Skocz do zawartości

Przekladka hamulcow

Jerry_74

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie czy latwo jest przelozyc hamulce hydrauliczne z lewej na prawa strone. Kupilem rower w Anglii i hamulec tylny mam pod lewa reka tam razem z przednia przezutka - manetki nie zintegrowane. Rower Giant Roam 2. 

Edytowane przez Jerry_74
Opublikowano

No raczej przewody przekładasz, a nie manetki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Trudne to to nie jest ale hamulce mogą wymagać odpowietrzania. Czasem warto dla świętego spokoju odwiedzić serwis i zapłacić te 30zł.

Opublikowano

Jak wyżej... idz z tym na serwis bedzie najprosciej. Chyba, że chcesz sam. Nic trudnego. Co to za heble? Jak Shimano to nowe oliwki będą Ci potrzebne. Zestaw do odpowietrzania kupisz w każdej aptece nie liczac oleju oczywiscie.

Opublikowano

podobno idzie skręcić przewód bez wymiany oliwki. Ogólnie tak bym zrobił, jeśli zaczęłoby lać to wtedy zakładałbym nową 

Opublikowano
2 godziny temu, trollu napisał:

podobno idzie skręcić przewód bez wymiany oliwki

Tak, bo zadaniem oliwki jest uszczelnienie insertu i dociśnięcie do klamki ;) Jeżeli nie została zmasakrowana krzywym wkręceniem lub za mocnym to można.

Opublikowano

Dodam że jeśli lewy i prawy hebel jest taki sam w sensie klamka ten sam model i rocznik to powinno być bez problemu bo długość gwintu i odległość od otworku pewnie jest ten sam. Przekręć, zakręć i ciut mocniej dokręć aby oliwka dla pewności się ułożyła. Odpowietrz heble i z bani, jeśli to Shimaniaki to wystarczy lejek wkręcić, zalać olejem lejek i popracować klamką.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 13.10.2018 o 14:13, Jerry_74 napisał:

Mam pytanie czy latwo jest przelozyc manetki hamulca hydraulicznego z lewej na prawa strone. Kupilem rower w Anglii i hamulec tylny mam pod lewa reka tam razem z przednia przezutka - manetki nie zintegrowane. Rower Giant Roam 2. 

Manetki są do przerzutek, hamulce maja klamki...

Popraw posta proszę.