Skocz do zawartości

NS Rag+ 2019 r. - opinie.

Siekr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To może napisz jakie są między nimi różnice bo specyfikację na tej stronie to chyba ktoś w przerwie na kawę pisał jak i ten layout strony.

Na razie widzę brata bliźniaka Octane One Gridd. Spawy obsmarkane podobnie. Sram apexy. Napęd 1x. Może geo inne.

Jeśli to ma korbę 1/42 i kasetę 11/11-42 to nie wiem jak się sprawdzi przy większych podjazdach. Próbuję to trochę porównać do swojego XC w gear calculatorze -> https://bit.ly/2CsH88C ale chyba jeszcze nie rozumiem tego narzędzia :/ i jakbym miał się przesiadać to co takie przełożenie dla mnie oznacza. Może jest jakaś instrukcja.

Opublikowano
10 minut temu, Siekr napisał:

Myślicie że jest sens dopłacać do modelu z minimalnie lepszym osprzętem? 

to juz zalezy od tego jak , gdzie i ile sie jezdzi ... doplacic zawsze warto ;) 

18 minut temu, Siekr napisał:

Co ogólnie myślicie o modelu Rag+? 

rower jak kazdy inny z osprzetem apex i sztywnymi osiami tylko hamule chyba sa mechaniczne ... a w tej cenie powinny byc hydrauliczne juz

Opublikowano
1 minutę temu, Kamil82 napisał:

to juz zalezy od tego jak , gdzie i ile sie jezdzi ... doplacic zawsze warto ;) 

rower jak kazdy inny z osprzetem apex i sztywnymi osiami tylko hamule chyba sa mechaniczne ... a w tej cenie powinny byc hydrauliczne juz

na 2019 są dwa modele, wyższy, czyli ten co był dostepny jest na hydraulice, oraz niższy gdzie są mechaniczne hamulce, koła kendy zamiast panaracera

Opublikowano

Staram się jeździć wszędzie i dużo :P, turystycznie na jakieś dłuższe wycieczki 100km+ ale też krócej, bardziej agresywnie i treningowo i chciał bym do tego właśnie zamienić MTB i szosę na ten typ roweru. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, radaman napisał:

Jeśli to ma korbę 1/42 i kasetę 11/11-42 to nie wiem jak się sprawdzi przy większych podjazdach. Próbuję to trochę porównać do swojego XC w gear calculatorze -> https://bit.ly/2CsH88C ale chyba jeszcze nie rozumiem tego narzędzia :/ i jakbym miał się przesiadać to co takie przełożenie dla mnie oznacza. Może jest jakaś instrukcja.

Nad każdym rozmiarem masz podane przełożenie - 1 obrotu korbą do ilości obrotów tylnego koła - jak widać  najlżejsze przełożenie w Octane One masz 1:1, co u Ciebie jest do osiągnięcia w konfiguracjach:
1. z przodu blat, z tyłu najmniejsza największa zębatka
2. z przodu młynek, z tyłu połowa kasety - między 4 a 5 zębatką

Edytowane przez karolg
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, karolg napisał:

Nad każdym rozmiarem masz podane przełożenie - 1 obrotu korbą do ilości obrotów tylnego koła - jak widać  najlżejsze przełożenie w Octane One masz 1:1, co u Ciebie jest do osiągnięcia w konfiguracjach:
1. z przodu blat, z tyłu najmniejsza
2. z przodu młynek, z tyłu połowa kasety - między 4 a 5 zębatką

Dzięki! Trochę to już widzę. Widzę też że na Octane nie podjadę tam gdzie bym chciał bo używam (rzadko ale używam) tych najlżejszych przełożeń 22/28-36 a tego ratio OOGrid już nie pokrywa. Zdaje się że kierunek 1x to nie dla mnie będzie jak chcę w miarę uniwersalne przełożenia i myśleć o bikepackingu i zróżnicowanym terenie.

1x to chyba kompromis, ani nie dokręcisz ani nie podjedziesz z gratami gdzieś w górach...ale może się mylę ;)

Przepraszam że schodzę trochę z tematu.

Edytowane przez radaman
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, radaman napisał:

Dzięki! Trochę to już widzę. Widzę też że na Octane nie podjadę tam gdzie bym chciał bo używam (rzadko ale używam) tych najlżejszych przełożeń 22/28-36 a tego ratio OOGrid już nie pokrywa. Zdaje się że kierunek 1x to nie dla mnie będzie jak chcę w miarę uniwersalne przełożenia i myśleć o bikepackingu i zróżnicowanym terenie.

1x to chyba kompromis, ani nie dokręcisz ani nie podjedziesz z gratami gdzieś w górach...ale może się mylę ;)

Przepraszam że schodzę trochę z tematu.

Tego też się właśnie trochę obawiam, nie miałem nigdy okazji jeździć na tego typu napędzie :/ obyś się mylił choć trochę :] 

Edytowane przez Siekr