Skocz do zawartości

RockShox Monarch RT + Pike RT DR - serwis zerowy.

sa3otage

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

zakupiłem zawieszenie monarch RT z 2017 + Pike 160MM Dual Air z 2016. Sprzęt jest nowy ściągnięty z roweru. Czy muszę poczynić jakiś wstępny serwis przed jazdą?

Opublikowano

Jest taka sprawa że RockShox trochę żydzi na oleju w lagach , ja gdy swojego rozebrałem jak był nowy była w środku susza to samo potwierdzili mi w serwisie że ostatnio bardzo małe ilości oleju są w środku.

Ja osobiście bym zobaczył do środka nić to nie kosztuje jak masz olej ,lepiej sprawdzić niż potem się zamartwiać lub wyrywać włosy z głowy co zrobić 😎

Opublikowano

W przypadku przedniego amortyzatora bywa, że w środku zamiast oleju jest pustynia. Warto przeprowadzić podstawowy serwis polegający na nasączeniu gąbek przy uszczelkach kurzowych i zalaniu odpowiednim olejem dolnych goleni.

Opublikowano

Dokładnie. Przegląd zerowy nie zaszkodzi. Lepsza nadgorliwość niż zatarte lagi.

Opublikowano
W dniu 4.10.2018 o 12:53, sa3otage napisał:

Cześć,

zakupiłem zawieszenie monarch RT z 2017 + Pike 160MM Dual Air z 2016. Sprzęt jest nowy ściągnięty z roweru. Czy muszę poczynić jakiś wstępny serwis przed jazdą?

I jak robiłeś coś czy będziesz robił?

Opublikowano

Jeszcze nie robiłem ale zamierzam

Wysłane z mojego SM-G955U przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Amor sobie sprawdz a dampera nie ruszaj tylko zamontuj bo różnie bywa a w razie czego odrzucą Ci gwarancję. O ile ją oczywiście masz. 

Opublikowano

Mam gwar. 1rok więc dampera mam nie ruszać? Wy sami robicie sobie serwis ?

Opublikowano

Grarancji nie przepada w czasie kiedy dokonuje serwis podstawowy
Ja swojego dampera też rozbieram na podstawowy serwis
Wystarczy go rozkręcić wyczyścić przesmarowac złożyć i będzie śmiał nic trudnego

Opublikowano

W większości przypadków sami, bo po co płacić za coś co można zrobić samemu. To nie wiedza tajemna. 

Opublikowano

Nie bawiłem się jeszcze w rozbieranie widelca. Ale chyba zacznę macie jakieś dobre instrukcje jak to robić?

Opublikowano

Wszytko masz na stronie producenta Rockshox gdy znajdziesz swój amor, musisz poszukać instrukcji pdf tam jest wszytko

Opublikowano

Nie wiem jak jest w FOX'ie czy MANITOU ale ROCK SHOX ma bardzo dużo manuali dobrze przedstawionych, kupę części zapasowych i amorki z przodu są raczej proste w ogarnięciu.