Skocz do zawartości

[korba] XTR M9000 1x11 ciasno do ramy, podkładki dystansowe ?

Shczepan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dzisiaj zabrałem się do montażu napędu w realizowanym składaku. Niestety zaniepokoił mnie dystans ramion korby od tylnych widełek ramy. Poniżej dane pacjenta:

Rama: Cube Reaction GTC Pro 2015 29er  - tylna oś 12x142; mufa 92mm

Korba: FC-M9000 1x11; suport: XTR BB94-41A press fit zainstalowany bez podkładki dystansowej

Kaseta: Sunrace CSMX8 EAZ (11-46)

Tylna przerzutka: XT M8000 GS

Dzisiaj zainstalowałem support (bez podkładki bo mufa 92mm, a nie 89mm), w chwili gdy instalowałem korbę napotkałem na silny opór przy dopychaniu jej do mufy/supportu. Zostało jakieś 5-6mm do dobicia, a między ramię korby, a tylne widełki ramy nie dało się już włożyć swobodnie palca.

Czy powinienem zastosować podkładki dystansowe ? Nie było ich w opakowaniu z korbą (przy korbie SLX 2x11 były).

Będę wdzięczny za wsparcie. Nie jest to rama boost więc nie rozumiem, tego minimalnego dystansu.

Pozdrawiam

Opublikowano

Moim zdaniem, jeśli suport wlazł ale prześwit pomiędzy ramieniem korby, a rurką tylnego trójkąta jest znikoma, należy dać podkładkę. Jeśli nie chcesz wyciskać suport to daj podkładkę pomiędzy korbę, a suport a nie suport-rama. np taką:

500_500_productGfx_a4cd842fa534a794c24f5

Od Tokenów podkładka ma 2,5 mm, u siebie w rowerze niby producent zalecał ale o wiele lepiej działają mi biegi bez, jak coś to pisz do mnie.

Opublikowano (edytowane)

Podkładka raczej nic Ci nie da bo jak ją założysz to nie skręcisz korby. Ja w press fit 92mm się pomyliłem i założyłem podkładkę. Jakież było zdziwienie, gdy nie mogłem wkręcić nakrętki od ramienia korby brakuje 2mm 

Edytowane przez Pinifarina