Antyszprycha Opublikowano 5 Października 2018 Opublikowano 5 Października 2018 3 minuty temu, Maaciek26 napisał: Dyskusja jest fajna mi się wydaje że nie można ignorować opinii użytkowników którzy nie są pro bo to jest bardzo obiektywne. Bardzo dużo zawodników w jazdach indywidualnych na czas jeździ na owalu a że startu wspólnego jeździ już na "okrągłych" @Antyszprycha pytanie do Ciebie jak jeździsz na owalu czy odczuwasz jakieś różnice takie jak odczuwanie bólu w kolanie czy kostkach ? Z moich obserwacji, zupełnie neutralnych wynika, że oval jestna plus jeśli chodzi o podjazdy i przyspieszenia ponieważ "jajo" będące w położeniu pionowym spadając na dół działa trochę na zasadzie koła zamachowego dzięki czemu druga noga dostaje jakby w "gratisie" podciągnięcie do góry. Dodatkowo śmiało moge stwierdzic, że jazda jest bardziej komfortowa tzn później odczuwa się zmęczenie związane z kręceniem. To tyle jeśli chodzi o moje obserwacje. Informacji dotyczących zaoszczędzenia watów nie potwierdzę bo nie zauważyłem. Podobno oval z zębami 50 imituję jazdę z zębatka 52 zachowując przy tym wysiłek dotyczący zębów w ilości 52 (czy to prawda to nie wiem). Kiedy założyłem ovale i wsiadłem na rower to może przez pierwsze 2 km czułem, że blat jest jakiś inny) 1
wgi Opublikowano 5 Października 2018 Opublikowano 5 Października 2018 (edytowane) Team mtb Specialized w tym roku jeździł na owalnych zębatkach więc to nie jest tak, że nikt nie jeździ. Edytowane 5 Października 2018 przez wgi
Gość Opublikowano 5 Października 2018 Opublikowano 5 Października 2018 Ja owalny blat używam od roku od jazdy nic mnie nie boli, żadne kolana czy nogiZauważyłem tylko jedna że podjazdy mi lepiej wchodzą czyli że lepiej jest mi się wskrobac na górę niż na zwykłej okrągłej na której też jeździłemMam wrażenie że kręcąc korbą z blatem owalnym ciągle napędza napęd
Franz Mauer Opublikowano 5 Października 2018 Opublikowano 5 Października 2018 Godzinę temu, Maaciek26 napisał: Tylko właśnie ciekawe czemu takie potęgi jak Shimano ,sram czy campa nie robią blatów owalnych ? o dziwo to włąśnie Shimano w latach 90-tych zaprezentowało światu rowerowemu owalne zębatki. Jednak pojawił się problem ze współpracą z przednią przerzutką, która była nieodzownym elementem roweru. Stąd zawieszono ten pomysł. Prawdziwe odrodzenie "owali"nastąpiło wraz z popularyzacją napędów jednoblatowych. Szczególnie w branży MTB. Sam mam okazję stosować i owala i zwykłą zębatkę o 32T w dwóch rowerach. Kolosalnej róznicy między praca obu nie widzę, choć mogę potwierdzić odczucia pitera614, że podczas mocnych podjazdów pod górę wydawałoby si, że owalna pracuje płynniej. Są jednak dwie rzeczy, które mi przeszkadzają w owalach: pływajaca przerzutka, czego efektem może być szybsze wyrabianie się sprężyny napinającej ramię. Co prawda jest to jeszcze teoria,bo sam tego nie doświadczyłem, ale obserwując z boku pracę ramienia przerzutki teoria moze stać się faktem Drugą rzeczą, którą zauważyłem to to, że naped z owalna zębatką jest bardziej narażony na spadanie łańcucha podczas jazdy w bardziej błotnistych warunkach . Na początek sezonu brałem udział w 60 km zawodach MTB w błotnistych warunkach i czterokrotnie spadł mi łańcuch z żebatki owalnej,co w przypadku okrągłej mi się nie zdarzyło. Być może to przypadek...? 1
wgi Opublikowano 5 Października 2018 Opublikowano 5 Października 2018 Absoluteblack pisze też o biopace: Cytat Word on BIOPACE - Please understand Absolute Black’s oval design IS NOT ‘Biopace’ technology. Shimano created their non-round Biopace chainrings with a completely different orientation of the biggest radius of the oval. Their ring orientation has since been widely accepted as being fundamentally wrong. Instead of positioning it in power zone - which is slightly below the level of the crank - they clocked it to the dead zone where human physiology generates least power. The result was that in power zone pedalling was too easy and in dead zone too hard, causing knee pain and lumpy pedalling cadence. Exactly opposite to how it should be. The opposite of how it is with an Absolute Black oval chainring fitted to your bike.
Pinifarina Opublikowano 5 Października 2018 Opublikowano 5 Października 2018 (edytowane) Coś w tym musi być. Pamiętam właśnie młode lata 80te gdzie seniorzy mieli w rowerach czasowych owalne blaty. Redukcja siły w martwym polu zawsze będzie przynosić korzyści szczególnie na podjazdach. Nie ma co oczekiwać ze z przeciętniaka będzie pro, ale pewnie pół procent się znajdzie. Konwa i kilku kolarzy się wypowiedziało ze także redukuje ilość zębów korby. Te same prędkości przy 2 zębach mniej. Mając słabą pojemnosć korby do 34 zębów dziś właśnie stosowanie owalnej zębatki 34 daje to co okrągła 36 itd. Edytowane 5 Października 2018 przez Pinifarina
leejoonidas Opublikowano 5 Października 2018 Opublikowano 5 Października 2018 (edytowane) Mimo że nie jeździłem i nie będę jeździł na owalu to nie jestem przeciwnikiem stosowania tego patentu, każde działanie które zmierza do odkrywania czegoś nowego i ulepszania starego jest dobre. Z punktu widzenia osoby która patrzy na to z boku to mogę stwierdzić że to rozwiązanie ma dużo wad które użytkownicy często opisują tak: Kiepska współpraca z przednią przerzutką, czasami potrafi spaść łańcuch jest to spowodowane chwilowym jednak regularnym zaburzeniem lini łańcucha, pływający wózek tylnej przerzutki, duże obciążenie sprężyny napinającej wózek tylnej przerzutki powodujące prawdopodobieństwo szybszego jej zużycia, szybsze zużycie ruchomych elementów zawieszenia wózka tylnej przerzutki, dobra współpraca z pozostałymi elementami napędu tylko w układzie jednego blatu na korbie . Wszystkie te wady są dostrzegalne gołym okiem. Zalety w tym przypadku to są tylko subiektywne odczucia użytkowników. Edytowane 5 Października 2018 przez leejoonidas
Franz Mauer Opublikowano 5 Października 2018 Opublikowano 5 Października 2018 27 minut temu, leejoonidas napisał: Kiepska współpraca z przednią przerzutką, czasami potrafi spaść łańcuch jest to spowodowane chwilowym jednak regularnym zaburzeniem lini łańcucha Przy dobrze wykonanej zębatce łańcuch trzyma się tak jak na okrągłej. Na sucho jeszcze nigdy mi nie spadł łańcuch z żadnej. Jednak przy zabłoceniu jest to już bardziej prawdopodobne.
Maaciek26 Opublikowano 5 Października 2018 Opublikowano 5 Października 2018 Każdy ma prawo do ińnego zdania
Maaciek26 Opublikowano 6 Października 2018 Opublikowano 6 Października 2018 Więc zaczęło się od poszukiwania firmy polskiej która robię Ovalne a wyszło na bardzo fajna dyskusje nad sensem ovelu. Teraz czas na wnioski ? Kto się podejmie napisania wniosków i co za a co przeciw ovalowi
lysyaa Opublikowano 31 Października 2018 Opublikowano 31 Października 2018 A dołączę się z pytaniem.Dostalem na próbę 32zeby na ovalu rozstaw 104 ale bez zaznaczenia montażu, powiedzcie jajo idzie wzdłuż korb czy w poprzek ?
Maggot743 Opublikowano 31 Października 2018 Autor Opublikowano 31 Października 2018 20 minut temu, lysyaa napisał: A dołączę się z pytaniem.Dostalem na próbę 32zeby na ovalu rozstaw 104 ale bez zaznaczenia montażu, powiedzcie jajo idzie wzdłuż korb czy w poprzek ? Zalecam skontaktowanie się z producentem zębatki z tym pytaniem. Z pewnością udzieli satysfakcjonującej odpowiedzi. Zazwyczaj na zębatce jest oznaczenie montażu. (Przynajmniej tak mi sie wydaje)
lysyaa Opublikowano 31 Października 2018 Opublikowano 31 Października 2018 Zębatka darowana i wypolerowana do czystego alu. Chyba jakaś generalna zasada musi być co by ułatwić a nie utrudnić sobie kręcenia
Maggot743 Opublikowano 31 Października 2018 Autor Opublikowano 31 Października 2018 Rozumiem. W takim razie można obejrzeć zdjęcia rowerów z zamontowaną zębatką owalną i spróbować zrobić podobny krok ze swoją. Ewentualnie napisać do jakiegokolwiek producenta zębatek owalnych o poradę.
leejoonidas Opublikowano 31 Października 2018 Opublikowano 31 Października 2018 W dniu 17.09.2018 o 12:03, Maggot743 napisał: Witam! Ostatnio widzę coraz więcej osób na wyścigach, maratonach, które używają owalnych zębatek. Zdania są podzielone, producenci definiują je jako lepsze. Sponsorowani zawodnicy chwalą (bo musza). Teorię o jeździe na owalnych zębatkach znam. Można by stwierdzić, że ma to dużo zalet... ale musi być haczyk.. czy nie? Nie interesuje mnie temat kosztów. Tylko i wyłącznie opinie i wrażenia ludzi, którzy z nich korzystają (nie od wczoraj, tylko już troszkę kilometrów zrobili). A więc: Should we go oval? ... or not... Temat owali został poruszony kilka tygodni temu w dziale "korby, suporty" czyli w tym samym co Twój obecny pod tytułem " Blaty owalne", zajrzyj tam a dużo ciekawych rzeczy się dowiesz.
Puncu Opublikowano 31 Października 2018 Opublikowano 31 Października 2018 Wg mnie owal ma sens jeżeli się go ma w każdym rowerze. Przesiadka z owala na okrągłą i w drugą strone jest dziwna, a zestawy dwublatowe są drogie i ciężko dostępne.
Rekomendowane odpowiedzi