mk77 Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 Witam Mam cały napęd sram gx eagle i na nim zrobione około 1000km. Jeżdżę przeważnie na średniej kadencji 80 ale czasami lubię mocniej i soczyściej depnąć na pedały aby poczuć przyśpieszenie Zastanawiam się czy mój łańcuch już mógł się rozciągnąć i czy przypadkiem nie pomogłem mu nieco w tym. Jakoś tak szybko czas leciał że przez ten 1000km to łańcuch czyściłem i naoliwiłem tylko 2 razy i za trzecim razem zdjąłem go i wykąpałem go w rozpuszczalniku toulenowym (bo nie miałem benzyny ekstrakcyjnej). To był chyba błąd że użyłem tego rozpuszczalnika bo po tym pomimo nasmarowania, łańcuch trzeszczy przy kręceniu. Wystarczy że ciut mocniej naciskam na pedały i słychać trzeszczenie. Przymiar do łańcuchów prawie cały wpada na 0,75. Czy rozpuszczalnik zabił łańcuch ? czy mało o niego dbałem ? bo 1000km to chyba nie jest dużo na łańcuch ?
sender Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 trochę słabo 2x na 1000 km z tym smarowaniem.
mk77 Opublikowano 28 Września 2018 Autor Opublikowano 28 Września 2018 Tak, wiem i zdaję sobie z tego sprawę ale nawet sam nie wiem kiedy to tak szybko zleciało. Moje zaniedbanie, ale mimo wszystko tak szybko mógł się rozciągnąć ? i to trzeszczenie nagle po tej kąpieli w rozpuszczalniku się zaczęło
sender Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 26 minut temu, mk77 napisał: Tak, wiem i zdaję sobie z tego sprawę ale nawet sam nie wiem kiedy to tak szybko zleciało. Moje zaniedbanie, ale mimo wszystko tak szybko mógł się rozciągnąć ? i to trzeszczenie nagle po tej kąpieli w rozpuszczalniku się zaczęło wypłukałeś smar spomiędzy tulejek którym fabrycznie był zakonserwowany przez producenta łańcuch, nie pozostaje nic innego jak tylko dobrze go nasmarować, chociaż nie wiem czy to ma sens skoro już jest wyciągnięty. Wywal go i załóż nowy.
mk77 Opublikowano 28 Września 2018 Autor Opublikowano 28 Września 2018 To jeszcze poeksperymentuję. Jutro wymyję go w benzynie ekstrakcyjnej i nasmaruję. Zamówię nowy łańcuch i zanim przyjdzie to zobaczę czy trzeszczenie minie w tym starym
specialized34 Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 To jeszcze poeksperymentuję. Jutro wymyję go w benzynie ekstrakcyjnej i nasmaruję. Zamówię nowy łańcuch i zanim przyjdzie to zobaczę czy trzeszczenie minie w tym starymCzy będziesz myć w rozpuszczalnikach czy benzynie,czy też w innych środkach rozpuszczajacych smar nic nie ma to do rozciągania się łańcucha trzeba tylko dokładnie wymyc. Mam napęd 1x11 gx z oryginalnym kmc a dokupilem sram PC x1 i po 500km już przymiar 0.5 wpadł sram robi bardzo miękkie łańcuchy chodzi o materiał a przy napędzie 1x 10 11 12 trzeba się liczyć z częsta wymiana. Ale z racji że sram gx czy to 1x11 czy 12 to jest stal wiec więcej wytrzyma niż Alu. Polecał łańcuch campagnolo bo są bardzo wytrzymałe niby nie są do mtb lecz więcej wytrzymają niż kmc czy sram i shimano. Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
kraju Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 W dniu 28 września 2018 o 21:58, specialized34 napisał: Czy będziesz myć w rozpuszczalnikach czy benzynie,czy też w innych środkach rozpuszczajacych smar nic nie ma to do rozciągania się łańcucha trzeba tylko dokładnie wymyc. Mam napęd 1x11 gx z oryginalnym kmc a dokupilem sram PC x1 i po 500km już przymiar 0.5 wpadł sram robi bardzo miękkie łańcuchy chodzi o materiał a przy napędzie 1x 10 11 12 trzeba się liczyć z częsta wymiana. Ale z racji że sram gx czy to 1x11 czy 12 to jest stal wiec więcej wytrzyma niż Alu. Polecał łańcuch campagnolo bo są bardzo wytrzymałe niby nie są do mtb lecz więcej wytrzymają niż kmc czy sram i shimano. Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka Mam napęd GX 1x11 z łańcuchem PC 1130 z przebiegiem 450km. Czyszcze i smaruje co ok. 100-120km. Łańcuch sprawuje się wzorowo z napędem i żadnego wyciągnięcia nie ma. Nie zgadzam się z opinią że SRAMoskie łańcuchy są mało wytrzymałe.
specialized34 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Mam napęd GX 1x11 z łańcuchem PC 1130 z przebiegiem 450km. Czyszcze i smaruje co ok. 100-120km. Łańcuch sprawuje się wzorowo z napędem i żadnego wyciągnięcia nie ma. Nie zgadzam się z opinią że SRAMoskie łańcuchy są mało wytrzymałe. W zależności do czego używasz swojego roweru mój rower jest bardzo intensywnie używany zawody ciężki teren piach błoto woda i miałem PC-X1 i do tego dojazdy do pracy i po przejechaniu 500km przymiar park tool wpadł na 0.5% a do tego mam owal 32 z a napęd 1x11 i zależy jaki przekos bo np w moim specialized epic przekos jest bardzo duży więc łańcuch jest dość miękki szybko się wyciągnie i teraz używam campaniolo zrobione prawie 1200km i przymiar Nie wpada i twierdzę że sram robi kiepskie łańcuchy. Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 W dniu 28.09.2018 o 20:25, mk77 napisał: (...) zdjąłem go i wykąpałem go w rozpuszczalniku toulenowym (bo nie miałem benzyny ekstrakcyjnej). Czy rozpuszczalnik zabił łańcuch ? czy mało o niego dbałem ? bo 1000km to chyba nie jest dużo na łańcuch ? Cytując porady producenta łańcuchów - KMC: Cytat Czyszczenie Wyczyść łańcuch po każdej jeździe rowerem, zwłaszcza w mokrych warunkach. Do czyszczenia łańcucha zawsze używaj suchej szmatki. Nie zapomnij o zębatkach, kółkach i wózku przerzutki. W celu usunięcia błota lub piasku użyj szczotki (dołączamy ją do każdego 120ml opakowania oleju do łańcucha PRO KMC). W razie potrzeby użyj ciepłej wody z odrobiną mydła. Nie używaj detergentów o podłożu kwasowym lub alkalicznym (np. odrdzewiaczy). Mogą one uszkodzić łańcuch i spowodować jego pęknięcie. Nie zanużaj łańucha w agresywnych odtłuszczaczach – usuną one smar z ogniw łańcucha, a to może spowodować jego pęknięcie. Takie środki są także szkodliwe dla środowiska naturalnego. Jeśli łańcuch jest naprawdę brudny i trudno go wyczyścić, oprócz zastosowania szczotki , nalej trochę rozpuszczalnika na szmatkę i spróbuj wyczyścić zewnętrzną część łańcucha. Unikaj tzw. “prania łańcucha” w rozpuszczalniku. Ten sposób na pewno całkowicie zniszczy łańcuch. Niektórzy producenci smarów radzą całkiem odtłuścić łańcuch. KMC nie poleca tego sposobu. źródło Myślę zatem, że wyciągasz słuszne wnioski - rozpuszczalnik zabił łańcuch, jak to określiłeś.
Gość Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Nie wiem czy dobrze rozumiem na 1 łańcuchu zrobiłeś 1000 km to jesteś dobry. Jak masz Eagle to przekos łańcucha jest duży i się bardziej zużywa jak dbasz o napęd to zmieniaj częściej łańcuch a nie co 1000 km no chyba że jeździsz na warunkach szosowych. A MTB to piach wszystko błoto a jak piach się dostanie do napędu to działa jak papier ścierny zużycie łańcucha zębatek. Musisz czyścić łańcuch napęd np. co 2-3 jazdy ja tak robię czasami co 5 razy. Dobre łańcuchy ma KMC:)
Gość Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Chciałbym uzupełnić coś odnośnie szejkowania łańcucha, bo to w połączeniu z rozpuszczalnikiem (a nie sam rozpuszczalnik) prawdopodobnie go uszkodził. Podczas owego "szejkowania" smar jest wymyty ze wszystkich jego zakamarków i na łańcuch działają siły, do których przenoszenia nie został zaprojektowany - łańcuch jest łamany w różnych płaszczyznach, wyginany itp. Po takiej kuracji, nawet po ponownym nasmarowaniu, może być tak rozciągnięty (głównie poprzecznie), że jego poprawna praca nie jest możliwa, stąd dziwne, niekulturalne jego zachowanie 🙂
specialized34 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Nie wiem czy dobrze rozumiem na 1 łańcuchu zrobiłeś 1000 km to jesteś dobry. Jak masz Eagle to przekos łańcucha jest duży i się bardziej zużywa jak dbasz o napęd to zmieniaj częściej łańcuch a nie co 1000 km no chyba że jeździsz na warunkach szosowych. A MTB to piach wszystko błoto a jak piach się dostanie do napędu to działa jak papier ścierny zużycie łańcucha zębatek. Musisz czyścić łańcuch napęd np. co 2-3 jazdy ja tak robię czasami co 5 razy. Dobre łańcuchy ma KMC:) Napisałem jaki mam napęd 1x11 gx i tak na jednym łańcuchu robię 900 1000 tylko oczywiście campaniolo po zawodach czyszczony smarowany itd kupiłem nowego speca epica był zalozony kmc i wytrzymał 600 km Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 No dobra po co ładujesz do napędu łańcuch 12 rzędowy jak masz 11 biegowy napęd przerost formy nad treścią??
specialized34 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Nie wiem czy dobrze rozumiem na 1 łańcuchu zrobiłeś 1000 km to jesteś dobry. Jak masz Eagle to przekos łańcucha jest duży i się bardziej zużywa jak dbasz o napęd to zmieniaj częściej łańcuch a nie co 1000 km no chyba że jeździsz na warunkach szosowych. A MTB to piach wszystko błoto a jak piach się dostanie do napędu to działa jak papier ścierny zużycie łańcucha zębatek. Musisz czyścić łańcuch napęd np. co 2-3 jazdy ja tak robię czasami co 5 razy. Dobre łańcuchy ma KMC:) Przepraszam nie do tematu troszkę się zagalopowalem to było do poprzednika Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Motke Opublikowano 31 Grudnia 2018 Opublikowano 31 Grudnia 2018 W dniu 28.09.2018 o 20:25, mk77 napisał: Jakoś tak szybko czas leciał że przez ten 1000km to łańcuch czyściłem i naoliwiłem tylko 2 razy i za trzecim razem zdjąłem go i wykąpałem go w rozpuszczalniku toulenowym (bo nie miałem benzyny ekstrakcyjnej). To był chyba błąd że użyłem tego rozpuszczalnika bo po tym pomimo nasmarowania, łańcuch trzeszczy przy kręceniu. Wystarczy że ciut mocniej naciskam na pedały i słychać trzeszczenie. Przymiar do łańcuchów prawie cały wpada na 0,75. Mi po szejkowaniu zawsze trzeszczał. Z jednej strony wypłukujesz piach a z drugiej najmniejsze drobinki wpychasz do środka.
Andrzej Sawicki Opublikowano 31 Grudnia 2018 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Raczej nie rozwaliłeś go czyszczeniem, tylko używaniem bez smarowania. Łańcuchy napędów 1x zużywają się szybciej przez naturę takiego napędu. Nie należy oczekiwać trwałości kilku tys. km jak w 2x czy 3x. Niesmarowany łańcuch może obrywać bardziej, szczególnie kiedy łapie wodę z kałuży czy deszczu. Olejek nie tylko redukuje tarcie, ale też chroni przed wodą, dlatego trzeba poświęcić te 5 minut co jakiś czas na zeskrobanie syfu i uzupełnienie płynu.
malkontent Opublikowano 31 Grudnia 2018 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Łańcuchy 12 rzędowe zużywają się masakrycznie szybko. U mnie po 460 km był rozciągnięty do poziomu wykluczającego dalsze użycie.
Gość Opublikowano 31 Grudnia 2018 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Hej ale nie wiem czy mk7 wiesz, że 11 rzędowe łańcuchy mają szerokość zewnętrzną ogniw 5,5mm -5,6 mm SRAM :5,6mm KMC:5,5mm a 12 rzędowy SRAM Eagle ma szerokość 5,25 mm. Więc nie ma bata żeby dolegał CI łańcuch do zębatki tak jak 11 rzędowy na kasecie 11 rzędowej. Wiem, że możesz pomyśleć to tylko różnica 0,25mm czyli dwie i pół dychy to nie różnica ale nie po to robią łańcuchy pod dany napęd żeby było, że dla picu. To grozi szybszym zużyciem łańcuch Ci się nie dopasowuje do zębatek styka się na mniejszej powierzchni z zębem więc większe zużycie zębów i łańcucha nie dziw się że skrzypi czy trzeszczy. Nie wychodź za pewne ramy obrane przez producentów bo ani napędowi nie wydłużysz żywotności a wręcz ją skrócisz. Próbowałem jeździć na napędzie srama gx eagle u kolegi ale maneka trigger tak ciężko chodziła, że palca bym sobie złamał więc zrezygnowałem z tego napędu choć cały miałem odsprzedałem:) I jeżdżę na xt zadowolony jestem.
Rekomendowane odpowiedzi