Skocz do zawartości

Pedały SPD Deore XT PD-T8000

scarecrow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wreszcie dotarły więc zaczynam wątek. Na początek "anboksing" (bo pogoda nie rozpieszcza i nie mam jak opisać wrażeń z jazdy :/ )

Generalnie wydają się być fajnie lekkie (waga dopiero do mnie dotrze, więc wtedy je zważę), solidne i (co widać na ostatnim zdjęciu) bardzo ładnie nasmarowane ;)

Pedały_XT.JPG Pedały_XT3.JPG Pedały_XT2.JPG Pedały_XTR.JPG
Opublikowano (edytowane)

Wow! Według wagi na stronie CR, są o 100g lżejsze niż moje Sainty MX80.

Czy piny posiadają podkładki, które można usunąć? Bo widzę, że wystają ledwo co poza pedał i ich przyczepność może być ograniczona.

Edytowane przez Gość
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 26.04.2017 o 22:51, Sziva napisał:

Czy piny posiadają podkładki, które można usunąć? Bo widzę, że wystają ledwo co poza pedał i ich przyczepność może być ograniczona.

Piny nie mają podkładek, rzeczywiście wystają tylko delikatnie poza pedał, ale dopiero będę testował ich przyczepność.

Tymczasem, doszła wreszcie waga i przeważyłem całość. Generalnie bardzo ładnie to wszystko wygląda, jakość wykonania na najwyższym poziomie :)

Dzisiaj montuję całość i mam nadzieję potestować w terenie w weekend.

IMG_7315.JPG IMG_7316.JPG IMG_7317.JPG IMG_7318.JPG
Opublikowano

No to czekamy z niecierpliwością i życzę powodzenia w testach. Moje stare pedały już ledwo zipią więc czekają cierpliwie na nadchodzącą emeryturę.

Opublikowano (edytowane)

Super, choć cena mogłaby być nieco niższa :) W centrumrowerowym.pl mają inne oparte na tej samej technologii marki FORCE, które kosztują niemalże połowę tej ceny co XT, ale są na łóżyskach masyznowych, wytrzymałe (sam je używam od 2 sezonów, a ważę 100kg) i sa lżejsze od XTR - ważą 293g, więc po co przepłacać. I trochę do innego rodzaju kolarstwa. Jedynie, co może komukolwiek przeszkadzać to właśnie brak platform. Dodam, że w centrumrowerowe.pl kosztują tylko 153 zł, a już w necie standardowa cena to 199 zł. Szczerze polecam, szczególnie lżejszym ode mnie ;)

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano
1 godzinę temu, Franz Mauer napisał:

Jedynie, co może komukolwiek przeszkadzać to właśnie brak platform

No właśnie dotychczas jeździłem na M520 z plastikowymi wklikiwanymi platformami, ale były słabe i cienkie. A, że tym rowerem jeżdżę typowo rekreacyjnie - to i użycie butów z spd jest takie 50/50 - potrzebuję te platformy :)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, scarecrow napisał:

No właśnie dotychczas jeździłem na M520 z plastikowymi wklikiwanymi platformami, ale były słabe i cienkie. A, że tym rowerem jeżdżę typowo rekreacyjnie - to i użycie butów z spd jest takie 50/50 - potrzebuję te platformy :)

I wszystko jasne ;) Poza tym większego badziewia ja te plaskitowe nakładki nie widziałem. Sam próbowałem je używać zanim całkowicie przeisadłem się na zatrzaski i w zasadzie ich "gówniana" przydatnośc przyspieszyła zmianę systemu. Twoje wyglądają o niebo lepiej i pewnie o niebo lepiej będą się spisywać :) Zatem gratuluję zakupu.

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

Dzisiaj ważyłem stare M520 z plastikowymi nakładkami - 222g jeden.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Jestem po pierwszej jeździe, bez SPD, na platformach.

Generalnie w porównaniu z plastikowymi nakładkami to... nie ma porównania :) niebo a ziemia. Wystarczająco szerokie i "zaczepne" na pinach. Zakup pedałów, jako tych do turystycznego użytku, uważam za udany! 

Opublikowano

No to na platformach wychodzi że będzie się jeździło ok. Napisz jeszcze jak Ci się jeździ w SPD. Czy trzeba ich szukać czy raczej się ustawiają  w pionie i łatwiej się przez to wpiąć w nie. Jestem bardzo tego ciekaw. 

Opublikowano
Dnia 5.05.2017 o 10:50, Franz Mauer napisał:

Super, choć cena mogłaby być nieco niższa :) W centrumrowerowym.pl mają inne oparte na tej samej technologii marki FORCE, które kosztują niemalże połowę tej ceny co XT, ale są na łóżyskach masyznowych, wytrzymałe (sam je używam od 2 sezonów, a ważę 100kg) i sa lżejsze od XTR - ważą 293g, więc po co przepłacać. I trochę do innego rodzaju kolarstwa. Jedynie, co może komukolwiek przeszkadzać to właśnie brak platform. Dodam, że w centrumrowerowe.pl kosztują tylko 153 zł, a już w necie standardowa cena to 199 zł. Szczerze polecam, szczególnie lżejszym ode mnie ;)

Właśnie obczajam te pedały - to model Force Click MTB? Wyglądają całkiem spoko. Może żeby nie zaśmiecać tematu, zrobisz osobny wątek o nich i dasz jakąś recenzję?

Opublikowano
1 godzinę temu, Pitt35 napisał:

Napisz jeszcze jak Ci się jeździ w SPD. Czy trzeba ich szukać czy raczej się ustawiają  w pionie

Jeździ się tak samo dobrze jak na platformach - nic nie trzeba szukać, wpinanie jest proste. Generalnie polecam :)

Opublikowano
14 minut temu, jaro0011 napisał:

Właśnie obczajam te pedały - to model Force Click MTB? Wyglądają całkiem spoko. Może żeby nie zaśmiecać tematu, zrobisz osobny wątek o nich i dasz jakąś recenzję?

Jasne :)

• 1 rok później...
Opublikowano

I jak tam wyszły te testy .. bo zamierzam ten sam model kopić

• 3 tygodnie później...