Skocz do zawartości

Fox 32 Kashima - syczenie po skoku.

Devilek na Earth s3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam Krossa Earth s3 i mam problem z widelcem FOX KASHIMA FIT4 po ostatniej jeździe w lesie w nieznanym terenie napotkałem schowanego dropa, po wróceniu na miejsce okazało sie że zeskoczyłem z wysokości 1m, wracałem do domu aż nagle słyszę dziwne strzykanie przy opadaniu przedniego koła jest to 1 dziwne puknięcie przy opadaniu, ale amortyzator: działa sprawnie tłumi nierówności, odbija normalnie, nie strzyka przy naciśnięciu na kierownice wszystko jest okej, jedynie przy opuszczaniu koła na podłoże słysze te dziwne puknięcie zmartwiło mnie to, że mam dosyć nowy rower ponieważ został złożony na początku 2 miesiąca wakacji ! Prosze o odpowiedź. Mam 14 lat jak to nastolatek lubię czasami poświrować i postawić go na koło, no i troche jest to dziwne, że po metrowym dropie stało sie coś takiego. A i przy tym dropie to było tak że opadło mi najpierw tylnie koło i fox kashima też ładnie to wyrównał, ale potem z impetem dostał przedni amortyzator.

🚲☠️?

Z góry bardzo dziękuje ;)DSC_0391.thumb.JPG.4e6e26005cfcc74f01f9b713e8efd053.JPG

Opublikowano

Nie znam się na FOX'ach ale jeśli coś urwałeś w amorze i puka strzyka itp to bez rozbiórki i zobaczenia czy wszystko jest okey nie obędzie się.

Opublikowano

Właśnie nie puka tylko przy wheelie i jak koło opada na podłoże wtedy co s strzyknie :)

Opublikowano

Strzyknie czy tak jak by guma zapiszczała?

Może lepiej np sprawdź czy przy samym pompowanie nie piszczy, lub podrzuć do serwisu nich go zobaczą, szkoda by było takiego amorka zajechać a o to bardzo łatwo
Gdyby był to rockshox powiedział bym ci byś go rozebrał, ale fox nie miałem nie wiem co i ile się wlewa do środka

• 1 rok później...
RadekMeridaBafang
Opublikowano

Mam dokładnie coś takiego samego w moim Terralogicu. Mega wkurzające właśnie takie strzykanie na nawierzchni typu kostka brukowa, generalnie tam gdzie koło dostaje troche po tyłku. Bede badał temat bo wydaje mi sie ze to w tłumiku cos jest.

RadekMeridaBafang
Opublikowano

Tutaj na tym nagraniu tego nie ma. Chyba chodzi o takie strzelanie i nie wywoła sie tego naciskając tylko na kierownicę. Dopiero jak się podniesie przód roweru i wtedy docisnie to sie pojawia.

Opublikowano

Zawsze jak jest coś niepokojącego to trzeba zrobić serwis zobaczyć w środku jak sprawa wygląda

RadekMeridaBafang
Opublikowano
54 minuty temu, piter614 napisał:

Zawsze jak jest coś niepokojącego to trzeba zrobić serwis zobaczyć w środku jak sprawa wygląda

No wlasnie rzecz w tym ze w srodku wszystko w porzadku.

Opublikowano

U mnie przypuszczalnie strzelają klocki hamulcowe w zacisku
Minimalnie się ruszają co generuje dźwięk jak by amortyzator strzelał

Sprawdź przedni zacisk czy nie jest luźny
Możesz sprawdzić też stery bo lubią strzelać

RadekMeridaBafang
Opublikowano
2 minuty temu, piter614 napisał:

U mnie przypuszczalnie strzelają klocki hamulcowe w zacisku
Minimalnie się ruszają co generuje dźwięk jak by amortyzator strzelał

Sprawdź przedni zacisk czy nie jest luźny
Możesz sprawdzić też stery bo lubią strzelać

Sprawdzalem. Wymienilem na inny amortyzator i problemu nie było wiec na bank problem jest w amorku. Zreszta widze ze ludzie tutaj pisza ze maja podobne problemy wiec cos jest na rzeczy.

Opublikowano

Generalnie ciężko coś podpowiedzieć nie mając tego fizycznie
Może strzelać, skrzypiec wszytko
Od uszczelnień do szaftu poprzez slizgi w dolnych lagach

Jak masz chwilę znajdz na Facebooku wichu Workshop napisz do nich może Ci odpiszą co to może strzykać w amortyzatorze
Nie mam fox tylko rockshox generalnie się nie różnią jakoś mega ale może coś jest na rzeczy