Skocz do zawartości

Szosówka na triathlon

turkan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po pierwsze mój pierwszy post tutaj więc cześć wszystkim :) 

Bardzo przydałaby mi się wasza opinia o zakupie pierwszej szosówki przeznaczonej głównie na amatorskie toczenie się na triathlonach ( w przyszłym sezonie pierwsze zawody startując od  1/8 IM tj ~20 km jazdy na rowerze ). 

Czy jest sens szukać czegoś w  okolicach 2000zł (np trbian520 ? ) czy raczej przyszły sezon pędzić  na starym góralu i przyoszczędzić większą kwotę ? 

Nie mam $ żeby co 2 lata wymieniać rower na lepszy, szukam czegoś co spokojnie posłuży mi 4-5 sezonów. 

Robiliście wyścigi na budżetowych kolarkach? Jak się sprawdzają ?  Dla totalnego amatora będzie jakakolwiek różnica między rowerem za 2k a 4k ?

Opublikowano

Co prawda na triatlonie się nie znam, to się wypowiem ;)  Generalnie uważam, że różnica między MTB a jakąkolwiek szosą jest z gatunku tych zasadniczych. Mogąc zmienić rower na szosę, nie wahałbym się ani chwili. Skoro stać Cię na szosę za 2000, to taką kup. Nie ma co się katować starym góralem - przerabiałem to przez lata i jak tylko się przesiadłem na szosę (a naprawdę byle jaka była), był gigantyczny efekt WOOOOOOW :D 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, myślałem kombinować z wymianą kół na 28 i wstawieniem widelca ale faktycznie chyba odpuszczę takie zabawy. 

Opublikowano
3 godziny temu, turkan napisał:

Po pierwsze mój pierwszy post tutaj więc cześć wszystkim :)

Bardzo przydałaby mi się wasza opinia o zakupie pierwszej szosówki przeznaczonej głównie na amatorskie toczenie się na triathlonach ( w przyszłym sezonie pierwsze zawody startując od  1/8 IM tj ~20 km jazdy na rowerze ). 

Czy jest sens szukać czegoś w  okolicach 2000zł (np trbian520 ? ) czy raczej przyszły sezon pędzić  na starym góralu i przyoszczędzić większą kwotę ? 

Nie mam $ żeby co 2 lata wymieniać rower na lepszy, szukam czegoś co spokojnie posłuży mi 4-5 sezonów. 

Robiliście wyścigi na budżetowych kolarkach? Jak się sprawdzają ?  Dla totalnego amatora będzie jakakolwiek różnica między rowerem za 2k a 4k ?

To chyba pytanie do mnie 😀 W tym roku po raz pierwszy wystartowałem w TRI 5150 Warszawa na szosówce Merida Scultura 903. Jak dasz radę z pływaniem i bieganiem to spróbuj Olimpijkę. W niektórych zawodach jest zapis w regulaminie, że można startować tylko na szosowych lub czasowych rowerach a w pozostałych na wet na rowerach z koszykiem na zakupy 🤣 Niedawno zmieniłem cały kokpit na czasowy, jest różnica w jeździe.

Opublikowano

Zobaczymy jak forma na wiosnę ale pewnie i tak kontrolnie zacznę od 1/8. Dzięki za odpowiedź, powodzenie i do zobaczenia na trasach :)