Skocz do zawartości

Ruszająca się kaseta

MarcinR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Mam problem z kasetą w kupionym tydzień temu w Decathlonie Tribanie 520. Podczas regulacji przerzutki zauważyłem, że kaseta delikatnie się porusza na boki podczas obracania się koła. Niestety nie jestem bardzo doświadczony w serwisowaniu roweru więc nie wiem czy jest to normalne. Odwiedziłem już raz serwis w Decathlonie. Wymienili mi kasetę na nową oraz łańcuch.

Moje pytanie: czy taki ruch kasety jest normalny?

Tutaj znajduje się filmik z ruszająca się kaseta po wymianie: 

Edytowane przez MarcinR
Opublikowano

To jest zupełnie normalne, szczególnie w przypadku niższej klasy piast. Tak długo jak nie sprawia to problemów przy zmianie przełożeń nie należy się tym martwić.

Opublikowano

Mam to samo w moim Giancie (obręcz Alexrims DH19, piasta Novatec 802SB). Nie przeszkadza to w niczym - choć wygląda, jak wygląda.

Opublikowano

Miałem to samo. Kompletnie się tym nie przejmuj. Ewentualne kasowanie tego luzu mija się z celem. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Fenthin napisał:

To jest zupełnie normalne, szczególnie w przypadku niższej klasy piast

Sorry, poj..bały mi się tematy...

Edytowane przez Argi
Opublikowano (edytowane)

Ok, dzięki za odpowiedzi 🙂

Jeszcze pytanie: czy mocne ruszenie się kasety możne wpłynąć na zużycie łańcucha? Gość w serwisie powiedział, że łańcuch wygląda jakby miał przebieg grubo ponad tysiąc kilometrów a  ja na nim ledwie 200 km przejechałem.

Edytowane przez MarcinR
Opublikowano
8 minut temu, MarcinR napisał:

Jeszcze pytanie: czy mocne ruszenie się kasety możne wpłynąć na zużycie łańcucha?

Nie 

9 minut temu, MarcinR napisał:

Gość w serwisie powiedział, że łańcuch wygląda jakby miał przebieg grubo ponad tysiąc kilometrów a  ja na nim ledwie 200 km przejechałem.

Tak tak, odrazu cały napęd do wymiany 😂