Karoleq Opublikowano 15 Października 2018 Opublikowano 15 Października 2018 Witam mam problem z damperem Monarch R, wydaje on podczas pracy dziwne dźwięki podobne do sapania czy siorbania. Rower to dartmoor blackbird, mój pierwszy full więc nie bardzo wiem czy tak ma być czy lepiej oddać na gwarancję/serwis. Damper trzyma powietrze (SAG jest cały czas ok), oraz nie pluje olejem. Poniżej dodaje linka do filmiku gdzie nagrałem jak to brzmi. Proszę o poradę czy to jest coś poważniejszego? Można na nim jeździć czy lepiej odesłać na serwis bez ryzyka? Pozdrawiam 🚲 https://youtu.be/OqgE4u08yfQ damper praca
Gość Opublikowano 15 Października 2018 Opublikowano 15 Października 2018 Dużo masz wyjeżdzone na nim? Serwis mu nie zaszkodzi a nawet pomoże.
Karoleq Opublikowano 15 Października 2018 Autor Opublikowano 15 Października 2018 Rower kupiłem niecałe 2 miesiące temu, ostatnio zacząłem go trochę intensywniej użytkować
Ares Opublikowano 15 Października 2018 Opublikowano 15 Października 2018 Masz zapowietrzony damper. Oddaj na serwis gwarancyjny. 1
Gość Opublikowano 15 Października 2018 Opublikowano 15 Października 2018 (edytowane) 5 godzin temu, Ares napisał: Masz zapowietrzony damper A niby jaki ma być skoro to damper powietrzny? Może się czepiam ale jeśli już to tłumik będzie zapowietrzony. W każdym razie przegląd dobrze mu zrobi, bo nie zdziwilbym się jakby nie zrobili zerówki przed montażem. Edytowane 16 Października 2018 przez Gość
Ares Opublikowano 16 Października 2018 Opublikowano 16 Października 2018 No raczej się czepiasz bo wiadomo o co chodzi. Przegląd dobrze mu zrobi bo musi być skoro damper nie działa prawidłowo. Zapowietrzenie nie ma nic wspólnego z zerówką. Można zrobić serwis a i tak po jakimś czasie problem wystąpi. I kto miał zrobić tą zerówkę bo jakoś nie czaję. 1
Gość Opublikowano 16 Października 2018 Opublikowano 16 Października 2018 (edytowane) 22 minuty temu, Ares napisał: wiadomo o co chodzi. Ja wiem,Ty wiesz a pytający wie? No nie koniecznie. 22 minuty temu, Ares napisał: Zapowietrzenie nie ma nic wspólnego z zerówką. Na dwoje babka wróżyła. Ilość płynów też ma wpływ na prace amora tudzież dampera. Rower nowy i po paru km damper wymaga już serwisu co może ale nie musi wskazywać na brak serwisu zerowego. Gdyby tłumik był zalany jak należy tak szybko raczej by się nie zapowietrzył. 22 minuty temu, Ares napisał: Można zrobić serwis a i tak po jakimś czasie problem wystąpi. Normalne. Się używa się zużywa. 22 minuty temu, Ares napisał: I kto miał zrobić tą zerówkę bo jakoś nie czaję. Producent roweru na przykład. Nie jest tajemnicą, że RS często zalewa swój towar bardziej dla konserwacji niżeli do użytku. Edytowane 16 Października 2018 przez Gość
Ares Opublikowano 16 Października 2018 Opublikowano 16 Października 2018 (edytowane) Klienta nie interesuje czy na smarowaniu ktoś oszczędza. To ma działać i już. Damper to nie amor choćby w kwestii samodzielnego sprawdzenia smarowania. Harfa jak tylko zwietrzy, że cokolwiek było gmerane to od kopa odrzuci reklamację. Zresztą masa Monarchów szła na reklamację bo były żle poskładane. Zresztą wcale by mnie nie zdziwiło gdyby gwarancja została odrzucona bo zapowietrzenie jest solidne. Że po serwisie ponownie wystąpi kłopot to miałem na myśli choćby taki przypadek tym razem Fox'a gdzie po 2 krotnej wizycie na gwarancji po 5 wypadach już damper siorbał. To ni jak się ma do zużycia czegokolwiek bo jak zrobił niezależny serwis to wszystko grało. Edytowane 16 Października 2018 przez Ares 1
Gość Opublikowano 16 Października 2018 Opublikowano 16 Października 2018 @karolziemba Jak kupowałeś w stacjonarnym sklepie to idź tam z tym siorbaniem. Zobaczą, przejrzą, naprawią albo utopią w rzece 😉 @Ares Masz racje.
Kruk Opublikowano 16 Października 2018 Opublikowano 16 Października 2018 Trochę odejdę od tematu, mianowicie to że tylny damper wymaga serwisu a nie da się go zrobić od A do Z była głównym powodem do rezygnacji z Full'a. Nic dodać nic ująć, jak nie uznają gwarancji co jest u nas w kraju bardzo możliwe, weź do dobrego serwisu i zapłać i miej z bani, bo co się namęczysz i nadenerwujesz to nie warte użerania z serwisem. 1
Gość Opublikowano 16 Października 2018 Opublikowano 16 Października 2018 Swojego dampera rozbierałem czyścilem samrowałem, jak dla mnie nie różni się niczym w przeglądzie od przedniego amoraUważam że nie jest to nic trudnego
Kruk Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 Ale tłumienie ma jakieś nabijanie azotem? czy coś tego raczej w domu nie da się zrobić.
Gość Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 1 godzinę temu, Kruk napisał: Ale tłumienie ma jakieś nabijanie azotem? Jaki azot? W Monarchu? Bez jaj.
Gość Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 nie ma tam azotu ani innych wynalazków wystarczą dwie ręce ,imadło ze szczękami miękkimi typu aluminium lub teflon ewentualnie szamtki na stronie rock shok jest poradnik w postaci pdf jak to wykonać ,gdyby firma chciała by jeździć z tym do serwisu nie dawała by toturialów link do strony producenta do samego dampera https://www.sram.com/rockshox/products/monarch-r link do pdf z tym zrób to sam https://www.sram.com/sites/default/files/techdocs/gen0000000004932_rev_b_2016_monarch_rt3_r_english.pdf wystarczy olej chwilę czasu ,polecam smar do dampera i do amortyzatorów sprawdzony używany nie drogi polecany przez prawdziwych fachowców link do smaru https://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/serwis-amortyzatorow/oleje-smary/prod/slikoleum?src=prodBoard film do linku na przegląd co 50 motogodzin filmik do pełnego przeglądu Miłej naprawy naprawdę nic trudnego Swojego rozbierałem już kilka razy działa jak należy ,teraz jednie jak już zrobi się zimno czeka go pełen serwis
Kruk Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 No to dzięki za oświecenie, ja z damperami nie miałem nic do czynienia zawsze hardtaile, teraz trochę żałuje bo mogłem brać full'a choć komfort karbonu nawet w Hardzie jest rewelacyjny. To gdzieś mi się obiło o oczy jakieś pompowanie azotem czy jaki diabeł, w jakich to damperach tak czysto informacyjnie.
Gość Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 Tutaj mam lekturę dla chętnychhttp://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/Damper.htmlKruku też czytałem że pompuje się azotem nie wiem czy oryginalnie producent pompuje azotem czy zwykłym powietrzemWeźmy tylko pod uwagę że 78%naszego powietrza to azot więc sądzę i na różnych forach też piszą że jest to, zwyczajny pić na wodę fotomontaż 🧐Nawet w instrukcji jak przeglądałem nie pisze nic o azocie, jednak nie jestem obeznany we wszystkim może są pompowane samym azotem ale ja nie słyszałemSą tutaj osoby co pracują w serwisach może wiedzą coś na ten temat
Kruk Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 Dokładnie tak jak piszesz, też mi się wydaje że to bujda nie mniej jako ciekawostka pytam.
Gość Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 O to pompowanie azotem to chyba chodzi by się bąbelki nie robiły w komorze tłumienia . Jednak przeglądałem filmiki na stronie sram nie widzałem by ktoś wspominał o azocie Więc osobiście uważam że jest to bujda i nie ma amortyzatorów pompowanych azotem Chyba że ktoś pompuje samym azotem ,wtedy zasada jest taka że azot nie rozprężna sie tak jak mieszanka powietrza z azotem i np amortyzator lub damper ,pracuję tak samo bez względu na zmianę temperatury otoczenia Przyznam że ciekawy temat 😎
Gość Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) Tutaj wklejam foto z pdf jak pompuje zwykłą pompką jedynie co trzeba mieć ta ten adapter by napompować czyli to https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-amortyzatory-akcesoria-adapter-rock-shox-do-dampera-monarch-ario-o_l_155_11540.html Edytowane 24 Października 2018 przez Gość
Rekomendowane odpowiedzi