Skocz do zawartości

Kellys Gate 30 2018 29er

pierruś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam , 

z małą przerwą na gravel , wracam do mtb + szosa.

Oto mój mtb na sezon 2018/19 (po kliknięciu w zdjęcie , duży rozmiar)

rz2c62ifov1u.jpg

tqo1jnmug771.jpg

Rama : KELLYS Dynamic RRC 29
Widelec : SR SUNTOUR XCR RLR Air > Manitou Markhor 120mm 
Suport : Shimano SM-BB52
Korba : Shimano Deore M6000 (36x26)
Manetki : Shimano Deore M6000
Przerzutka Przód : Shimano Deore M6000
Przerzutka Tył : Shimano Deore XT M781
Kaseta : Shimano CS-HG50-10 (11-36)
Łańcuch : KMC X10EL
Hamulce : Shimano M365
Dzwignie hamulcowe : Shimano BL-M365
Koła : KLS Madmax > RaceFace Ar24 
Tarcze : Deckas 160mm
Opony : SCHWALBE Rapid Rob 29x2.25
Mostek : KLS Advanced
Kierownica : KLS Advanced FlatBar 
Gripy : KLS Advancer 2Density  > NoName Chinarello 
Sztyca : KLS Active 30.9mm
Siodło : KLS Avenger 02 > Syncross M 3.0
Pedały : Shimano M530 > XLC PD-S15

Edytowane przez pierruś
Opublikowano

Gate 30 bez konkurencji w swoim przedziale cenowym. Jednak szosa + mtb a nie gravel? Skąd taka decyzja?

Opublikowano

kupiony nowy w sklepie za 3089zł.

Rzeczywiście minus to jego waga , która oscyluje około 13kg.

M.in dlatego że w gravelu mają racje bytu tylko hamulce hydrauliczne , zresztą mechaniki to jakaś pomyłka :) , druga sprawa dość często byłem zmuszony do zmiany kół w zależności od szosa czy teren , a że dopiero po zakupie dwóch kompletów kół dowiedziałem się że muszą być indentyczne w innym przypadku występują problemy z każdorazowym regulacji zacisku hamulca po zmianie kół... 

Opublikowano (edytowane)

To ciekawe co piszesz, sam zastanawiałem się nad zakupem gravela i ostatecznie dokupiłem szosę.

Co do Gate'a, to nie jest zły rower, przeciwnie - jak komuś waga "dynda" to za 3 koła masz solidnego 29era na dobrym osprzęcie i ze sztywnymi osiami. Jak te hamulce się sprawują? 

Edytowane przez cieq
Opublikowano (edytowane)

niby podstawowe shimano , a hamują przyzwoicie - nie mogę narzekać.Jedynie siodło wymieniłem bo te od kellys'a strasznie twarde jak deska :) 

wkrótce pierwsza modyfikacja , na lżejsze oponki bo te ważą 1600g - komplet.

Edytowane przez pierruś
Opublikowano

Waga Gate większa o kilkaset gram względem czołówki, a cena duuuuużo niższa. Z rozmów ze znajomymi sprzedawcami sprzedawcami to właśnie te lightowe ramy pękają częściej, więc dla amatora być może nawet lepszym wyborem jest taki Gate. Co do gravela to akurat dla mnie to super rower i np tarczówki mechaniczne tektro spyre z lepszymi klockami w miarę dają radę a serwis prosty. Oczywiście optimum mieć 3 rowery. Szosówka na szybkie jazdy, czasówki, gravel na długie wyprawy w różnym terenie i MTB do typowo terenowej jazdy.

Opublikowano

wpadały nowe tarcze o połowę lżejsze od shimanowskich SM-RT26S.

Zdjecie2.jpg

Opublikowano

Zdradź co to za firma/model, wyglądają super :)

Na jakie opony się zdecydowałeś?

Opublikowano (edytowane)
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

W ostatnim czasie zmiana z fabrycznych girpów na takie...

https://www.aliexpress.com/item/Professional-Bicycle-Handlebar-Grips-Cover-Lock-On-Non-Slip-Rubber-Bike-Handle-Bar-MTB-Bike-Grips/32821160606.html?spm=2114.13010708.0.0.494c4c4dONrAJA

Narazie jestem zadowolony.

Nowe siodło Syncross M 3.0 bardzo wygodne :) dla moich czterech liter w przeciwieństwie do wcześniej testowanych Accent Execute czy San Marco New Era.

Wkrótce powinny wpaść nowe koła - składane.

EDIT PrzeLuka

Składnia, interpunkcja itd. Słowo na "d" blokuje automat.

Opublikowano

Pierruś jaki firma koszyka na bidon 

Też posiadam kellys gate 30 2017 rok nic nie zmieniałem 

Opublikowano
W dniu 9.10.2018 o 20:09, Yacko napisał:

Z rozmów ze znajomymi sprzedawcami sprzedawcami to właśnie te lightowe ramy pękają częściej

Oby jak najmniej takich sprzedawców ("ekspertów") bez urazy :D 

a rower fajny, aby służył jak najdłużej i cieszył właściciela  :) 

Opublikowano

Trwałość ramy wynika z wielu aspektów, których każdy raczej wie. Lajtowe ramy mogą ale nie musza pękać częściej, mój zaufany serwisant "starej daty" nie mówi że pękają częściej ale że są delikatniejsze ogólnie, co jakby nie patrzeć jest logiczne. :) 

Opublikowano (edytowane)

Dodam trochę do wypowiedzi Kolegi Kruka:) Jak się to weźmie na prostą logikę to pewno ramy renomowanych producentów spełniają założone normy wytrzymałości a w tym te lightowe, które  przeznaczone są do ścigania i muszą swoje wytrzymać. Pozostaje tylko kwestia wagi i parcia do jej jak największego zmniejszenia. Logicznie rzecz biorąc można śmiało wysunąć tezę, że rama masywniejsza a co za tym idzie cięższa, zniesie i wytrzyma więcej niż ta zrobiona z takiego samego stopu ale z cieńszych profili:) 

Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano (edytowane)

nowy wideł , czeka na montaż Maniuś Markhor

1850g

dsc_0011.jpg

Edytowane przez pierruś
Opublikowano (edytowane)

wie ktoś jakie siedzą dokładnie stery w ramach kelly's gate ? zintegrowane czy półzintegrowane ? stary wideł był 1/8 , a ten nowy jest  1.1/8" - 1.5" Tapered i się zastanawiam czy coś muszę pozmieniać.Zresztą z chęcią zmieniłbym na całkowicie maszynowe bo na dole są kulki ;)

Edytowane przez pierruś
Opublikowano

Raczej wymjana sterow konieczna, mialem to samo w swoim GT, niby glowka tapered a rura sterowa zwykła i stery redukcyjne. Nic nie dało się z tym zrobić, konieczna była wymiana sterów. Na stronie kellysa piszą, że to stery integrated, dla pewności możesz zrobić zdjęcie główki i wrzucić tutaj.

Opublikowano

To widać jak zerkniesz na główkę. Jeśli z główki wystaje odrobinę miska, to połzintegrowane. Jeśli misek nie widzisz, to masz zintegrowane :) Specyfikacja podaje te drugie.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

napisałem do kellys'a , okazało się że półzintegrowane taper 44/5655

Edytowane przez pierruś
Opublikowano

dobra , czekam na gwiazdkę do widła i montujemy - może się obejdzie jak na razie bez nowych sterów.Bo te półzintegrowane ciut drożej wychodzą od zintegrowanych :/ 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

niestety nie obyło się bez zamówienia nowych sterów... , czekam na dostawe z chin bo połowe taniej niż w PL za stery 44/55.Przy okazji zamówiłem nowe okładziny.

Jak ogarnę wszystko , to wejdzie nowa fota ;)

doszły nowe okładziny :

xddxdx.jpg

7.05.2019 - wpadły nowe pedały XLC PD-S15 , około 270g

dsc_0056.jpg dsc_0058.jpg

Edytowane przez pierruś
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Widelec i stery zamontowane ( aktualizacja zdjęcia na samej górze) , ale ma zagwostkę po zamontowaniu sterów i widelca - dokładnie to ta szczelina , już widzę że cały syf będzie się tam zbierał dlatego ma ktoś pomysł jak to ogarnąć ? 

dlwe8qo8urmi.jpg

5s86fa9xvpz3.jpg