tomgl Opublikowano 13 Października 2018 Opublikowano 13 Października 2018 Cześć, Na wstępie chciałbym wszystkich przywitać i jednocześnie zadać pytanie techniczne. Pogiąłem tarcze w moim 29'er i postanowiłem założyć Shimano SM-RT76. Niestety te tarcze w połączeniu z klockami żywicznymi nie hamują, więc z przodu zmieniłem na półmetaliczne. Teraz mam efekt taki, że przód hamuje - ale straszliwie piszczy podczas hamowania, natomiast tył żywiczny nie grzeszy skutecznością. Umyłem tarcze benzyną ekstrakcyjną + papier ścierny 180 i zabawa z klockami nic nie pomogła. Czy możecie podpowiedzieć jak wyeliminować pisk podczas hamowania? Może potrzebują czasu / kilometrów? Tomek
Heboket Opublikowano 13 Października 2018 Opublikowano 13 Października 2018 Mógłbyś nagrać ten dźwięk? Niektóre metaliki mają swoje specyficzne dźwięki 😆
Gość Opublikowano 13 Października 2018 Opublikowano 13 Października 2018 Jeśli nie hamuje, to być może zatłuściłeś klocki. W przypadku żywicznych za dużo z tym nie zdziałasz i klocki raczej będą nadawać się do wymiany. Do odtłuszczania dobry jest alkohol izopropylowy. Co do dźwięków dartego metalu - albo się ułoży i przejdzie albo nie. Poszukaj jakiejś górki w okolicy i kilka razy zjedź z niej rozpędzając się, a potem hamując. U mnie klocki EBC metaliczne strasznie wyły na początku, ale potem się to wyciszyło. Pomógł mi mąż (105kg), który na moim rowerze kilka razy zjechał z górki i zahamował na koniec. Teraz zdarza się, że czasami zapiszczą, ale już uszy nie odpadają.
Gość Opublikowano 13 Października 2018 Opublikowano 13 Października 2018 Zimne tak piszczą czy cały czas? Też bym obstawiał, że zapaskudziłeś czymś klocki i stąd to piszczenie. Spróbuj je wygrzać w piekarniku (20 minut 200 stopni) i odtłuszczanie czymś na bazie alkoholu. To ostateczność ale może pomoże.
tomgl Opublikowano 13 Października 2018 Autor Opublikowano 13 Października 2018 Dziękuję za odpowiedzi. Tył (czyli żywiczne) mogłem zatłuścić płynem hamulcowym shimano - jednak czyściłem to benzyną ekstrakcyjną i przecierałem klocki papierem ściernym. Przód (czyli półmetaliczne), który piszczy - nie ma szans na zatłuszczenie - pomimo tego umyłem podobnie jak tył. Jutro zrobię mały wypad na pobliską górkę - hamulce będą miały co robić. Dam znać jaki efekt. Tomek
Gość Opublikowano 13 Października 2018 Opublikowano 13 Października 2018 13 minut temu, tomgl napisał: Dziękuję za odpowiedzi. Tył (czyli żywiczne) mogłem zatłuścić płynem hamulcowym shimano - jednak czyściłem to benzyną ekstrakcyjną i przecierałem klocki papierem ściernym. Przód (czyli półmetaliczne), który piszczy - nie ma szans na zatłuszczenie - pomimo tego umyłem podobnie jak tył. Jutro zrobię mały wypad na pobliską górkę - hamulce będą miały co robić. Dam znać jaki efekt. Tomek Jeśli zatłuściłeś żywiczne klocki, to może być skrajnie trudno je odtłuścić.
Kruk Opublikowano 14 Października 2018 Opublikowano 14 Października 2018 Pół metaliki czy metaliki lubią sobie piszczeć nawet jak są czyste. Możliwe że zmiana klocków na półmetaliki z innej firmy to przejdzie.
User56sz Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 Czytając nasunęło mi się takie pytanie, jaka najbardziej dobrana jakościowo do klocków półmetalicznych byłaby tarcza?
tomgl Opublikowano 17 Października 2018 Autor Opublikowano 17 Października 2018 (edytowane) Hej, przegoniłem trochę te hamulce i faktycznie pomogło Dziękuję za sugestie. TG Edytowane 17 Października 2018 przez tomgl
Pinifarina Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 (edytowane) Ja mam M8000 z tarczą RT76 oraz klocki żywiczne i hamują bardzo dobrze, pokusiłbym się na stwierdzenie, że lepiej nie potrzeba aby hamowały, a pisków brak. Nauczyłem się, że klocków się nie brudzi bo potem się ich juz nie domyje Edytowane 19 Października 2018 przez Pinifarina
Franz Mauer Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 Odradzam wycieranie tarcz benzynę ekstrakcyjną. Zdecydowanie lepszym rozwiązniaem jest zakup typowego odtłuszczacza do tarcz hamulcowych. Zabrudzone klocki należy wyrzucić do śmietnika
Gość Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 A czyszczenie tarcz alkoholem technicznym?
Kruk Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 Niestety po wielu testach różnych hebli czasami jest tak że tarcza skrzypi z danymi klockami nawet po dotarciu i nie zabrudzeniu niczym ani tarcz ani klocków. Jedyna rada to wymiana albo tarczy albo klocków na nieoryginalne/innej firmy. Ja miałem wcześniej XT'kowe tarcze wraz z SLX m675 metaliki-radiator i działało cichutko po zmianie na XTR tarcze wraz z SAINT'owymi zaciskami czasami zdarzy się że wydrą ryja jakby kogoś coś zabijało. Także nawet najwyższa klasa to nie gwarancja cichości pracy.
Franz Mauer Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 Godzinę temu, piter614 napisał: A czyszczenie tarcz alkoholem technicznym? NIe używałem, ale można spróbować. Wiem tylko, że w większości przypadków po wyczyszczeniu benzyną ekstrakcyjną hamulce były bardzo głośne. teraz używam odtłuszczaczy i jest cicho.
Gość Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 Muszę spróbować ,w filmikach z serwisu rockshok amortyzatorów powtarzają gdy coś czyszczą alkohol .Spróbuję jak zamówię i dam znać jakie efekty
Motke Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 8 godzin temu, piter614 napisał: Muszę spróbować ,w filmikach z serwisu rockshok amortyzatorów powtarzają gdy coś czyszczą alkohol .Spróbuję jak zamówię i dam znać jakie efekty To jest IPA - Izopropanol (propan-2-ol, alkohol izopropylowy) Do kupienia np w sklepach z częściami elektronicznymi, serwisach RTV itp.
vvti Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Ja mam XTki na klockach żywicznych, RT 76 180 przód, 160 tył i są absolutnie ciche i mocne. Też uważam, że nic tym hamulcom nie potrzeba. Metaliki to się zakłada jak się po górach jeździ albo w syfie. Moim zdaniem zaolejone tarcze, klocki, no i mycie benzyną jest nieprawidłowe. Po benzynie zostaje taki tłusty biały film na tarczy. Tarcze się myje odtłuszczaczem albo IPA.
Rekomendowane odpowiedzi