Skocz do zawartości

Kupno Btwin Ultra 900 AF

ex_lemon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To poprzednia generacja z hamulcem tylnym przy suporcie. L będzie OK.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Zmierzyłem jeszcze raz i noga jednak pod 91 cm, a wzrost 185 cm (chyba już się kurczę).. Czy dalej L będzie ok? Czy ewentualnie jak okaże się lekko za mała da się to wyregulować sztycą/mostkiem?

Opublikowano

Lepsza ciut ciut za mała / na styk niż większa, sam go obserwuję od dawna ale na mnie za duży :/

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich. Jeśli można zapytam tutaj, żeby nowego tematu nie zakładać.

Do tej pory jeździłem na MTB XC, ale ostatnie sezony 95% nawierzchni to asfalt. Teraz chciałbym przesiąść się na szosę. Dodam tylko, że mam już 50 lat 🤨,  jazda czysto amatorska (zdecydowana większość po górkach, mało co po płaskim).

Czy dobrym pomysłem jest kupić jako pierwszą szosę właśnie Btwin Ultra 900 AF. Przymierzałem się wczoraj do tego roweru i dobrze się na nim czułem (jazda tylko po sklepie).

Mam 188cm wzrostu, noga 88. Rower był w rozmiarze L z mostkiem 110. Co o tym sądzicie, bo tabela pokazuje mi rozmiar XL? Czy dobrym rozwiązaniem byłoby wymienienie mostka na 130? I pomyślałem, że może odwrócić go na + ? Czy nie powinienem szukać raczej roweru z geometrią endurance? W moim wieku zależy mi bardziej na komforcie (jeżeli można o takim mówić jeżdżąc na "szosie") niż na prędkościach.

Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam.

Edytowane przez mfa
Opublikowano
21 minut temu, mfa napisał:

Mam 188cm wzrostu, noga 88. Rower był w rozmiarze L z mostkiem 110. Co o tym sądzicie, bo tabela pokazuje mi rozmiar XL?

Nie ma sensu pchać się w XL. Już L-ka ma rurę poziomą 580mm więc ideolo pasuje do Twoich wymiarów. BTW w przypadku szosy i tak lepiej mieć mniejszą ramę niż za dużą - w razie problemów (ale na 99% będzie ok) założysz sobie dłuższy mostek. 

Czy dobrym rozwiązaniem byłoby wymienienie mostka na 130? I pomyślałem, że może odwrócić go na + ?

Jeśli będzie taka potrzeba to będziesz wymieniał. Nie ma sensu gdybać. 

Czy nie powinienem szukać raczej roweru z geometrią endurance? W moim wieku zależy mi bardziej na komforcie (jeżeli można o takim mówić jeżdżąc na "szosie") niż na prędkościach.

Każdy organizm inaczej przystosowuje się do jazdy na szosie. Jednym przychodzi łatwiej innym trudniej, jak wiadomo zależy to od wielu czynników jak np. dobrze rozwinięty core. 

Na Twoim miejscu, biorąc pod uwagę wiek i zastosowanie roweru poszukalbym czegoś innego. Jak już jesteśmy w obrębie decathlonu to masz RC520, też na 105 (nowszej niż 900af) i hamulccach tarczowych. Rower na pewno bardziej komfortow choć troszkę cięższy. Hamulce lepiej sprawdzą się na dłuższych, stromych zjazdach a w deszczu to już na pewno. Weź też pod uwagę, że w 900 masz korbę 52-36 i kasetę 11-28 a w RC520 odpowiednio 50-34 i 11-32 czyli generalnie będzie lżej (imo w przypadku kupna 900 albo kaseta albo blaty korby do wymiany) 

• Pomógł 1
Opublikowano

A ja jednak polecę tą Ultrę w wersji AF. Mam Ultrę AF i CF, aluminiowa to idealny rower na początek, którego zaletą jest możliwość zestrojenia go do wypoczynkowego długodystansowania, jak i ciskania z kręgosłupem w poziomie. Naprawdę nie trzeba go będzie sprzedawać, gdy już dojdziesz do tego, co lubisz. L dla Ciebie to OK. Co do Tribana nowego, to on może być bardzo wycieczkowy, albo średni (coś jak Ultra by default). Może jeszcze być dziwny, gdy zamontujesz kierę z dużym dropem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Pomógł 1
Opublikowano

Kupilem na poczatek ultre 900 cf....boli.....wszystko....ale jazda jest wspaniala choc nie dopracowali przedniej przezutki.Cos tam nie halo z geometria chyba.Dodam ze wczesniej jezdzilem ma rowerze dla dzieci ....kupuj ,tylko ustaw mostek i siodlo odchyl z pionu .

Opublikowano
8 godzin temu, kraczer napisał:

Kupilem na poczatek ultre 900 cf....boli.....wszystko....ale jazda jest wspaniala choc nie dopracowali przedniej przezutki.Cos tam nie halo z geometria chyba.

Z geometrią jest OK, ale dla jej poprawnego ustawienia pomaga doktorat od Shimano. Miałem nadzieję, że seria 5801/R7000/R8000 problem ze zbyt ostrym kątem podejścia linki naprawi, ale nadal wymaga to długiego babrania się, aby trymowanie na blacie działało OK.