Skocz do zawartości

Ból kolan po jeździe na rowerze

tomtomtom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z czego może wynikać ból kolan po trasach na około 30-40 km? Źle sprofilowany rower?

Opublikowano

Z tak wielu rzeczy że po tym totalnym braku informacji w poście, nic raczej nie wywróżymy. 

Jaki to rower? Jaką masz pozycję na nim (zdjęcia)? Czy poprawnie masz ustawione siodełko? Z jaką kadencją jeździsz? Jak masz ustawione stopy na pedałach (SPD?)?

Opublikowano

A dwa... wystarczy skorzystać z opcji "szukaj" w prawym górnym rogu. Temat poruszany wielokrotnie na forum przez co obszernie opisany.

Opublikowano

Tak jak Koledzy piszą, może wynikać ze wszystkiego: od złego ustawienia siodełka, pedałów kierownicy, butów w spdkach, po przetrenowanie włącznie 

najlepiej opisz jak najdokładniej ów problem ( co boli, kiedy, w jakich okolicznościach ) a potem powiemy czy iść masz do fizjoterapeuty czy też problem mniej poważny :P

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Złe ustawienie profili

Zbyt intensywne treningi

Kontuzja

Ewentualnie jakieś choroby

Najlepiej byłoby wybrać się do fizjoterapeuty i zapytać w czym jest problem. Sama miałam problem z kolanem bo odzywała sie u mnie stara kontuzja. Jednak pomogło założenie opaski, opaska taka stabilizuje kolano oraz je chroni. A chodzilam tutaj https://fizjoter.pro/

Edytowane przez annastaw
Opublikowano

z pewnością, źle sprofilowany rower. Popraw wszytko i sprawdź czy ustane ból . Jak nie to zgłoś się do specjalisty.

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 1.10.2018 o 12:19, tomtomtom napisał:

Z czego może wynikać ból kolan po trasach na około 30-40 km? Źle sprofilowany rower?

Jeżeli nie kwestie związane z samym ustawieniem rowera, to częstym zaburzeniem jest Torbiel bakera. Najlepiej zrobić USG.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

jesli własnie rower jest ok (u mnie tak było), to zdecydowanie polecam udać się do lekarza, nie ma co bagatelizować sprawy.  w moim przypadku wyszła kontuzja, a tez było to trudne do wykrycia. No i fizjoterapia - fajnie bo trafiłam do tej kliniki https://fizjomedicum.com.pl I serio dobrze tam pojechać, bo działają szybko i sprawnie