Skocz do zawartości

Licznik czy Aplikacja?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Co bardziej polecacie? Normalny licznik czy Aplikacje?

Ja jeżdżę z Endomondo i często mi gubi sygnał GPS i trochę mnie to irytuję od 2 do nawet 8km dziennie znika ze statystyk. Przez to właśnie zacząłem myśleć o liczniku, Chciałbym bezprzewodowy i też na GPS. Używa ktoś z was taki licznik na GPS? Bo mam obawy że mogę mieć z nim takie same przygody jak z Endomondo. Jest jeszcze opcja że to wina telefonu. :)

Opublikowano

gps nie jest tak dokładny jak licznik, w dodatku w terenie często właśnie traci sygnał, zdecydowanie polecam "zwykły" licznik, a gps jako dodatek

Opublikowano

Można mieć licznik z GPS plus czujniki prędkości i kadencji. Wtedy ma się zarys trasy z gps, a prędkość i kadencję z czujnika.  Ja mam taki zestaw: Garmin 705 i do tego podwójny czujnik kadencji i prędkości Mio Ant+. Z modelem 705 nie współpracują osobne czujniki prędkości i kadencji na Ant+ - sprawdzone organoleptycznie (musi być jeden podwójny). Poprzedni sezon jeździłam z Endomondo w telefonie i czasami cuda się działy. Z Garmina można zrzucić dane i zsynchronizować je ze Stravą i Endomondo, więc nie traci się niczego. Dla mnie bardzo wygodne rozwiązanie.

Opublikowano

Za Garmina Edge 705 używanego dawałam 445 na Allegro, a za czujniki 169. Przy czym ten model Garmina posiada nawigację i fizyczne przyciski, na których mi bardzo zależało.

Opublikowano

Liczniki / komputery rowerowe wyposażone w GPS do których można podpiąć czujnik kadencji, prędkości, pulsometr czy dla bardzo zaawansowanych czujnik mocy to wydatek rzędu kilkuset złotych. Garmin to najwyższa półka jednak na rynku konkurencja nie śpi i przykładowo firma MIO znana z nawigacji samochodowej oferuje takie cudo:

https://www.rowertour.com/p/43721/mio-cyclo-105-hc-central-europe-licznik-komputer-rowerowy-gps-1.8-cala-hrm-cadence

Widziałem w promocjach w różnych sklepach internetowych powyższy zestaw za 500 zł, natomiast używki na OLX często spotyka się jeszcze taniej.

Opublikowano

To muszę poszperać trochę na allegro:) i też wole fizyczne przyciski od dotykowych ekranów:P I

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

dokładnie tak jak pisze Sziva: najwygodniejsze rozwiązanie to licznik z gps (a właściwie komputer rowerowy) plus bezprzewodowy czujnik prędkości/kadencji. Aplikacje bywają zawodne. Ja mam komplet Lezyne Super GPS + czujnik tej samej firmy. Automatycznie się synchronizuję ze Stravą. Można przerzucić plik .fit do Endomondo. Działa to bardzo sprawnie i jest niezawodne w odróżnieniu np od Endomondo które lubiło mi się wykrzaczać przy dłuższych jazdach...