Skocz do zawartości

Ciśnieniomierz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pewnie to nic odkrywczego, ale zapewne nie każdy o tym wie.

Od jakiegoś czasu dręczyły mnie wątpliwości czy moje pompki pokazują właściwe ciśnienie. Jako że mam wentylków typu presta nie miałem możliwości inaczej sprawdzić ciśnienia niż poprzez manometr na pompce. Jedynie wiedziałem że obydwie wskazują tak samo. Ale zawsze chciałem mieć możliwość sprawdzenia. Nawet nie wiedziałem że takie małe ustrojstwo za kilka groszy rozwiązuje mój problem.

20180929_145610.thumb.jpg.8ef0c3f118a460ab877556474b5a7273.jpg

Teraz wystarczy miernik ciśnienia samochodowy i jest bajka.

20180929_145659.thumb.jpg.103b4d78a5bfdf0c839decacafea9754.jpg

Teraz wiem że moje pompki są precyzyjne.

Edytowane przez Wojtek
Opublikowano

Teraz wiem że moje pompki są precyzyjne.

Albo, ze Twoj cisnieniomierz jest rownie nieprecyzyjny co pompki. ;)

Wysłane z mojego LG-K100 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano
12 minut temu, bbc napisał:

Albo, ze Twoj cisnieniomierz jest rownie nieprecyzyjny co pompki. ;)

Wysłane z mojego LG-K100 przy użyciu Tapatalka

Akurat tego ciśnieniomierz jestem pewien. Mimo że tani.

• 1 rok później...
Opublikowano
Godzinę temu, Grz_Bo napisał:

Któremu wierzyć?

Pewnie,że schwalbe.W pompkach masz przekłamania.Producenci skupiają się na produkcji pompki,a barometr to bardziej dodatek.

Opublikowano
Swoim odczuciom z jazdy.
Odczucia wskazują na pompkę. Jak kieruje się schwable opony wydają się być za twarde. Ale to może kwestia przyzwyczajenia. Cały czas jeździłem na pomiarach z pompki.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak pompuje na stacji,na elektronicznym,to pokazuje dokładnie tyle co na schwalbe

Sprubój w ten sposób ;)

Opublikowano

Ino w tym szfalbe to Beto siedzi ... 😉

Opublikowano
Ino w tym szfalbe to Beto siedzi ...

Tak je porównyałem i poza kolorem nie widziałem różnicy. Jednak beta była niedostępna.

Opublikowano (edytowane)

Tak to jest jak jedynym wzorcem ciśnienia mierzonego w oponach była zawsze Twoja pompka, a teraz doszedł ciśnieniomierz który pokazuje coś innego i nagle chcesz aby pompka pokazywała to samo co ciśnieniomierz. 

Podobnie jest z przyrządem do mierzenia stopnia wyciągnięcia łańcucha, wymieniasz łańcuch gdy przyrząd pokaże wartość 0,75, ale któregoś dnia ktoś na forum napisał że Twoja linijka do łańcucha jest niedokładna bo produkt tej firmy bywa często nieprecyzyjny i kupujesz następną linijkę która pokazuje coś innego.

Prawda jest taka że przekłamania w przyrządach pomiarowych sięgają kilkunastu procent ale nie to jest ważne, istotne jest to abyś zawsze używał jednego przyrządu który będzie dla Ciebie tym jedynym i głównym wzorcem pomiarowym. Ale że teraz masz dwa przyrządy do mierzenia ciśnienia to nie wiesz który pokazuje prawdę, a prawda jest taka że jeden przekłamuje na plus a drugi pewnie na minus, teraz pozostaje kwestia tego który przyrząd uznasz że będzie dla Ciebie wzorcem mierzonego ciśnienia.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano
Tak to jest jak jedynym wzorcem ciśnienia mierzonego w oponach była zawsze Twoja pompka, a teraz doszedł ciśnieniomierz który pokazuje coś innego i nagle chcesz aby pompka pokazywała to samo co ciśnieniomierz. 

Podobnie jest z przyrządem do mierzenia stopnia wyciągnięcia łańcucha, wymieniasz łańcuch gdy przyrząd pokaże wartość 0,75, ale któregoś dnia ktoś na forum napisał że Twoja linijka do łańcucha jest niedokładna bo produkt tej firmy bywa często nieprecyzyjny i kupujesz następną linijkę która pokazuje coś innego.

Prawda jest taka że przekłamania w przyrządach pomiarowych sięgają kilkunastu procent ale nie to jest ważne, istotne jest to abyś zawsze używał jednego przyrządu który będzie dla Ciebie tym jedynym i głównym wzorcem pomiarowym. Ale że teraz masz dwa przyrządy do mierzenia ciśnienia to nie wiesz który pokazuje prawdę, a prawda jest taka że jeden przekłamuje na plus a drugi pewnie na minus, teraz pozostaje kwestia tego który przyrząd uznasz że będzie dla Ciebie wzorcem mierzonego ciśnienia.

Tak też poradził mi serwisant. Pompek używa się różnych, a to swojej w garażu, a to w serwisie, a to przed zjazdem w wypożyczalni, a to kupel pożyczył Ci pompkę. Każda ma swój błąd pomiaru. A ciśnieniomierzu zawsze będzie miał ten sam. Dlatego warto mieć go zawsze z sobą.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Pisałem niedawno w wątku zakupowym, że sks airchecker to jeden z najlepszych rowerowych zakupów ever. Polecam każdemu posiadanie ciśnieniomierza na składziku szpejów.

Opublikowano

Ja swojego 'czekera musiałem naprawić bo się zbiesił ... dlatego napisałem co zobaczyłem wewnątrz.

Zawsze taki 'czeker pokaże inne ciśnienie bo wsadza się go bezpośrednio na wentyl a między tym w pompce jest kupa węża jeszcze.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, a czy idzie zwykłym manometrem sprawdzić ciśnienie w amortyzatorze?

Opublikowano

Nie bardzo.Komora powietrzna w amortyzatorze jest mała i wchodzi tam powietrze pod dużym ciśnieniem.W zwykłych manometrach(z nienakręcaną końcówką)może być sytuacja,że drastycznie spadnie ciśnienie

Opublikowano

Nie wiem jaki masz manometr ale te do kół zazwyczaj kończą się na 4 barach a to za mało. A poza tym to jedno psyknięcie i już 5-10 psi w dół poleci ;)