Misterrajt Opublikowano 15 Października 2018 Opublikowano 15 Października 2018 Czy dobrze myślę, że po wymianie mojej miękkiej ramy (jest tak miękka, że jest problem z ocieraniem łańcucha o przednią przerzutkę ) na twardą (lepszą?) mój komfort jazdy raczej spadnie ?
IOO Opublikowano 15 Października 2018 Opublikowano 15 Października 2018 Generalnie tak, ale nie koniecznie. Dobre ramy są konstruowane w ten sposób aby były sztywne tam gdzie przenosimy napęd, czyli naorzyklad węzeł supportu ale "miekkie", a raczej tłumacz drgania tam gdzie można. Np górne widełki tylnego trójkąta. Jeżeli kupisz ramę wyższej klasy to może się ona okazać równie komfortowa, jeśli nie bardziej, a jednocześnie lepiej przenosić siły związane z pedałowania. Jaśniej nie umiem napisać 😉
SzpiceR Opublikowano 15 Października 2018 Opublikowano 15 Października 2018 4 godziny temu, Misterrajt napisał: jest tak miękka, że jest problem z ocieraniem łańcucha o przednią przerzutkę A przypadkiem to nie kwestia supportu? Nie jest przypadkiem na kwadrat?
Misterrajt Opublikowano 16 Października 2018 Autor Opublikowano 16 Października 2018 No jest na kwadrat. Ale wg mnie przyczyna leży w nadmiernym wyginaniu się tylnego trójkąta podczas mocnego pedałowania. No bo co ma kwadrat do tego ?
Gość Opublikowano 16 Października 2018 Opublikowano 16 Października 2018 4 godziny temu, Misterrajt napisał: No jest na kwadrat. Ale wg mnie przyczyna leży w nadmiernym wyginaniu się tylnego trójkąta podczas mocnego pedałowania. No bo co ma kwadrat do tego ? Niekoniecznie - na kwadracie byłam w stanie przy mocniejszym deptaniu zmusić łańcuch do ocierania o wózek przerzutki. Po zmianie na korbę ze sztywną osią już mi się to nie udało, a rama była ta sama.
Misterrajt Opublikowano 16 Października 2018 Autor Opublikowano 16 Października 2018 A gdzie znajdę korbę ze sztywną osią na 3x8 a duża tarcza min 48 zębów.
Motke Opublikowano 16 Października 2018 Opublikowano 16 Października 2018 2 godziny temu, Misterrajt napisał: A gdzie znajdę korbę ze sztywną osią na 3x8 a duża tarcza min 48 zębów. FC-T6010 FC-T8000 FC-T671 Z tym, ze to są korby 3x10
Gość Opublikowano 16 Października 2018 Opublikowano 16 Października 2018 Nie ma większego znaczenia czy korba jest 3x8 czy 3x9. Przykład pierwszy z brzegu razem z suportem: https://allegro.pl/shimano-alivio-fc-m4060-170mm-48-36-26-9rz-suport-i7532323535.html
Rekomendowane odpowiedzi