Skocz do zawartości

B-twin XC 100 S i AM 100 S

Bujak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

B-twin XC 100 S kosztuje 5000 zł.

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-100-s-275-id_8393787.html

B-twin AM 100 S jest o kolejny 1000 zł droższy.

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-am-100-s-275-id_8407469.html

Czy warto się zainteresować tymi rowerami?

Z tego co widzę to hamulce są do zmiany od razu, ale reszta wygląda całkiem nieźle.

Czy są jakieś inne rowery full suspension w tej cenie, które mogą z nimi konkurować?

Wygląda na to, że rowery te różnią się jedynie amortyzatorem, damperem i sztycą.

Czy warto dorzucić kolejny 1000?

Jak myślicie?

Edytowane przez Bujak
Opublikowano

Nowych jako konkurencja jest niewiele, jest Kellys Tyke na przykład. Nie mniej gorszy specyfikacja.
Zastanawiałem sie nad xc100s, a ostatecznie za 4500 znalazlem 2 letniego Specialized Epic fsr 29" i nie żałuję tej decyzji. Jakość wykonania zabija Rockridery.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano

Nie da się założyć szczęki tylnego hamulca Shimano BR M6000, bo w tylnym trójkącie ramy jest za mało miejsca. Gdy szczęka już dotyka do ramy, dalej nie da się włożyć śrub. Brakuje kilku milimetrów.

Opublikowano

Okazuje się, że manetka od Deore M6000 jest kompatybilna ze szczękami Tektro, ale traktuję to jako rozwiązanie tymczasowe.

Czy ktoś wie jakie szczęki klasy Deore lub Alivio są przeznaczone do montażu wewnątrz tylnego trójkąta, tzn. przeznaczonym do montażu poziomego, z zaworem serwisowym (na olej) znajdującym się po stronie linki?

W hamulcu M6000 zawór ten jest po przeciwnej stronie czyli jest przeznaczony do montażu na zewnątrz trójkąta.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wychodzi na to, że będą pasować wszystkie inne hamulce niż M6000, bo chyba tylko M6000 ma zawór serwisowy po prawej stronie.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 6.11.2018 o 20:12, Bujak napisał:

Wychodzi na to, że będą pasować wszystkie inne hamulce niż M6000, bo chyba tylko M6000 ma zawór serwisowy po prawej stronie.

Do AM 100s pasują bez problemu M6000, przed chwilą zamontowane. Tak wiem stary temat :) ale może komuś się przyda.

Opublikowano

U mnie nie wchodzą.
Daj zdjęcie bo nie wierzę.
Jaki rozmiar ramy?

Opublikowano
W dniu 14.05.2019 o 22:10, Bujak napisał:

U mnie nie wchodzą.
Daj zdjęcie bo nie wierzę.
Jaki rozmiar ramy?

Przepraszam do XC 100 S :).

Opublikowano

Rama jest ta sama w XC100S i AM100S, więc ważne jest jaki masz rozmiar ramy@Bronek5

Opublikowano

Też mam ramę L.@Bronek5 zrób jeszcze zdjęcie z boku i z przodu, żeby było widać ile jest luzu.

Opublikowano

Witam

Mi się wydaje że to nie są takie same ramy.

Opublikowano

U mnie brakowało ze 2 mm. Nie dało się włożyć śruby bo otwory były przesunięte.

U Ciebie wygląda jakby hamulec stykał się z ramą.

Jest tam jakiś luz, choćby na kartkę papieru?

Zobacz czy przy ugięciu dampera rama nie opiera się o hamulec, bo to może uszkodzić ramę, łożysko ramy, albo hamulec.

Opublikowano

Stary ale mnie wystraszyłeś :)

Moja wina, zapomniałem że to full.

Kartka papieru wchodzi, przy dzisiejszej wycieczce na tyle ugiął się damper i żadnego śladu na ramie nie ma.

Ale po weekendzie troszkę zeszlifuje zacisk :)

20190517_212042.jpg 20190517_212146.jpg
Opublikowano

Zanim zaczniesz szlifowac to spusc powietrze z dampera, ugnij do oporu i sprawdz czy jest problem.

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Teraz, Rebeliant86 napisał:

Zanim zaczniesz szlifowac to spusc powietrze z dampera, ugnij do oporu i sprawdz czy jest problem.

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka

Dzięki, tak zrobię.

Opublikowano
W dniu 16.05.2019 o 21:18, Bujak napisał:

Rama jest ta sama w XC100S i AM100S

To nie są te same ramy. Oprócz kątów różnice są w wysokości suportu i tu może być haczyk.

Opublikowano

Damper 0 powierza, max ucisk i jak na zdjęciu, chyba będzie dobrze.

Nie usnął bym gdybym tego nie sprawdził :)

20190517_214353.jpg
Opublikowano

Jak nie dotyka przy żadnym położeniu dampera to jest bezpiecznie, chociaż dosłownie na styk.

U mnie zacisk M7000 już czeka na montaż.
Żeby go zamontować będę musiał na lince z M6000 zamontować końcówkę Banjo i obawiam się odrobinkę o szczelność układu.
W związku z tym zamontuję ją dopiero w przyszłym miesiącu, bo za 2 tyg mam zawody i do tego czasu nie chcę już nic zmieniać.

Opublikowano

Wygląda na to, że przy ugięciu, zacisk odchodzi od ramy. Głupi to masz szczęście :) Szkoda, że do poprzedniego roweru nie zamontowałem tych hamulców, tylko jeździłem na avidach 3. Bez porównania, tarcza z przodu 180mm jednak robi też różnice.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.10.2018 o 15:19, Bujak napisał:

Okazuje się, że manetka od Deore M6000 jest kompatybilna ze szczękami Tektro, ale traktuję to jako rozwiązanie tymczasowe.

Możecie potwierdzić że mogę wymienić tylko klamkę a zostawić przewód i zacisk. 

Dobra, są inne płyny chyba. Kupiłem już M6000 komplet. 

He, sam ze sobą piszę. Schizofrenia 🤔

Edytowane przez TomekLodz1973
Opublikowano

Możesz, sam tak miałem.
W obu jest ten sam płyn: olej mineralny.