Skocz do zawartości

Sztywny amortyzator po przesmarowaniu | Kross R3

ValaH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie wyjechałem z serwisu moim Krossem R3 (Suntour XCM) w którym pierwszy raz przesmarowali mi amortyzator. Po zrobieniu kilkuset metrów zauważyłem, że widelec jest nienaturalnie sztywny - pod maksymalnym naciskiem ugina się najwyżej do połowy, a przed wymianą smaru czy zaraz po tym jak pierwszy raz wyjechałem nim ze sklepu działał w pełnym zakresie ruchu. 

Nie mogę na razie wziąć go na kilkudziesięciokilometrową przejażdżkę i sprawdzić czy jest to kwestia "rozruszania amortyzatora" ale nie daje mi to spokoju dlatego zwracam się do Was:

Czy to normalna sytuacja i problem zwyczajnie się rozjeździ czy po weekendzie wracać do serwisu?  

Opublikowano

Po pierwsze nie ten dział... To pod amorki podchodzi...

Po drugie, powinien się rozruszać po kilkunastu kilometrach, jak tak nie będzie to do serwisu z powrotem, bo będzie to znaczyło, że odwalili fuszerkę.

Opublikowano

też mam ten amor w moim krossie, sprawa wygląda tak ,że taki objaw jak u Ciebie pojawia się wtedy jak dasz za dużo smaru. 

Opublikowano

Sory za wpis w nieodpowiednim dziale. 

Sprawa rozwiązana. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów tego samego dnia, w którym był smarowany nic się nie zmieniło. Dzisiaj wyciągnąłem rower i po naciśnięciu na kierownice zauważyłem, że wszystko jest ok - pewnie była to kwestia rozprowadzenia się smaru, którego tak jak piszę samuel_87 koleś w serwisie mógł dać za dużo. 

Temat zamykam, dzięki za odpowiedzi! 

Opublikowano

To super ze jednak jest ok. Ja tylko nadmienie ze mialem podobny problem. Po nasmarowaniu amorka zesztywnial ale tylko przy chlodnym dniu np. 5-10°c. Przy temp pokojowej bylo ok. Powodem byl zbyt gesty smar. Ostatecznie wymienilem na rzadszy i problem sie rozwiazal. 

Opublikowano

W takim razie podobny problem może być u mnie bo wczoraj sprawdzałem go w temperaturze ok. 10 stopni i dużej wilgotności a dzisiaj już w 15 stopniach i prawie pokojowych warunkach. 

Opublikowano

Ja kiedy jeździłem w zimie to amor prawie zesztywniał ;)