kwiatek Opublikowano 7 Października 2018 Opublikowano 7 Października 2018 W dniu 29.09.2018 o 22:51, M.C napisał: Jako że rower na dojazdy do pracy to może być z 4,000zł, bo będzie spora zniżka tylko musi być kupione w sklepie stacjonarnym na wyspie Bardziej oszczędną opcją będzie chyba dlaczego nie potrzebuję nowego roweru. Tylko mam też wymagania żeby spełniał takie jak mocowania na błotniki (aktualna moja szosa nie ma takich), hamulce najlepiej hydrauliki bo sporo pada tu gdzie mieszkam. Reszta to wydaje mi się, że poniżej 105 spokojnie wystarczy. Bo kurczę, no ten Giant co mam jest dosyć fajny, możnaby powiedzieć że mały MTB ale po szosie trochę mnie irytuje. Czy mieszkasz w Anglii?
M.C Opublikowano 7 Października 2018 Autor Opublikowano 7 Października 2018 4 godziny temu, kwiatek napisał: Czy mieszkasz w Anglii? Irlandii.
M.C Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) No więc: minęło parę miesięcy. Rowerem tygodniowo przejeżdżam około 150km. Ogólnie Giantem dobrze mi się dojeżdża do pracy, z tego co widzę to 25-30km/h utrzymuję, z tym że światła i inni rowerzyści często utrudniają (zamiast się ustawić w kolejce jak normalny człowiek to staną przed Tobą na światłach a potem ruszają z najcięższej przerzutki). Rozmyślałem o plusach gravela i chyba jest ich za mało żebym sporo płacił, a rower i tak będą obijać na parkingu. Zastanawiam się tylko co będzie jak przyjdą dłuższe i cieplejsze dni a ja będę chciał gdzieś dalej pojechać. Crossem jest jednak mniejszy zasięg jeżeli chodzi o asfalt, a i są drogi gdzie swoją szosą ciężko jechać. Dylematy i dylematy Szczególnie że Cannondale Topstone mi się spodobał. Takie moje przemyślenia Edytowane 3 Lutego 2019 przez M.C
jadenarowerze.pl Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 Przez wiele lat dojeżdżając rowerem do pracy (ok 5 km w jedną stronę; teren pagórkowaty), jak również traktując bicykl jako środek całorocznego transportu, nabyłem starego "mieszczucha" za 300 zł z lombardu (aktualnie jeżdżę czymś nowszym - "staruszek" po wielu kkm poszedł na zasłużoną emeryturę ). Rower wymagał drobnych poprawek, co oczywiste, ale przede wszystkim był: - wygodny - wtrzymały - tani w eksploatacji - nie obawiałem się, że ktoś go ukradnie - jak się zarysował, to aż tak bardzo nie bolało Natomiast lepsze rowery miałem na zabawę po pracy Może rozważ taką opcję. Kup sobie coś tańszego na dojazdy do pracy, gdzie nie będziesz się obawiał, że po pozostawieniu w firmowym garażu czy pod sklepem ktoś go ukradnie, a do ścigania znajdź inną maszynę. Jak pisałeś wyżej, Twoja średnia prędkość na ścieżkach rowerowych jest nieco wyższa od pozostałych użytkowników jednośladów,. Osobiście, przemieszczając się po mieście w celach "nie sportowych" moja średnia prędkość rzadko przekracza 20 km/h - nie uśmiecha mi się wpaść do pracy zlany potem, a tak jadąc w trybie ekonomicznym jest bezpieczniej i nawet się nie zgrzeję Tak z ciekawości liczyłem, ile czasu bym zaoszczędził jeśli włączyłbym tryb boost na tej samej trasie (uwzględniając stanie na światłach) - wyszło mi, że jechałbym od 2 do 5 min dłużej, a zakładając że po wejściu do firmy musiałbym wziąć prysznic i się przebrać, na całym przedsięwzięciu byłbym kilkanaście minut "w plecy"
M.C Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Opublikowano 4 Lutego 2019 Średnio mam 20-22km/h, ale mam w sumie dwie proste drogi i tam często utrzymuję predkość 25-30km/h. @jadenarowerze.pl właśnie mam dwie maszynki, Giant Roam 1 2017 którym dojeżdzam do pracy (nie jest mi go szkoda), jak i karbonowego Cube Agree 2017. Cały dylemat rozchodzi się o to, że po pokochaniu szosy, trochę mi jej brakuje. Ale zobaczymy co będzie jak będą dłuższe dni i otworzę sezon na szosę. Do pracy mam trochę daleko, żeby po niej jeszcze się przesiadać na szosę i jechać dalej, bo muszę 5 dni być w stanie wytrzymać.
sentio Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) A może Triban RC 520: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc-520-id_8502389.html za 3,5 tys. zł. Można założyć opony 36 mm (z uwzględnieniem miejsca na błotnik). Pod linkiem powyżej masz zdjęcia z dokręconymi błotnikami. Rower zbiera bardzo dobre recenzje w Wielkiej Brytanii (w Polsce dopiero wszedł do sprzedaży), choćby ta: https://road.cc/content/review/252475-triban-rc-520-disc-road-bike Rower ten wygrał wygrał w ww. magazynie klasyfikację rowerów dojazdowych do pracy w cenie poniżej tysiąca funtów: https://road.cc/content/feature/254218-roadcc-ps1000-and-under-cycle-work-scheme-bike-year-201819 Edytowane 4 Lutego 2019 przez sentio
Kszycholas Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 Osobiście na dojazdy tylko rower na którym się dobrze czuję. Nie mam tak, że do zabawy mam jeden a do pracy drugi. Co to za przyjemność ? Na jednym się męczyć na drugim bawić. Najlepiej jeden do wszystkiego. I najlepiej osobiście złożony a nie kupiony w całości. Podwójna frajda.
M.C Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Opublikowano 4 Lutego 2019 Godzinę temu, Kszycholas napisał: Osobiście na dojazdy tylko rower na którym się dobrze czuję. Nie mam tak, że do zabawy mam jeden a do pracy drugi. Co to za przyjemność ? Na jednym się męczyć na drugim bawić. Najlepiej jeden do wszystkiego. I najlepiej osobiście złożony a nie kupiony w całości. Podwójna frajda. No właśnie, tylko dlatego mam ten swój dylemat Jeszcze trochę pojeżdzę i zobaczymy. Ostatnio bardzo mi się spodobała Merida Silex 400.
noren Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 Mam trochę dalej do pracy bo 15km ale też nie moglbym jeździć rowerem gorszego sortu
zuczek222 Opublikowano 5 Lutego 2019 Opublikowano 5 Lutego 2019 Ja na dojazd do pracy zakupiłem Marina Nicasio, nic więcej mi nie potrzeba, użytkowany 6x w tygodniu, inne rowery sprzedałem bo czasu na nie brak i Marin je zdeklasował.
marcin11011979 Opublikowano 7 Lutego 2019 Opublikowano 7 Lutego 2019 Hej. Ja dojezdzam do pracy tribanem 100 juz ponad rok 13.5km w jedna strone. I odkad go kupilem to carbon praktycznie stoi nieuzywany. Wygodny solidny i wcale nie wolny. Za ta kase to smiech na sali. Moim zdaniem idealny do katowania. Co prawda juz kilku tygodni roweru nie uzywam ( temat w rekonwalescencja ). Szczerze powiem ze ostatnion w ta pogode to i tak auto bym wybral 😀 Pozdrawiam
M.C Opublikowano 5 Marca 2019 Autor Opublikowano 5 Marca 2019 (edytowane) Rower crossowy sprzedany. Teraz rozglądam się za jakimś gravelem. Edytowane 6 Marca 2019 przez M.C
Rekomendowane odpowiedzi