Skocz do zawartości

Zły adapter do zacisku hamulca...?

Ousteen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, jestem posiadaczem roweru Dartmoor Blackbird evo 2018 ,którego otrzymałem wczoraj od kuriera. Rower nówka ,ale przedni hamulec - Sram Level tarcza 180 prawie nie hamuje i od dzisiaj ociera o tarcze. Jest to spowodowane tym, że zacisk jest tak ustawiony, iż łapie tarcze samym krańcem wykładziny około 1/5 powierzchni co spowodowało, że klocki układają się pod skosem a ślad po hamulcu na tarczy z przodu ma 3mm podczas gdy z tyłu ma 15mm. Co byście zrobili?

large.2.jpg.13f4483127fd92be258886ca9b2dd5ce.jpg

Edytowane przez Ousteen
Opublikowano

Na stronie producenta amortyzatora jest napisane że bez adaptera wchodzi tarcza 180mm. Także pozbądź się adaptera i powinno być dobrze ;) 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki, po wyjęciu adaptera działa bez zarzutu, musiałem tylko kupić nowe krótsze śrubki M6.

Opublikowano

Qrde, żeby producent taka maniane odwalał... masakra...

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Temat na pewno ktoś z konkurencji założył!!!! To się nie mieści w głowie że takie coś od producenta przychodzi.

Z ciekawości spojrzałem jak to wygląda na zdjęciu od producenta i tam też widać adapter...

Edytowane przez Yan
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.09.2018 o 19:26, Yan napisał:

Temat na pewno ktoś z konkurencji założył!!!! To się nie mieści w głowie że takie coś od producenta przychodzi.

Z ciekawości spojrzałem jak to wygląda na zdjęciu od producenta i tam też widać adapter...

Napisałem ten temat na forum ponieważ ani sklep ani producent nie odpisują na maile, a oba serwisy do których dziś pojechałem były zamknięte. Problem rozwiązałem sam. I nie nabierajcie się w sklepach internetowych na coś takiego jak "serwis zerowy" bo jedyne co mogą to popsuć...

Edit: Odpisali mi dziś z velo nie było żadnego słowa przepraszam dla klienta który wydał 8k na ich produkt, a tylko instrukcja jak mam to sam naprawić - to jeszcze jestem w stanie zrozumieć bo sprzedają hurtowo, ale to że sklep tego nie dopilnował to już jest przegięcie. Podsumowując: firmę Dartmoor i Velo polecam ale na pewno nie z dystrybucji sieci sklepów "v-gallery".

Edytowane przez Ousteen
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Na sklepy trzeba brać poprawkę,sklep jak sklep ale serwis to nie raz nie dwa masakra

Opublikowano

Niestety z serwisem zerowym jest taka historia że jeżeli masz gwarancję dłuższą niż dwa lata to najczęściej brak przeglądu unieważnia ją. Przykładowo Cube daje gwarancje 7lat na ramę to nie robiąc zerówki tracisz ją. Do dwóch lat za towar również odpowiada firma która Ci sprzedała towar.

Lepiej zrobić zerówkę bo w przypadku jak sprzedawca wyparuje zawsze zostanie gwarancja i możliwość naprawienia u producenta.

Ja obstawiam że dali hurtowo do złożenia a ktoś po rozpakowaniu pierwszego stwierdził że coś jest skopane i tego nie poprawili albo masz jakiś model który nie doczekał się patcha ;) Tańszy model z innym przednim amorem musi mieć ten adapter. Szkolny błąd ...

Opublikowano

Ja powiem ze swojego doświadczenia... nie raz nie dwa w sklepach siedzą przypadkowi ludzie co niestety odczułem na swojej skórze. Serwisy są lepsze gorsze, ja mam dwa zaufane, jeden w miejscowości koło mnie a drugi u mnie w domu. Próbowałem nie raz na gwarancji oddawać czy to heble, czy to napęd czy korbę, jedyne co mi przychodziło to stracony czas, nerwy i spokój góóóra na 3 miesiące...olałem gwarancje bo zdrowie psychiczne mi ważniejsze niż wydanie na nową część, a przy okazji się wiele nauczyłem i wciąż dowiaduje się czegoś nowego.

Reasumując ja uważam że jak człowiek się nauczy na swoich lub kogoś błędach to jego.