Kasztanka Opublikowano 13 Października 2018 Opublikowano 13 Października 2018 (edytowane) Przedstawiam rower MTB na kołach 20". Kupiony w Austrii, około roku 1997. Wtedy takie rowery były niespotykane w Polsce. Jeździłam na nim w dzieciństwie. Rower służył później moim młodszym kuzynkom i kuzynom (około 5-6 dzieci) i finalnie wrócił do mnie. Teraz chcę by był dla mojej najstarszej córki, ale muszę go wyremontować. Rower jest na kołach 20". Posiada przerzutki Shimano SIS 2x7. Rama jest stalowa. Hamulce cantilever. Mostek wpuszczany. Sporo przeszedł. Usyfiony, odrapany, poklejony, pordzewiały, zapieczony. Siodło do wywalenia, wychodzi gąbka. Każdy w nim dłubał ile potrafił, kuzyni założyli wielkie gripy, ogromne platformy i opony w złą stronę. Wszędzie sterczą za długie pozwijane linki bez końcówek. W planach mam odrdzewienie mechanizmów, rozebranie roweru ile się uda i polakierowanie ramy oraz kierownicy na oryginalne kolory. Wymianę pedałów, gripów, siodełka, osłony korby, klamek hamulcowych, linek, pancerzy, docięcie linek i założenie na nie końcówek. Na koniec planuję dokupić naklejki zastępcze i ponaklejać, zrobię z niego chyba Gianta bo Galaxy nie sprzedają. Budżet ustaliłam 200zł. Mówiąc szczerze robię to trochę dla eksperymentu, trochę z ciekawości i nudy Dla mnie jest to spore wyzwanie, jeszcze nie rozbierałam nigdy roweru. Liczę też na pomoc Będę umieszczać tutaj efekty i zobaczymy jakiego monstrum nam wyjdzie Więc zaczynam. Dzisiaj mycie i odrdzewianie. Sztyca czeka na nowe siodło. Mechanizmy wyglądają czyściej ale jutro więcej szorowania. Rozkładam go coraz bardziej. Ściągam gripy. Przyznam że fascynuje mnie prostota hamulców cantilever. Żal też będzie wymieniać te oldschoolowe harmonijkowe klamki Edytowane 13 Października 2018 przez Kasztanka 1
Gość Opublikowano 14 Października 2018 Opublikowano 14 Października 2018 A może po malowaniu zamiast naklejki Giant, dać z taką z imieniem roweru? Jak na ten rower wołacie? Zamówienie naklejki o danym kształcie kolorze i treści to obecnie grosze, a rower będzie jedyny w swoim rodzaju. Po co się podpinać pod jakąś markę? Co do samego projektu, to wręcz zazdroszczę Ci tej roboty, bo moje rowery są już poskładane, powymieniałam w zasadzie co mogłam i mam pod tym kątem zastój. Gdybyś potrzebowała pomocy, to pisz śmiało
Kasztanka Opublikowano 15 Października 2018 Autor Opublikowano 15 Października 2018 W dniu 14.10.2018 o 08:49, Sziva napisał: Jak na ten rower wołacie? eee... zazwyczaj „Co tu robi ten grat w przejściu” Zdjęłam hamulce i wszystko z kierownicy do opisanych woreczków. Siłuję się z resztą, dużo śrub już się skorodowało. Koła już wyczyszczone ze rdzy - fajny patent mycia folią aluminiową. Projekt naklejek gotowy, plotują się
Bike Freak Opublikowano 15 Października 2018 Opublikowano 15 Października 2018 Genialny projekt. Aż mnie ogarnęła chec żeby wziąść się za coś takiego. Pisz co robisz wrzucaj foty bo aż chce się śledzić twoje postępy.
Kasztanka Opublikowano 15 Października 2018 Autor Opublikowano 15 Października 2018 (edytowane) 6 godzin temu, Bike Freak napisał: Genialny projekt. Aż mnie ogarnęła chec żeby wziąść się za coś takiego. Pisz co robisz wrzucaj foty bo aż chce się śledzić twoje postępy. Dziękuję. Jestem na etapie prawie całkowitego rozłożenia. Niestety osłona korby jest bardzo pogięta i idzie na śmietnik. Waham się czy kupować nową. Podoba mi się sportowy look bez niej i łatwość czyszczenia. Do rury sterowej chyba nigdy nikt nie zaglądał - łożyska kulkowe muszę wyczyścić i nasmarować. Jaki smar polecacie, czy grafitowy odpada? Pękniętą miseczkę trzeba zastąpić nową. Znalazłam moją fotkę z dzieciństwa z nim. Zrobię taką samą córce. Edytowane 15 Października 2018 przez Kasztanka
Kasztanka Opublikowano 19 Października 2018 Autor Opublikowano 19 Października 2018 Części już polakierowane. 1
kukula0308 Opublikowano 19 Października 2018 Opublikowano 19 Października 2018 No jak narazie idzie wszystko w dobrym kierunku. Oby tak dalej.
Gość Opublikowano 20 Października 2018 Opublikowano 20 Października 2018 (edytowane) W dniu 15.10.2018 o 20:33, Kasztanka napisał: Do rury sterowej chyba nigdy nikt nie zaglądał - łożyska kulkowe muszę wyczyścić i nasmarować. Jaki smar polecacie, czy grafitowy odpada? Pękniętą miseczkę trzeba zastąpić nową. Wianek z kulkami kup nowy - to są grosze, a kulki możesz mieć już dobrze pordzewiałe. Zresztą, całe stery zewnętrzne z wiankami itd. dorwiesz za 10 złotych. Ja bym się w sztukowanie nie bawiła, bo więcej wydasz na czyszczenie, a efekt może być i tak marny. Przykładowo: https://rowerplus.pl/stery-klasyczne-skrecane/4708-stery-skrecane-1-cal.html Obmierz tylko dobrze wszystko czy masz standard japoński czy zwykłe. Co do smaru, to ja używam Shimano Premium Grease, ale do łożysk też ŁT-43 ludzie z powodzeniem stosują, a kosztuje też niewiele. Każdy smar do łożysk się w zasadzie sprawdzi. Edytowane 20 Października 2018 przez Gość
Rekomendowane odpowiedzi