Skocz do zawartości

Wymiana mechanizmu korbowego.

MiśTed

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W okresie zimowym mam zamiar wymienić mechanizm korbowy w moim rowerze. Oczywiście będzie to przejście z korby na kwadrat na sztywną oś w systemie hollowtech II. Co radzicie wrzucić, Deore, Alivio, czy może Nexelo? Jest tu mowa o korbie z trzema blatami. Z góry dzięki za pomoc i podpowiedzi.

Opublikowano

Prawy górny róg opcja "szukaj" to raz a dwa i trzy, że nie napisałeś nic o ilości zębów na blatach jakie chcesz mieć oraz ogólnie zero info o posiadanym napędzie. Szklana kula na serwisie, więc nie będę zgadywał.

Opublikowano

Obecnie napęd to:

korba - Shimano FC-M3000 40x30x22T, 175 mm

kaseta - CS-HG300, 12-36T 9 zębatek

łańcuch - Shimano CN-HG53

Planuje wymianę na torbę o tych samych parametrach, ewentualnie taką ze środkową tarczą 32.

Opublikowano

FC-M6000, M591 lub M610.

Kwestia doboru ilości zębów na blatach ale nadal nie wiem jakie masz przerzutki.

Opublikowano

Przerzutka przód: Shimano FD-M4000 Downswing, 31,8

Przerzutka tylna: Shimano Deore RD-M592, 9 speed

Opublikowano

Z największego blatu akurat nie karzystam. Ale mam taki pomysł aby blat 40 zmienić na 34, aby w skrajnych przypadkach mieć odrobinę więcej szybkości. Co myślisz kolego o takim pomyśle?

Opublikowano

Bezsens kompletny. Proponował bym pogrzebać po necie jak dobierać przełożenia aby wykorzystać je najefektywniej.

Opublikowano

Nie mam problemów z dobieraniem najefektywniejszych przełożeń kolego, tylko blat 40stka nie jest wykorzystywany. Napędy 2x10, 2x11 też zwykle nie mają zębatki 40stki. Pomysł mój był po prostu taki aby zastąpić coś z czego absolutnie nie korzystam, na coś co się czasem przyda. Ale oczywiście możesz mieć swoje zdanie i nie neguje tego.

Opublikowano

22 x 30/32 x 34 

Spójrz na to i co widzisz? Taka konfiguracja nie ma kompletnie sensu. Chcesz to składaj sobie takiego cudaka. Twój rower Twoja sprawa tylko żebyś potem nie było...

Opublikowano

Wymien sobie na 2s, 22x34 np. Skoro 3s nie potrzebujesz

Romki dwa i b'(o)twin(a)

Opublikowano

Myślałem nad tym ale nie wiem czy nie będę musiał wtedy zmienić też przedniej przerzutki. Nie wiem czy ta będzie działała dobrze z nową manetką zmiany biegów, bo wtedy manetkę również będę musiał zmienić. W specyfikacji tej przerzutki jest napisane że obsługuje 3 tarcze.