Skocz do zawartości

Kółka enduro/fr

Biker no. 004

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Raczej nie będę jeździł zbyt agresywnie bo będę dopiero zaczynał zabawę z enduro/fr ale potrzebuję kół które wytrzymają w przyszłości jakieś mocniejsze hopy.

Tył: 27.5'+ \142×12mm \ pod kasetę 11rz

Przód: 27.5' \ 100×15mm

Oba w sys tubeless!

Cena najlepiej poniżej 1000 PLN 

Myślałem też nad składaniem bo można dobrać sobie komponenty ale wyliczanie długości szprych to dla mnie czarna magia, poza tym bałbym się że źle je naciągnę.

Z góry wszystkim dziękuję za pomoc 😊

Edytowane przez Biker no. 004
Opublikowano

Nie ma takiej opcji, na super mocne koła Enduro\FR... Poniżej 1000zł...

Żartujesz?

Opublikowano

W takim razie w jakich kwotach? Jakieś przykłady?

Jak szukałem wcześniej to znalazłem dt swiss e 1900 poniżej 1k ale rozmiary piasty nie te

Opublikowano

Pewnie, że się da, będzie po prostu ciężej. Jak ma być tanio to obręcze pokroju DT Swiss 533d (niezbyt szerokie, tylko 22mm), albo np. E512 drożej ale już 25mm albi E532 30mm, piasty np. Shimano albo Novatec trochę drożej, po 32 szprychy 2mm i już.

Opublikowano (edytowane)

Ale jak napisałem powyżej, nie chcę składać kół

Dlatego szukam całych

Edytowane przez Biker no. 004
Opublikowano
Teraz, ComaR napisał:

Istnieją serwisy rowerowe, złożą je za Ciebie.

Ile by to kosztowało?

Opublikowano

I jak to wygląda? Składasz zamówienie przez net z wybranymi częściami czy zanosisz do serwisu?

Opublikowano

Najczęściej sam kupuję obręcze i piasty, a chłopaki w serwisie dobierają długość szprych do tego, za czarne 2mm z mosiężnymi nyplami płaciłem po około 2pln za sztukę. Kółka na E512 i novatec 811/812 kosztowały mnie już z zaplotemi szprychami około tysiąca. Plus jest taki, że jakby się z nimi coś działo to pewnie w ramach gwarancji ci naprawią.

Opublikowano

dokładnie, jedziesz do serwisu i tam w sumie pomogą Ci dobrać i ogarną temat zakupów i składania. Z nowym kołem tak czy inaczej po pewnym czasie będziesz musiał się wybrać do serwisu na naciąganie szprych jak w każdym przypadku z zakupem nowego roweru. Koła muszą się ułożyć. Tylko 22 czy 25mm do enduro, nawet w kontekście przyszłości to wywalanie kasy w błoto. Albo składać koła które pożyją albo dać sobie spokój

Opublikowano
1 minutę temu, trollu napisał:

Tylko 22 czy 25mm do enduro, nawet w kontekście przyszłości to wywalanie kasy w błoto. Albo składać koła które pożyją albo dać sobie spokój

Co masz na myśli?

Opublikowano

to, że nie dadzą dobrego podparcia oponie bo przez enduro rozumiem oponę powyżej 2.3-2.4 szerokości. Szersza obręcz jest też wytrzymalsza a jak chcesz skakać to szczególnie tylne koło powinno być solidne, obręcz szeroka i na 32 szprychach 

Opublikowano
8 godzin temu, SpiderMAN napisał:

Nie ma takiej opcji, na mocne koła Enduro\FR... Poniżej 1000zł...

Żartujesz?

To Dartmoor jakie koła produkuje?

Chyba, że uważasz, że sa g* warte.

5 godzin temu, Biker no. 004 napisał:

Ile by to kosztowało?

https://rowerowy.com/skladak ostatnio płaciłem 30 zł za koło.

5 godzin temu, Biker no. 004 napisał:

I jak to wygląda? Składasz zamówienie przez net z wybranymi częściami czy zanosisz do serwisu?

Kupujesz wszystko u nich.

Opublikowano

Co do dartmoora to ich obręcze shield podobno są nie do zajechania a i cena za szt ładna, tylko że szer wew to 26mm

Opublikowano
10 godzin temu, Motke napisał:

To Dartmoor jakie koła produkuje?

Chyba, że uważasz, że sa g* warte.

Nic takiego nie napisałem, wyhamuj nieco z tonem wypowiedzi.

Nie wiedziałem, że Dartmoor ma w ofercie koła, może faktycznie jest to jakaś w miarę rozsądna propozycja.

Opublikowano

Są firmy w necie które składają koła pod zamówienie. Piszesz czego oczekujesz i za jakie pieniądze, oni składają Ci kilka propozycji. Masz wpływ na wybór każdego komponentu od piasty po nyple. Robisz przelew i za kilka dni masz gotowe do założenia kółka w domu. Ja tak kupowałem od Daveo.

Opublikowano

Piszecie że do enduro min. 30mm a tu revolty dartmoora zarówno v1 jak i v2 opisywane jako obręcze do dh/fr mają 27mm. Jak to w końcu?

Opublikowano

na takiej samej zasadzie jak do ścieżkowca za 10kzł wkładają heble to turlania się po parku. Ludzie patrzą na zawias i napęd. Powoli się to zmienia i heble też zaczynają nadążać za resztą. Obręcze czy piasty? Dla niektórych to wiedza tajemna, opona jest założona więc wszystko gra

Opublikowano

przeważnie do gotowych rowerów (a przynajmniej nie topowych modeli) wkładają liche koła i tyle

Opublikowano

To może tak. "Na płocie było napisane dupa. Chciałem pomacać i sobie drzazgę wbiłem".

To że są opisane jako DH/FR wcale nie musi oznaczać że są szerokie i pancerne.

Taka obręcz jak Dartmoor Raider czy Fortress nie gnie się na boki jakoś bardzo, ale wgnioty łapie jak plastelina.