spike123 Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 Hejka. Mam do Was pytanie odnośnie trenażera ELITE QUBO DIGITAL SMART B+ bo zapewne wielu z Was takie urządzenie posiada. Po przeczytaniu wielu postów na temat trenażerów podjąłem decyzję o zakupie w/w modelu,mam nadzieje że nie najgorszą. Wracając do tematu.Posiadam dwa rowery i obydwa MTB,jeden na kołach 26 a drugi 29.Na co dzień przez okres wiosenno letni poruszam się na Trek Superfly 9,6 29 i z tego chciałbym korzystać na trenażerze,lecz ze względu na jego sposób mocowania koła za pomocą jakiś konwenterów jest to wręcz nie możliwe.Pozostaje mi mój stary Trek na kołach 26 lecz na nie najgorszym osprzęcie i z bezproblemowym montażem do Elita. Zrobiłem mały sprawdzian działania trenażera i jestem mocno zdziwiony.Korzystam z dedykowanego programu Elite My Trening ze względu na darmowy okres próbny(12msc) Przez ponad godzinę śmigałem na urządzeniu na różnych poziomach obciążenia od 1-6 a w sumie jest ich podajże 16.Na 1 idzie lekko 86-90W,tętno na poziomie 110-120,gdy doszedłem do poziomu 6 przy kadencji 90 prędkości 28-29 mocy 140-150W (25min na tym poziomie) tętno potrafiło dojść do 185 i z takim udało mi się jechać przez 15min I teraz zastanawiam się czy wszystko jest dobrze ustawione bo jechać w strefie 5 przez 15min to troszkę dziwne a nawet nie osiągalne a do tego przy tak słabym obciążeniu bo 140-150W to żaden wyczyn. Oczywiście przyznaje że jestem amatorem,nie trenuje ale wiosną,latem jeżeli mam czas a na ogół udaje mi się znaleźć 3 dni w tygodniu to robiłem trasy 30-80km przy czym na odcinku 40km jechałem ze średnią 26-27 (tętno 150)na moim TREKU a nie jest to szosa,więc tragedii nie ma,zaznaczę że głównie przemierzam drogi utwardzone zwane asfaltowymi(90%) Do odczytu pulsu wykorzystuje zegarek POLAR RS300 i nie teraz nie wiem na ile wyniki z tego zegarka są miarodajne.Zakupiłem opaskę tętna MIO na bluetooth ant+ i połączę się z telefonem i je porównam. Na kanale YouTube Daniela był odcinek czy "250 watów mocy w nogach to dużo? Co oznaczają waty na mierniku mocy kolarzy?"Czego dowiedziałem się z tego odcinka? a no to że moc 200W jest w miarę odpowiednia dla przeciętnego amatora który jest w stanie utrzymać taką moc w czasie 20-30min.Z racji tego że nie miałem wcześniej niczego co miało by możliwość zmierzyć moc nie skupiałem się na tym parametrze,po zakupie trenażera zrobiło mi się słabo bo utrzymanie takiego wyniku jest dla mnie nie wykonalne nawet przez 10min:( Na świeżym powietrzu to co sprawia mi problemy to zapewne wzniesienia i na nich faktycznie odpływam,mówię tu o podjazdach 10-15% na odcinku 1-1,5km. max tętno jakie miałem na górze to 195 do tego wrota w oczach do piekieł:) Podsumowując moje wywody. Czy trenażer może być źle ustawiony i zaniża moc,opaska pokazuje złe wyniki czy ja jestem taki cienki:) Coś o mnie Wiek 35 Wzrost 175 Waga 82 Tętno Vmax obliczone z wieku i wagi i wyszło 195 bo przy obliczeniach 220 - wiek wychodzi 185 które często przekraczam. Za odpowiedzi wielkie dzięki Pozdrawiam.
Gość Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 Ja mam trenażer Qubo Power Mag i według Zwifta generuję na 3 poziomie oporu (8 dostępnych) około 130W. Byłam święcie przekonana, że mam więcej pary w płetwach, ale bez dedykowanego miernika mocy nie zweryfikuję tego. Chyba najlepiej jest traktować te wskazania jako materiał porównawczy do własnych wyników. Jeśli teraz generujesz 140W, a po 2 miesiącach ćwiczeń będzie to powiedzmy 160W na wskazaniach tego samego sprzętu, to masz progres. Za to porównywanie tych wskazań do tabelek i przeciętnych osiągów braci rowerowej może jedynie wpędzić w depresję
spike123 Opublikowano 10 Października 2018 Autor Opublikowano 10 Października 2018 Wdzie że nie tylko mnie trenażer zaskoczył i zweryfikował "wytrenowanie":) Pozostaje jedynie deptać w pedały i patrzeć na efekty.
Bartokon Opublikowano 12 Października 2018 Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) Podpinając się do pytania, otóż Strava pokazuje średnio załóżmy 250WAT przy moich jazdach po 2h z średnią około 20kmh i teraz pierwszy raz sprawdzając trenażer przy nachyleniu 0% pedałowałem na maxa (trenażer napisał, że 65kmh) przy czym pokazał, że moja maksymalna moc wtedy była 240WAT Teraz się zastanawiam, czy może jest źle skalibrowany trenażer, czy coś, bo, używając na próbe zwifta z telefonu kolaż stoi praktycznie w miejscu, gdy pedałuje na przełożeniu 2/5 z wysoką kadencją a co w "realu" powinienem jechać coś koło tych 25+-kmh na płaskim asfalcie Macie może jakieś porady czy spostrzeżenia? Z chęcią się czegoś dowiem... Pozdrawiam PS. Coś koło tych 110-105KG + rower 13kg MTB 29' 197cm PSS. Czytając po forach Qubo Digital ma swoje wartości P1 P2 P3 i są one skalibrowane fabrycznie (tylko niewiadomo dla jakiej wagi osoba+rower uśredniajając pewnie dla osoby ważącej coś koło 70kg) Czy jest tu ktoś, kto posiada owy trenażer oraz miernik mocy i mógłby wyznaczyć te parametry aby inni mogli sobie też skalibrować na jego podstawie? Pozwole sobie załączyć źródło w języku angielskim ->http://athletictechreview.com/2017/01/14/elite-qubo-smart-digital-b-calibration/ i gdzieś tam znalazłem parametry, które dla osoby 105+-kg wydają się być na jego oko w porządku (prawdopodobnie troche odbiegają ale można spróbować) P1=291, P2=298, P3=217 Dla autora proponuje użyć arkusza excell (w linku) i zobaczyć zmiane parametrów P1 P2 P3 w zależności od wagi i skalibrować "na oko" dodając lub odejmując +-30 aby dobrać parametry, które wydają się być w porządku. Oczywiście bez miernika mocy taki zabieg na pewno nie będzie precyzyjny ale zawsze można spróbować. Edytowane 12 Października 2018 przez Bartokon
Medzamir Opublikowano 22 Listopada 2019 Opublikowano 22 Listopada 2019 Pozwolę sobie odkopać temat bo dopiero co kupiłem ten trenażer i zastanawiam się czy wszystko z nim w porządku. A mianowicie chodzi mi o opór, który być jest ale nie wiem czy nie za duży. A mianowicie rower wpięty w Qubo ma przełożenia 52-42x13-23. Na najlżejszym powinienem osiągać przy kadencji 90 powinienem 21km/h. Sprawdzając na My E-training to się zgadza z tym co na zewnątrz ale nie zgadza mi się wysiłek w to włożony bo serducho wskakuje w tryb średni (jest 5, średni to jeszcze tlen i zaczyna się u mnie od 133) podczas gdy w realu jest w granicach 100 - sprawdzone wielokrotnie na przejażdżkach z żoną po płaskim. Dziś wziąłem na tapetę ślad z poniedziałkowego przejazdu i generalnie męka jakich mało. Tam gdzie na szosie miałem +/- 40 km/h to na Qubo przy takim samym HMR (strefa 4) ledwo ponad 25. Nawet na "zjazdach" było dziwnie ciężko. Z ciekawości odpaliłem luźny trening (tryb poziomu) i na 1 przy przełożeniu 52x13 miałem kadencje 86, prędkość 40,9, serducho jak przy sprincie i 86 watów. No i się zastanawiam co tu może być nie teges bo ten opór to jakby za duży. Pomijam wartość mocy bo nie mam miernika. Ma ktoś jakieś pomysły? Czy zmiana tych P da coś czy ino moc inną wyświetli?
tygrysek Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 (edytowane) W dniu 22.11.2019 o 17:43, Medzamir napisał: Pozwolę sobie odkopać temat bo dopiero co kupiłem ten trenażer i zastanawiam się czy wszystko z nim w porządku. A mianowicie chodzi mi o opór, który być jest ale nie wiem czy nie za duży. A mianowicie rower wpięty w Qubo ma przełożenia 52-42x13-23. Na najlżejszym powinienem osiągać przy kadencji 90 powinienem 21km/h. Sprawdzając na My E-training to się zgadza z tym co na zewnątrz ale nie zgadza mi się wysiłek w to włożony bo serducho wskakuje w tryb średni (jest 5, średni to jeszcze tlen i zaczyna się u mnie od 133) podczas gdy w realu jest w granicach 100 - sprawdzone wielokrotnie na przejażdżkach z żoną po płaskim. Dziś wziąłem na tapetę ślad z poniedziałkowego przejazdu i generalnie męka jakich mało. Tam gdzie na szosie miałem +/- 40 km/h to na Qubo przy takim samym HMR (strefa 4) ledwo ponad 25. Nawet na "zjazdach" było dziwnie ciężko. Z ciekawości odpaliłem luźny trening (tryb poziomu) i na 1 przy przełożeniu 52x13 miałem kadencje 86, prędkość 40,9, serducho jak przy sprincie i 86 watów. No i się zastanawiam co tu może być nie teges bo ten opór to jakby za duży. Pomijam wartość mocy bo nie mam miernika. Ma ktoś jakieś pomysły? Czy zmiana tych P da coś czy ino moc inną wyświetli? Ja mam ttenazer elite smart aleno - uklad oporowy jest identyczny jak w twoim, tak pisze samo elite Mam identyczne spostrzezenia wczoraj jechalem "na pałe" na 5 obciazeniu zebatki 32 x 14 i wyszlo mi srednia predkosc rzedu 14 km i moc 125 watow. A przez jazde na pale rozumiem to ze po 45 minutach prawie osunalem sie z roweru z wyczerpania i nie moglem otworzyc oczu bo pot mi je zalewal. Choc z tymi 200 watami dla amatora to bym byl ostrozny. Na ostatnich MP amatorow w mtb zwyciezca na trasie mial na stravie srednia moc rzedu 260 W, ale juz inny zawodnik z pierwszej 15 bodajze kolo 180 W. Edytowane 23 Listopada 2019 przez tygrysek
Medzamir Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 Na stronie podlinkowanej przez@Bartokon są sznurki do stron, dzięki którym można całkiem dobrze ustawić trenażer. Trzeba tylko mieć czujnik ANT+ i Windowsa. Jak kupię to ogarnę to i platformę bujającą. W sekcji komentarzy jeden gość wrzucił swoje parametry P a że waży 2 kilo mniej to użyłem ich. I faktycznie jest spora różnica. Tętno powyżej setki ale bez przesady, no i przy 30 km/h trzyma się w tlenie a moc ponad 130 więc już blisko tego co wychodzi z matematycznych obliczeń i postów z innych for.Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka 1 1
Medzamir Opublikowano 14 Grudnia 2019 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Sprostowanie do tego co napisałem wyżej bo czytałem i oglądałem po łebkach a dziś dopiero ogarnąłem. Oprócz sensora ANT+ i Wina trzeba mieć jeszcze miernik mocy, no niestety ale tak to jest skonstruowane. Można co prawda robić na czuja ale to przecież nie jest metoda. W każdym razie jak ktoś ma miernik mocy to na chwilę obecną nie potrzebuje już tych podlinkowanych programów bo w apce jest opcja skalibrowania a także można samemu wpisać wartości dla P. Można ale nie koniecznie trzeba, przynajmniej według wpisu pracownika Elite, bo każdy jest kalibrowany fabrycznie ale wiadomo, że coś może pójść nie tak. http://forum.elite-it.com/viewtopic.php?f=20&t=572 W skrócie wygląda to tak jeśli trenażer przy prędkości 20km/h i maksymalnym oporze osiąga około 260W. Owa moc jest niezależna od wagi i wynika z tarcia i oporu na rolce. I tak ktoś kto waży 65 kilo ma nachylenie 5% a 100 kilowy 3%. Co ciekawe ja na próbę postanowiłem wrócić do fabrycznych parametrów i o dziwo coś zaskoczyło na + bo moc przy 30km/h pokazywał całkiem realną a nie jakieś 60, ale jeszcze będę kombinować bo w 5 minut tego się nie sprawdzi. A kombinować będę z pomocą kalkulatora, Kalkulator mocy autorstwa Angelo Ferrulli na który natrafiłem na forum Zwifta https://forums.zwift.com/t/final-word-on-elite-qubo-digital-smart-b/2482 Jedno co mnie na chwilę obecną wkurza to to, że trenażer skrzypi na fabrycznym zacisku kiedy bujam się na boki. Ma ktoś pomysł jak się tego pozbyć?
Robakoff Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Ktoś ma pomysł dlaczego trenazer pokazuje że jade z prędkością 238km na h. A startuje w zasadzie przy prędkości 43-56? Czy to na zwift czy na edge1000 są błędne wskazania i nie mam na to pomysłu. Wpisywalem wielkość opon ale nic to nie daje
nctrns Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 https://elitesrl.zendesk.com/hc/en-us/articles/360001046434-Speed-value-configuration-with-MyETraining-and-Not-Elite-app
Robakoff Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Okej czyli nadal nie wiem. Bo niby nie jest wymagane a pokazuje jakieś szatańskie prędkości...
nctrns Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Jako obwód koła musisz ustawić obwód rolki - ostatnia kolumna.
Robakoff Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 No to masz piwko .czekam na adres !
Biały Opublikowano 1 Października 2020 Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Witam.Może ktoś podpowie : wpisuje inne wartości w P wgrywają się jest komunikat ze operacja się powiodła po chwili wchodzę jeszcze raz i wartości są takie jak były wcześniej co może być nie tak..? Edytowane 1 Października 2020 przez Biały
Rekomendowane odpowiedzi