Skocz do zawartości

Zimowe opony do gravela

Wonski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

poszukuje zimowych opon do gravela. W większości rower zimą ma służyć jako tylko transport do pracy (4km ściezki rowerowe, 2km asfalt). Rower którym się poruszam to Specialized Diverge E5 Sport , producent sugeruje iż najszersze opony jakie tam zmieszczę to 42 mm i w takie chciałbym celować.

Tutaj kilka opon nad którymi rozmyślam:

Oczywiście jestem otwarty na propozycje innych opon najlepiej w cenie do 150 za sztukę. Fajnie jakbyście swoje opinie posiłkowali własnym doświadczeniem o jeżdżeniu zimą na gravelu itp. 

Przy okazji jakby ktoś znał również dobre błotniki pasujące do proponowanych opon oraz za razem do fabrycznie montowanych w moim rowerze (Specialized Espoir Sport), to miło by było jakby je zaproponował.

Z góry dzięki za pomoc ;) .

Edytowane przez Wonski
Opublikowano

Zimowe opony do roweru powinny mieć kolce. Chyba że chodzi Tobie o wiosenno-jesienne które są do 0 stopni.

Opublikowano (edytowane)

Te opony które wymieniłeś to jest raczej kiepski wybór na zimę. Na zimę będą dobre opony Schwalbe Maraton Winter 28x1,6 lub Schwalbe Winter.

Znajomy na oponach z kolcami przejeździł trzy sezony zimowe, droga głównie asfaltowa, a że jak to bywa zimą miejscami oblodzona, z jego opinii wynika że od opon z kolcami do jeżdżenia po lodzie i śniegu na ten moment nikt nic lepszego nie wymyślił.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Opony z kolcami w zasadzie mają jedno zastosowanie - jazda przy minusowych temperaturach. Jeżdżenie rowerem po lodzie w przypadku poślizgu a raczej uślizgu koła kończy się momentalnym wyłożeniem. Jak raz się przewrócisz to za każdym razem będzie zwalniał widząc chociaż małą ilość lodu :) Opona z kolcami oczywiście nie powoduje że rower jeździ jak przyklejony ale zapobiega uciekaniu kół spod tyłka.

Opona z kolcami jest głośna i gorzej trzyma na suchym asfalcie. Jak jeździłem w zeszłą zimę to zmieniałem opony jak tylko temperatura spadła poniżej zera i na odwrót ja wzrosła to na zwykłe opony.

W Twoim przypadku jeździł bym do zera stopni na standardowych oponach. Zastanów się czy w ogóle będziesz jeździł jak temperatura spadnie poniżej zera.