Hildegunst Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Opublikowano 7 Marca 2020 (edytowane) Nie twierdzę, że nie powinno się wcale myć roweru na myjce, ale myślę, że lepiej nie nadużywać tego sposoby i być ostrożnym w trakcie mycia. Warto też zaglądać czasem do mechanizmów, zwłaszcza po takim myciu. Poniżej wrzucam zdjęcie zrobione kilkanaście dni temu, podczas przeglądu mojego Rometa. Dla jasności napiszę, że rower nie był myty na myjce, w zimie jeżdżony tylko kilka razy w suche słoneczne dni, natomiast ostatniego lata przypominam sobie tylko jeden przypadek gdy złapał mnie ulewny deszcz. Na zdjęciu widać dolne łożysko sterów - na górnym też było mniej rdzy, ale za to pojawiły się niewielkie wżery. Support - rdzawy nalot na osi oraz w smarze łożysk, po dokładnej płukance i nałożeniu nowego smaru łożyska wciąż jak nowe, podobnie w łożyskach kółeczek w wózku przerzutki. Łożyska w kołach natomiast były czyste, smar był przejrzysty, wyraźnie woda tam się nie dostała. Nie jest to jeszcze stan, który powoduje, że rower źle działa, ale jednak daje to do myślenia. Dodam jeszcze, że zarówno stery jak i suport były rozbierane w sierpniu zeszłego roku. Co do sakiew, to myślę, że nie róźni się to od innych tego typu rowerów. Mi zdarzyło się użyć kilkukrotnie sakwy na kierownicę marki Sport Arsenal, z rolowanymi zamknięciami. Daje radę, rozwiązanie całkiem spoko, chociaż ani pojemność ani łatwość dostępu do sakwy nie zachwycają. Za to nie przeszkadza i praktycznie nie czuć jej w trakcie jazdy. Ja używałem głównie do przewożenia jakiejś awaryjnej odzieży w momencie gdy zamierzałem cały dzień spędzić gdzieś w trasie, dalej od domu i do tego celu to rozwiązanie sprawuje się idealnie. Mogę polecić ten sposób przewożenia, ale tego modelu torby drugi raz bym nie kupił - nie jest tak, że jest to dziadostwo, z którego nie da się korzystać, ale liczyłem na coś więcej. Edytowane 7 Marca 2020 przez Hildegunst
polsky Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 W Krakowie? TakWysłane z mojego moto g(6) play przy użyciu Tapatalka
Fifi Opublikowano 22 Marca 2020 Opublikowano 22 Marca 2020 Hej, zastanawiam się nad tym rowerem. Obawia mnie tylko to, że może być problem z moimi wymiarami. Mam 190 cm i ważę ~110kg. Mogę go mieć za 3200 w rozmiarze 58. Z tego co patrzyłem, to rozmiar chyba będzie dobry. Czy planujesz wymienić hamulce? Jak ogólnikowo on sie sprawuje? Ten lakier aż tak mnie nie martwi. Myśle jeszcze nad Furiosem lub Boreasem ale 2020. Pytanie tylko, czy warto do tego wszystkie dopłacać. Byłbym wdzięczny za każde info o tym rowerze
Fimala Opublikowano 22 Marca 2020 Opublikowano 22 Marca 2020 7 godzin temu, Fifi napisał: Hej, zastanawiam się nad tym rowerem. Obawia mnie tylko to, że może być problem z moimi wymiarami. Mam 190 cm i ważę ~110kg. Mogę go mieć za 3200 w rozmiarze 58. Z tego co patrzyłem, to rozmiar chyba będzie dobry. Czy planujesz wymienić hamulce? Jak ogólnikowo on sie sprawuje? Ten lakier aż tak mnie nie martwi. Myśle jeszcze nad Furiosem lub Boreasem ale 2020. Pytanie tylko, czy warto do tego wszystkie dopłacać. Byłbym wdzięczny za każde info o tym rowerze Przy twoim wzroście raczej bym sobie ten rower wybił z głowy. Niżsi od Ciebie mieli problem z haczeniem stopami o tylny trójkąt...
Grzegorz_Macko Opublikowano 22 Marca 2020 Opublikowano 22 Marca 2020 To haczenie stopami to jakaś dziwna plotka. Jeżdżę na aspre 1, mam rozmiar nogi 47 EU. Moja pięta nie jest za specjalnie bliżej tego trójkąta niż na innych rowerach MTB jakie posiadam.Nie wiem skąd się wzięła ta niepochlebna opinia, która rozprzestrzeniła się jak wirus wśród rowerzystów. Nie twierdzę, że ktoś propagujący ta tezę nie miał tego kłopotu i to wymyślił, ale na ile to był problem roweru, a na ile rowerzysty, tego się chyba nie dowiemy.
polsky Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 23 godziny temu, Fifi napisał: Hej, zastanawiam się nad tym rowerem. Obawia mnie tylko to, że może być problem z moimi wymiarami. Mam 190 cm i ważę ~110kg. Mogę go mieć za 3200 w rozmiarze 58. Z tego co patrzyłem, to rozmiar chyba będzie dobry. Czy planujesz wymienić hamulce? Jak ogólnikowo on sie sprawuje? Ten lakier aż tak mnie nie martwi. Myśle jeszcze nad Furiosem lub Boreasem ale 2020. Pytanie tylko, czy warto do tego wszystkie dopłacać. Byłbym wdzięczny za każde info o tym rowerze Hej, Mam rower w rozmiarze 56, 183cm wzrostu. Dla mnie rozmiar ok. Ja stopami nie haczę o tylny trójkąt. Jeżdzę w crankach. Co do roweru, kupiłem model 2019, juz na normalnych obręczach pod tarcze. Od września 2019 zrobiłem 1700km do dzisiaj. Było kilka 100km jak i krótszych tematów. Długo mi zajęło przyzwyczajenie się do baranka (przesiadłem się z crossowego Kross Evado 5.0), ale nadal dolny chwyt jest dla mnie mało wygodny, kwestia osobista. Jeśli chodzi o samo użytkowanie, dla mnie super, w tej cenie nie ma nic lepszego, rozważałem też Eskera 4.0 ale wtedy były po 4k więc za dużo, obecnie widziałem że można wyhaczyc za 3,8k. Można się zastanawiać. Co do samego sprzętu, w sumie bez awarii, odkręcona kaseta na bębenku, dokręciłem i jeżdżę dalej. Na pewno słabym punktem jest wkład suportu gpx, drogi w kupnie, nie da się wymienić samych łożysk bo są niestandardowe i ogólnie ma opinie słabe. Ale póki co daje radę. Pozostałe rzeczy bez zarzutu. Poza tym nie mam zastrzeżeń, pamiętaj, to rower dość agresywny, bardziej pod CX niż spokojny gravel.
marecki Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 (edytowane) Witam, żeby nie zakładać nowego tematu postanowiłem dopisać się tutaj. Mam zamiar kupić niedrogi rower przełajowy o niezbyt agresywnej ramie ale z lekkim zacięciem sportowym. Wybór padł na Rometa Boreas 1(2019) lub Meridę Cyclo Cross 100. Rowery są podobne, cenowo również lecz nigdzie nie znalazłem bezpośredniego porównania. Byłbym wdzięczny za kilka słów w temacie, co w pewnym stopniu ułatwi mi wybór. Do tej pory jeździłem na rowerze crossowym ale chciałbym coś szybszego i dynamiczniejszego. Asfalt, kostka ale również eksploracja czyli las i ścieżki polne, dlatego wybór padł na przełaje. Pozdrawiam. PS. czy Boreas na płaskim bez problemów osiągnie 40 km/h ? Edytowane 22 Czerwca 2020 przez marecki
Chmielo Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 Czy boreas osiągnie 40km/h to nie od niego zależy tylko od Twojej formy:) a z jaką prędkością jeździłeś na obecnym rowerze? Ja osobiście po przesiadce z Trekinga 18kg na Marin Nicasio 12kg to różnica w średnich prędkościach to ok 3-3.5/h Jak na trekingu osiągałem średnie 26-27 km/h to na gravelu puki co średniej 30Km/h nie utrzymam na pętli 60km. A 40km/h na płaskim odcinku złapie ale nie utrzymam przez kilka minut I mowie oczywiście o asfalcie
Hildegunst Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Po niecałych 3000 km zatarło się łożysko suportu. Dawało już wcześniej o sobie znać, lecz trudno było jednoznacznie orzec skąd dobiega dźwięk. Zrobiłem więc serwis pedałów i sprawdziłem wszystkie gwinty w napędzie (dokręcenie + smarowanie). Jednak po kilkuset kilometrach łożyska suportu zaczęły wydawać tak wyraźne dźwięki tarcia, że nie było wątpliwości. Wymieniłem więc wkład suportu na najtańszy Shimano Deore, miski łożysk były z obu stron węższe więc zastosowałem dodatkowe podkładki (dwie od strony napędu, jedną po przeciwnej stronie). Biorąc na logikę, szerokość suportu powinna być taka sama jak poprzednio uwzględniając szerokość podkładek, jednak po dokręceniu korby, ta chodziła bardzo ciasno. Musiałem zastąpić jedną z podkładek, cieńszą (która również była w zestawie). Przy zastosowaniu tylko dwóch podkładek korba podczas jazdy miała luz. Jak to będzie działało w praktyce dopiero się okaże. Jadnak wkład suportu Deore sprawia znacznie gorsze wrażenie niż ten oryginalny. Dla uzupełnienia relacji z eksploatacji tego roweru, dodam że po wywrotce uszkodziłem lewą klamkę, tak że musiałem ją wymienić. Niestety aktualny model klamki graficznie różni się nieco od oryginału (rower z 2018 roku), nie tylko napisami ale też przetłoczeniami na gumie. Wywrotka skończyła się nie tylko uszkodzeniem roweru, ale także mojej ręki, nie mogłem jeździć przez większość sezonu (od kwietnia), dopiero parę tygodni temu wróciłem do jazdy, ale wciąż nie jestem wysiedzieć zbyt długo w siodełku.
Bober198813 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Siemanko posiadam boreasa 1 z 2021 roku chciałbym wymienić korbe na dwa albo trze blaty z przodu czy jest to możliwe. Wiem ze będzie trzeba kupić klamkę i przerzutke ale czy jest to możliwe. I jaka korbe kupić myślałem żeby kupić coś od MTB
Rekomendowane odpowiedzi