Skocz do zawartości

Demontaż blatu

Rurek5000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy jest możliwość zdemontowania największego blatu z korby Suntour XCT 42/32/22 175mm?

Chcę go zdemontować ponieważ nie jest używani i chodzi też o estetykę:)

Jeżeli jest taka możliwość to jakich kluczy bym potrzebował?

Opublikowano

Jeśli jest na śrubach, a google nie jest jednoznaczne to tak, wystarczy imbus bodajże 5mm

Opublikowano

przypadkiem ta korba nie ma nitowanych blatów? W pierwszym rowerze miałem korbę suntour i była nitowana, chyba ,że coś przez 2 lata się zmieniło.

Opublikowano

Tylko obawiam sie ze po demontazu najwiekszego blatu bedziesz mial problem z spadaniem lańcucha. Nie bez powodu sa przezutki do dwu blatowych korb. 

A co do wzgledow estetycznych to bym polemizowal. Tym bardziej z nie dydykowana przezutka.

• Pomógł 1
Opublikowano
Tylko obawiam sie ze po demontazu najwiekszego blatu bedziesz mial problem z spadaniem lańcucha. Nie bez powodu sa przezutki do dwu blatowych korb. 
A co do wzgledow estetycznych to bym polemizowal. Tym bardziej z nie dydykowana przezutka.

Nic bardziej mylnego...
Od tego sa śrubki ograniczenia zakresu pracy przerzutki...

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Same zblokowanie sroby nic tu nie da. Chodzi bardziej o ustawienie pantografu na odpowiednia wysokosc nad kolem zebatym. Przerabialem ten temat. Raz na iles zmian z malej na duza lancuch potrafi spasc. Ja kupowalem specjalnie nowa przerzutke dydykowana do 2 blatow. I tez trzeba pamietac ze rozne przerzutki sa do roznych wielkosci blatow np. 36 lub 38. Ja mam deorke ( nr. nie pamietam) ktora pasuje do 36 jak i 38. Ale slx juz tylko 38 ( ale nie wszystkie trzeba zobaczyc jaka generacja/ model) 

• Pomógł 1
Opublikowano

Jak się dobrze ustawi to nie powinno być to aż tak uciążliwe. Kłopotliwe raczej w przypadku naszego autora wątku będzie usunięcie nitowanej tarczy...

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Niestety te blaty sa nitowane, dzieki za checi :D

Opublikowano

jesli chodzi o przerzutkę to 3rzedowa będzie działać korbą dwurzędową , tylko rozwiercanie nitów blatu mija się z celem , nie trzeba go używać jak się nie chce, lepiej zamontować już korbę dwurzędową niż tak kombinować

Opublikowano

Zapewniam cie ze bedzie uciazliwe. Napisze ze ja specjalnie sprzedalem swoja deore xt na 3 blaty by kupic deorke na 2 blaty. Lancuch mi spadal w ciagu jednej trasy kilka razy. 

Mowie to z doswiadczenia. Jak juz dwublat to z dydykowana do tego przerzutka.