Skocz do zawartości

Składak - Czerwony Baron

remigiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oto mój rower którym jeżdżę całorocznie. Rama z widelcem to komplet, konkretnie marki Taarnby z 2005 roku,którą dałem do malowania proszkowego. Orginalnie w tej ramie były hamulce rolkowe i piasta Nexus7,i ja także taki osprzęt założyłem. Na przód założyłem piastę z dynamem,bo nietrawię w rowerze który ma być zawsze w pełnej gotowości lampek na baterię.Poszedłem o krok dalej i zamontowałem lampę z czujnikiem zmierzchu,taki ze mnie leń ;) . Składając ten rower przyświecała mi jedna myśl,ma być w miarę szybki, i prosty w obsłudze. Oczywiście lekki nie jest,ale bezproblemowość i komfort jazdy to rekompensuje. Pozwoliłem sobie na ekstrawagancje i znalazłem do niego obręcze kół ze stali nierdzewnej Vanhostshorst.  Co istotne,oryginalnie w ramie były koła 26, ja założyłem 28. Weszły? Weszły. No i gitara:) Mechanizm korbowy na kwadrat,serwis ma być po prostu tani. Korba ma mocowanie blatu na cztery śryby(BCD104). Kierownica Modolo klamki z wejściem linki od dołu stare Shimano 105. Przełożenie na jedynce robiąc jeden obrót korbą to nie dużo ponad jeden obrót koła,na siódmym biegu bez mega kadencji jadę 40 km/h. Nawet byłem na nim na drodze Stu Zakrętów,nie załadowany się nadaje :)

20161230_110254-1.jpg
Opublikowano

Powiem szczerze niezły wynalazek ale zrobiony że smakiem :) najważniejsze, że spełnia swoje zadanie i można cieszyć się jazdą ;)

Opublikowano

Lubię takie rowery uniwersalne do wszystkiego. Może wygląda ciut inaczej poprzez małą i grubą ramę do tych kół ale ma w sobie to coś. Ważne żeby mieć radochę z pedałowania.

Opublikowano

Cieszę się że się podoba :)  Przeszedł mechaniczny upggrejd,zamieniłem Nexusa 7 na 8,manetkę dałem od Alfine'a,którą musiałem rozpiłować by weszła na szosową kierownicę. Super że szprychy przypasowały,bo są grubsze od jakiegoś holendra. Teraz tylko owijka na kierownicę. A jak kupiłem tą ramę to miał to być drapak do szurania po mieście...