia stacji dokującej i podstawki do drugiego roweru (łączny koszt: ok. 90zł). Wszystkie nadajniki (puls, prędkość, kadencja) na szczęście działają na oba liczniki. Nawet testowałem je zakładając oba liczniki obok siebie na kierownicę, przy jednym komplecie nadajników i działa to bez problem.

Zgrywanie danych za pomocą podstawki do sigma data center jest działa. Przy pierwszym zgrywaniu pojawił mi się jednak błąd tak jak w poście "Qba", ale po ponownym uruchomieniu programu wszystko się zgrało bezproblemowo. Próbowałem kilka razy i póki co działa za każdym razem. Kasowanie starych treningów jednak nie działa z poziomu programu. Trzeba je skasować ręcznie na liczniku.
Wgranie ducha na pulsometr z ROX 6.0 się udało, ale nie wiem jak go włączyć podczas jazdy. Dochodzę do momentu gdzie na wyświetlaczy pokazuje się "Ghost Start?" i nie wiem co dalej, bo żaden przycisk go nie włącza. Może to dlatego, że duch był z ROX 6.0? Chciałem dzisiaj wgrać nowego ducha, już z 23.16 ale pasek postępu dochodzi do około 20% i program się zawiesza.

• Pomógł 1
Opublikowano

Witam,

napiszę swoją historię, może komuś pomoże.

Jakiś czas temu zakupiłem licznik sigma bc23.16. Wszystko było z nim w porządku oprócz tego, że nie dało si ezgrac danych. Ani przez stację dokującą ani przez NFC ( telefon z androidem). Wciąż wyskakiwał mi błąd taki jak zamieściłem kilka postów wyżej. Skontaktowałem się z serwisem Sigmy, opisałem problem. Dostałem odpowiedź, że muszę odesłać licznik do Niemiec do naprawy. nie było innej możliwości. Licznik odesłałem i po dwóch tygodniach wrócił naprawiony ( niestety dane które na nim miałem straciłem bezpowrotnie) Teraz synchronizacja działa bez problemu

pozdrawiam

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki za info.
Dzisiaj przed treningiem próbowałem zgrać ghosta na licznik po raz kolejny. Nie udało się. Pojechałem na trening. Zgrałem dane na komputer i spróbowałem po raz kolejny zgrać ghosta na licznik. Udało się!!! Później jeszcze raz i znów sukces. Kilkukrotna próba przegrania ustawień z komputera na licznik też udana za każdym razem. Nie wiem o co chodzi ale od 3 godzin wszystko działa jak powinno. Potestuję kilka dni jeszcze i zobaczymy.
Zauważyłem tylko, że jak licznik jest w trybie "Sleep", to przy próbie zgrania wyskakuje błąd. Trzeba go wybudzić i wszystko jest OK później.

Jeszcze pytanie co do ghosta. Czy włącza się go na starcie treningu? Czy w trakcie treningu jak go włączę to porówna mi czas od momentu włączenia go, czy od początku treningu?

• Pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czyli co, warto?, bo stoję przed decyzją zakupową. 450zł za 23.16 z opaską HR i czujnikiem kadencji w zestawie czy może coś innego?

Opublikowano

Kupiłem 23.16sts i oczywiście mam problem ze zgraniem treningu.

Mi ładnie wyszukuję urządzenie, i zasysa dane, pokazuje na pasku 100% i wyskakuje komunikat, "wystąpił błąd podczas przesyłania. Proszę spróbować później."

Nie potrafię też połączyć samego pulsometru z endomondo:/

Opublikowano

Witaj,

jeśli wyskakuje Ci też jakiś numer błędu to wyślij do serwisu sigmy. Odpowiedzą co z tym zrobić. Czy dobrze rozumiem, że chcesz podłączyć pasek pulsometry od 23.16 do endomondo? Nie da się pasek nadaje w systemie sts a do endomondo muszą trafić dane przez Bluetooth. Też kiedyś wpadłem na taki pomysł, żeby wysyłać jednocześnie dane do licznika i do endomondo ale sigma nie ma takiego nadajnika, który obsłuży jednocześnie Bluetooth i sts. Trzeba na siebie założyć dwa paski ?

• Pomógł 1
Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie w sprawie Ghost'a. Czy do przeniesienia danych potrzebna jest stacja dokująca czy da się  to zrobić przez NFC?  

Opublikowano

nie pokazuje żadnego numeru błędu, niestety:/ 

ok czyli próby z pulsometrem zarzucam:)

Opublikowano

Co do ducha to niestety nie wiem? Jeszcze ńigdy nie używałem, nie próbowałem. Generalnie licznik można "skontaktować" z programem sigmy albo przez stację albo przez NFC . Mam nadzieję że te informacje będą pomocne. Może można znaleźć jakieś filmiki na youtubie

Opublikowano

Widziałem na youtubie film o łączeniu sigmy z aplikacją przez NFC. Nie była to prosta i intuicyjna rzecz. Polecam ten filmik..

Opublikowano (edytowane)

ja też, postępuje tak jak na filmie. napisałem do supportu, zobaczymy co odpowiedzą..

EDIT:

Po drugiej jeździe udało się zgrać trening:D

tak po prostu się odblokowało, wszystko robiłem tak samo:P

Edytowane przez niet