Adrian Kanecki Opublikowano 7 Października 2018 Opublikowano 7 Października 2018 W rozpisce rock shoxa jest napisane przedziały do 99kg z racji że ważę 120 kg muszę dobić powietrzem mój amortyzator. Jaka wartość plus minus obrać dla mojej wagi ? Aktualnie po Chwilowej jeździe oring jest na samej górze czyli wykorzystuje pełny skok.
revolta1 Opublikowano 7 Października 2018 Opublikowano 7 Października 2018 Ja waze 108 kg . pompuje 145psi
Adrian Kanecki Opublikowano 7 Października 2018 Autor Opublikowano 7 Października 2018 To będę musiał zerknąć w granicach 165/170.
Marek Karnecki Opublikowano 8 Października 2018 Opublikowano 8 Października 2018 To mogą być indywidualne preferencje również. Mam Manitou Markhor Comp - i pompuje o 1 do 2 "wierszy wg tabelki" więcej niż producent wskazuje - dla mojej wagi wg ich tabeli mam za miękko jak na materacu
revolta1 Opublikowano 8 Października 2018 Opublikowano 8 Października 2018 9 godzin temu, Adrian Kanecki napisał: To będę musiał zerknąć w granicach 165/170. Mysle ze 155 starczy max 160 . sprobuj 155
Adrian Kanecki Opublikowano 8 Października 2018 Autor Opublikowano 8 Października 2018 27 minut temu, Marek Karnecki napisał: To mogą być indywidualne preferencje również. Mam Manitou Markhor Comp - i pompuje o 1 do 2 "wierszy wg tabelki" więcej niż producent wskazuje - dla mojej wagi wg ich tabeli mam za miękko jak na materacu Teraz napisałem tak na oko poniewaz, mnie skala nie obejmuję jak patrzę na amorek ;).
-Marcin- Opublikowano 8 Października 2018 Opublikowano 8 Października 2018 Spróbuj napompować około 150psi, załóż ten oring na goleni na dół i zjedź z wysokiego schodka i z podskokiem. Zobaczysz na ile Ci się ugnie amor i wtedy skorygujesz ciśnienie.
trollu Opublikowano 8 Października 2018 Opublikowano 8 Października 2018 wszyscy podają wartości na pałę a nikt nie zapytał jaki amor bo RS ma masę modeli - czy mozna do tego modelu wrzucić tokeny i podstawowa sprawa - ile jest aktualnie SAGu?
revolta1 Opublikowano 8 Października 2018 Opublikowano 8 Października 2018 2 minuty temu, trollu napisał: wszyscy podają wartości na pałę a nikt nie zapytał jaki amor bo RS ma masę modeli - czy mozna do tego modelu wrzucić tokeny i podstawowa sprawa - ile jest aktualnie SAGu? racja . wystarczy ustawic prawidlowy sag na danym modelu amora i bedziesz wiedzial ile psi pompujesz
Adrian Kanecki Opublikowano 8 Października 2018 Autor Opublikowano 8 Października 2018 9 minut temu, trollu napisał: wszyscy podają wartości na pałę a nikt nie zapytał jaki amor bo RS ma masę modeli - czy mozna do tego modelu wrzucić tokeny i podstawowa sprawa - ile jest aktualnie SAGu? Jest to rock shox to 30 gold RL 100mm 29' 2018 r kupiłem go z olx od chłopaka który przejechał na nim 500km. Pytałem go o te rzeczy ale wydaje mi się że nawet nie ma pojęcia albo w ogóle nie ustawiał tego.
trollu Opublikowano 8 Października 2018 Opublikowano 8 Października 2018 Czyli tokenów nie dołożysz, ustaw sag na 25%, jak dalej będzie lipa do zejdź do 20%
Adrian Kanecki Opublikowano 8 Października 2018 Autor Opublikowano 8 Października 2018 Wbite 140psi amor sztywniejszy o wiele, było 70psi sag w granicach 25/28%. Jazda próbna i wykorzystuje 60/70% skoku pojeździe najwyżej podbiję.
unida Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Mam RS Silver 100mm i fabrycznie (chyba fabrycznie - widelec z rowerem kupiony) przy mojej wadze (78kg - sylwetka bardziej wyprostowana niż pochylona) SAG wyszedł ok 20%, ale amor wydawał się dość twardy dla mojej jazdy (ścieżki leśne, typowe dziury, trochę kamieni, prędkość ok. 10-15 km/h przy tych warunkach, więc raczej rekreacja. Pomyślałem w ten sposób, że po to mam taki skok jaki mam, by go wykorzystać, więc zacząłem schodzić z ciśnieniem i po przejechaniu kilkunastu kilometrów w warunkach, które odpowiadają mojej ogólnej jeździe pozostaje ok 2.5 cm (gumka/znacznik/oring) do dobicia. Fakt, może to i mało na wypadek poważniejszego uderzenia, ale komfort jazdy kosmicznie lepszy. Nie było efektu cierpnięcia rąk, co wcześniej się zdarzało. Muszę jeszcze popracować nad tłumieniem odbicia (teraz bardziej w stronę królika), bo tu potrzeba więcej doświadczenia (poznanie konkretnej trasy i zapamiętanie przyjmowania drgań na łapy).
Red Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 W dniu 7.10.2018 o 21:46, Adrian Kanecki napisał: W rozpisce rock shoxa jest napisane przedziały do 99kg z racji że ważę 120 kg muszę dobić powietrzem mój amortyzator. Jaka wartość plus minus obrać dla mojej wagi ? Aktualnie po Chwilowej jeździe oring jest na samej górze czyli wykorzystuje pełny skok. Nikt Ci w zasadzie nie powie dokładnie. Teoretyczne powinno wystarczyć 170psi. W praktyce może być nawet 210psi (zauważ że wartość ciśnienia to z reguły -+/- iloczyn waga*1,75). Ciśnienie warto też dobierać do własnych preferencji, nawierzchni czy stylu jazdy. Powinieneś też rozważyć wkręcenie jednego lub dwóch tokenów. Pozwoli to zachować czułość a jednocześnie zapobiegnie dobijaniu amortyzatora. 1
patrykbelc Opublikowano 3 Marca 2022 Opublikowano 3 Marca 2022 Drodzy koledzy kupiłem Gate 90 z 2017 roku i mam tam amortyzator ROCK SHOX Recon Gold TK (29) Mam pytanie gdzie znajdę tabelkę w której opisane będzie ile powinienem napompować do wagi 76kg?
vdcmike Opublikowano 3 Marca 2022 Opublikowano 3 Marca 2022 Amortyzator pompuje sie do uzyskania odpowiedniego efektu po daną trasę, ostatrcznie pod zadany SAG. Pompowanie wg tabelki jest delikatnie rzecz ujmując idotyczne. W każdym rowerze amortyzator będzie się inaczej zachowywał.
patrykbelc Opublikowano 4 Marca 2022 Opublikowano 4 Marca 2022 ok wszystko rozumiem, ale przydała by mi się jakaś podstawowa wiedza w formie tabelki jeśli takowa istnieje pod ROCK SHOX Recon Gold TK żebym mógł następnie doprecyzować sobie temat samemu. Kupię pompkę do amora i tam jest jakaś miarka odnośnie kilogramów, a ile powietrza do danej wagi trzeba wprowadzić? Nie znam się na tym.
vdcmike Opublikowano 4 Marca 2022 Opublikowano 4 Marca 2022 Pompujesz pod SAG 20% i potem kombinujesz czy potrzebujesz więcej (dobicia) czy mniej (bo korzystasz np. tylko z 50% skoku). Tabelę można sobie w trampki wsadzić. Masa rowerzysty różnie się rozkłada w zależności od roweru w przód i tył a dodatkowo w zależności od kąta główki, stack i kilku innych kwestii zmienia się też składowa siły działająca równolegle do amortyzatora. Tym samym ten sam rowerzysta na jednym rowerze musi pompować 70psi żeby mieć SAG 20% a na innym 110psi...
patrykbelc Opublikowano 5 Marca 2022 Opublikowano 5 Marca 2022 A co to jest SAG? I co to znaczy pompujesz pod 20% SAG to jest jakaś skala na pompce czy jak ?
revolta1 Opublikowano 5 Marca 2022 Opublikowano 5 Marca 2022 Sag to wstępne ugięcie amora jak siedzisz na rowerze. Czyli pompujesz tak amor (100mm skoku) że jak usiądziesz na niego do pozycji jazdy np przy ścianie oprzesz się barkiem, to amor ma się ugiąć 20% czyli w przypadku 100mm amora 20mm i to jest sag 😋😋😋
Rekomendowane odpowiedzi