m@rcin Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 (edytowane) Witam wszystkich Mam problem ze Specjalem Rockhopper Expert 2017. Polega on na przycieraniu przez łańcuch ramy roweru przy korbie. Jak to zauważyłem to od razu zabezpieczyłem taśmą, niestety problem się powtarza co jazdę. Powiedzcie mi co mogę zrobić w takiej sytuacji, chyba ze jest to wina mojej nieumiejętnej jazdy lub jakaś wada sprzętu. Dodam że rower ma niecały miesiąc i przejechane około 150 km. Poniżej zdjęcia. Edytowane 18 Października 2018 przez m@rcin
Gość Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 Nowy rower? Do sklepu i niech wyregulują porządnie tę przednia przerzutkę, jak dla mnie jest źle ustawiona. Druga sprawa to sprawdź, czy zębów nie pokrzywiłeś w blacie.
Gość Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 Wygląda, jakby Ci łańcuch zaciągało.
Heboket Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 Dokładnie, wygląda na zaciągnięty łańcuch
m@rcin Opublikowano 18 Października 2018 Autor Opublikowano 18 Października 2018 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Niestety nie wiem czym może to być spowodowane ? Sprawdziłem zębatki i nie wyglądają na powyginane pyzatym jest to nowy rower. Super raiderem tez nie jestem bo wsiadłem na rower po ponad 10 latach abstynencji i moją jazdę można nazwać turystyczną. Staram się również prawidłowo obchodzić z biegami. Zauważyłem jeszcze ze czasem ciężko mi zmienić na dużą zębatkę z przodu zwłaszcza przy małej prędkości.
Heboket Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 A zablokował Ci się kiedyś łańcuch między ramą a zębatką?
m@rcin Opublikowano 18 Października 2018 Autor Opublikowano 18 Października 2018 1 minutę temu, Heboket napisał: A zablokował Ci się kiedyś łańcuch między ramą a zębatką? Raz mi spadł jadąc pod górę ale to była moja wina. Bo zmieniłem z przodu na mały blat a przy okazji szybko pedałowałem. Wydaje mi się że to było przyczyną tej sytuacji. Dlatego też zabezpieczyłem ramę w tym miejscu aby uniknąć zadrapań i uszkodzeń. Później zauważyłem że taśma, którą przykleiłem jest uszkodzona stało się tak dwukrotnie.
Heboket Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 Wyczyść dokładnie zębatki i łańcuch, możesz też podregulowac przerzerzutkę, powinno pomóc 😊
seraph Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 59 minut temu, m@rcin napisał: Bo zmieniłem z przodu na mały blat a przy okazji szybko pedałowałem. Jeśli przerzutka jest sprawna (prosta) i dobrze wyregulowana to łańcuch nigdy nie spadnie, więc to nie Twoja wina:P Jak łańcuch zaciąga po zmianie biegu to regulacja przerzutki do poprawy, a jak podczas normalnej jazdy (np jak dociśniesz) to jest wina zębatki. 1
m@rcin Opublikowano 18 Października 2018 Autor Opublikowano 18 Października 2018 Czyli czeka mnie wizyta w serwisie. Mam jeszcze jedno pytanie, czy to ja mogłem wygiąć zębatki nieumiejetną zmiana przełożeń?
seraph Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 Raczej nie. Prędzej przerzutkę - porównaj sobie gdzie jest grubsza blacha. Nie wyregulujesz przerzutki sam? Przednią może się reguluje trochę trudniej niż tylną, ale to też nie jest fizyka kwantowa - imbus 5 mm i śrubokręt potrzebny. Pooglądaj poradniki sobie i będziesz na przyszłość miał to jakby co to sobie sam będziesz korekty na trasie robił.
m@rcin Opublikowano 19 Października 2018 Autor Opublikowano 19 Października 2018 (edytowane) Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jutro jadę do serwisu ogarnąć zaciąganie łańcucha a przy okazji wydaje mi się że kaseta faluje przynajmniej odnoszę takie wrażenie. Do zobaczenia na 3miejskich trasach 🚵♂️🤟🤟 Edytowane 19 Października 2018 przez m@rcin
seraph Opublikowano 21 Października 2018 Opublikowano 21 Października 2018 Kaseta faluje i nic z tym nie zrobisz - im tańsza piasta tym bardziej to widać. To niczemu nie szkodzi i jest dość naturalne, bo nie sposób skręcić korpus i bębenek idealnie osiowo.
m@rcin Opublikowano 22 Października 2018 Autor Opublikowano 22 Października 2018 Dzięki za odpowiedź widzę że nie mam czym się martwić. Naszczescie udało się wyeliminować zaciąganie łańcucha przez ustawienie przerzutki. Więc temat do zamknięcia, ale myślę już nad tym co zmienić w rowerze.
Rekomendowane odpowiedzi