Gość Opublikowano 30 Września 2018 Opublikowano 30 Września 2018 Witam.Mam problem z wybuchającymi dętkami na tylnym kole.Otóż już po raz czwarty wybuchła mi dętka.Nie wiem co było tego przyczyną. Raz wybuchła mi podczas jazdy asfaltową drogą, raz gdy rower stał przed sklepem, a wczoraj podczas jazdy szutrową drogą. Zawsze miałem dętke innej marki i sytuacja się powtarza. Nigdy nie wybuchła mi przednia, zawsze ta z tyłu.Przy każdym z wychuchów ciśnienie wynosiło 3.4-3.5bara gdzie maksymalnie dla moich opon wynosi 4bary. Rower to Trek x Caliber 7 2015 z sygnaturki.Pozdrawiam Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka
Heboket Opublikowano 30 Września 2018 Opublikowano 30 Września 2018 Sprawdź czy w oponie od wewnętrznej strony nic nie jest wbite
Gość Opublikowano 30 Września 2018 Opublikowano 30 Września 2018 Dokładnie - sprawdź czy nie masz czegoś wbitego w oponę, bo czterokrotne przyszczypanie dętki podczas zakładania wydaje się być mało prawdopodobne. Wywiń oponę na lewą stronę i dokładnie pod światło obejrzyj wszystko, a do tego przejedź delikatnie palcem po powierzchni wewnętrznej, bo nie zawsze widać kolec/zadzior. Wyciągając przebitą dętkę, sprawdź w którym miejscu masz dziurę - to Ci też ułatwi zlokalizowanie problemu w oponie.
Kajgana Opublikowano 30 Września 2018 Opublikowano 30 Września 2018 I jeszcze taśma na obręczy. Może źle założona?
Gość Opublikowano 30 Września 2018 Opublikowano 30 Września 2018 I jeszcze taśma na obręczy. Może źle założona? Wydaje mi się być dobrze, sprawdzałem i dokładnie przylega. Wysłane z mojego G3121 przy użyciu TapatalkaSprawdzę tą oponę i zobaczymy. Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 7 Października 2018 Opublikowano 7 Października 2018 Wszystko sprawdziłem i zapytałem jeszcze w serwisie rowerowym i okazało się że winowajcą była zbyt luźna opona. Dziękuję wszystkim za Pomoc. Pzdr. Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 8 Października 2018 Opublikowano 8 Października 2018 co to znaczy, że opona jest zbyt luźna?
TwardyBlaszak Opublikowano 8 Października 2018 Opublikowano 8 Października 2018 Może chodziło serwisantowi o to, że miał źle dobraną dętkę do rozmiaru opony i nadmuchana do granic możliwości dętka i tak leżała luźno w oponie?
Gość Opublikowano 11 Października 2018 Opublikowano 11 Października 2018 co to znaczy, że opona jest zbyt luźna?Chodziło o to że moja obręcz jest dość "płytka" a ranty na opony są dość luźne tzn. oponę można bardzo łatwo założyć i przy stosunkowo dużym ciśnieniu poprostu rant daje wyjść dętce z pod opony. Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka
TwardyBlaszak Opublikowano 11 Października 2018 Opublikowano 11 Października 2018 1 minutę temu, patryg4 napisał: i przy stosunkowo dużym ciśnieniu poprostu rant daje wyjść dętce z pod opony. To Ty może masz uszkodzoną oponę albo uszkodzoną obręcz skoro opona schodzi z obręczy i pozwala dętce wyłazić. Może być jeszcze zbyt szeroka lub zbyt wąska opona jak na Twoją obręcz. Pomocne linki: Link nr 1 (patrz tam tabelę w PDF), Link nr 2 (tu ładna i czytelna tabelka oraz rysunek), Link nr 3 (tu także ładna tabelka)
Gość Opublikowano 30 Marca 2019 Opublikowano 30 Marca 2019 Proszę o zamknięcie tematu.Wysłane z mojego GT-I9060I przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi