BiriaMTB Napisano 7 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 7 Kwiecień 2017 Witam Szjbajkowie Jak w temacie, mam starą Birie i zastanawiam się nad tym jaką korbę najlepiej do niej kupić. Rama jak tutaj (to nie jest mój rower!) http://allegro.pl/rower-meski-biria-i6773070726.html Nie chcę wydawać wielkiej forsy, ma to być rower do 1500 zł, myślę o korbie do 150-250 zł. Może być używana, może być nowa. Rower będzie używany intensywnie jak na razie dopóki nie złożę zastępczego. Co byście polecili? Tak aby wytrzymało jazdę w terenie pagórkowatym, po korzeniach itd. (będzie to może 30% tras). Widzę ciekawe oferty na aukcjach starszych Deore ale nie jestem pewien co do jakości blatów... Z drugiej strony są nowe Shimano najniższych grup, ale ponoć rozpadają się po 700km intensywniejszej jazdy, to możliwe? Moje Acery i Altusy w Biri wytrzymały nieporównywalnie więcej. Przy okazji, ważę około 90kg przy 184cm (jeżeli to ważne...) Dzięki! Odnośnik do komentarza
Maki Napisano 8 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 8 Kwiecień 2017 Jak mam byc szczery to ja bym ani zlotowki nie zainwestowal w rower na takiej ramie. Zapewne jest to jeszcze stalowa. Dla przykladu to co ty planujesz zrobic to tak jak by zalozyc super alusy i obszyc fotele skora cieleca do zardzewialego fiata 126p. Odnośnik do komentarza
BiriaMTB Napisano 10 Kwiecień 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwiecień 2017 Dnia 4/8/2017 o 18:19, Maki napisał: Jak mam byc szczery to ja bym ani zlotowki nie zainwestowal w rower na takiej ramie. Zapewne jest to jeszcze stalowa. Dla przykladu to co ty planujesz zrobic to tak jak by zalozyc super alusy i obszyc fotele skora cieleca do zardzewialego fiata 126p. Dzięki za odpowiedź Majki. Widzisz, tak się składa że odnawiam stare rzeczy bo LUBIĘ, teraz robię starą Hondę i obszywam skórami (bo stare już umarły) oraz wkładam nowe alusy i nawet sporo nowych części silnika (to samo chciałem zrobić z fiatem 125p ale remont blacharski nie na moją kieszeń niestety, jeszcze nie...). Wracając do roweru, nie pytam się o zasadność mojego postępowania. Dla MNIE ma sens Rama jest cr-mo czyli stal, ale nie jest zardzewiała, jest w świetnym stanie. Także jakie sprzęty ze starszych modeli byście polecili ewentualnie? Nowszych niskich grup już nie chce. Wszelkie pomysły mile widziane Odnośnik do komentarza
Maki Napisano 10 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwiecień 2017 Ale zapewne ta honda nie jest pordzewiala. Ale nie wazne. Jesli tak chcesz robic to twoja wola. Ja nie widze sensu a wiedz nie potrafie ci doradzic. Odnośnik do komentarza
BiriaMTB Napisano 10 Kwiecień 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwiecień 2017 Jak napisałem wcześniej Honda jest pordzewiała (była, bo już ją zrobiłem ) ale pordzewiała w stanie przyjaznym dla mego budżetu. Spoko, rozumiem cię. Trzeba być specyficznym typem człowieka aby odnawiać, lub przywracać "graty" do ponownego życia. Nie dziwie się tobie że nie masz ochoty nawet o tym myśleć Ale tak czy siak dzięki. Może ktoś inny ma jakiś pomysł na jakąś starą grupę, a może miks? Na razie mam F i R altusy c-10, F c-50, R acera i piasty shimano exage FD i RD. No i walczę z kaseta 7 z 92 roku... Nie chce puścić suka, ale nie poddaje się Odnośnik do komentarza
Maki Napisano 12 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwiecień 2017 (edytowane) Tu nie chodzi o ochote ale o sens. Moje mazenie jest odnowic malucha. Ale na zasadzie by wygladal jak z fabryki. Zadnych alusów itd. 100% orginał. Jak remontowac te birie to na czesciach z tamtej epoki. Edytowane 12 Kwiecień 2017 przez Maki Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 12 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwiecień 2017 to , że dla ciebie nie ma to sensu jest bez znaczenia, nie twój rower i nie ty bedziesz go remontował BiriaMTB ma taka pasje lubi odnawiać stare rzeczy i tylko chwała mu za to , ważne, że dla niego ma to sens:) . Powodzenia Odnośnik do komentarza
BiriaMTB Napisano 14 Kwiecień 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwiecień 2017 (edytowane) Samuel mnie rozumie, Tak czy siak, niestety rama Biria "odpadła z zawodów" bo życzliwy członek rodziny po prostu się jej pozbył pod moją nieobecność Bez komentarza. Ale jakoś sobie z tym poradziłem Tak więc teraz jest rama raleigh z 2017 i koncepcja się zasadniczo zmienia, ale nadal będę ładował stary osprzęt top grup . Ehh... z rodziną najlepiej na zdjęciach. Edytowane 14 Kwiecień 2017 przez BiriaMTB Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi