Skocz do zawartości

RockShox Recon RL 2018 r. vs. RockShox Judy Silver TK 2019 r. - który wybrać ?

misiod

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam dylemat i potrzebuję pomocy osób które się lepiej rozeznają na sprzęcie - wybieram pomiędzy dwoma identycznymi rowerami które różnią się w zasadzie tylko amortyzatorem 

są to tytułowe RockShox Recon RL 2018 vs RockShox Judy Silver TK 2019

różnica w cenie ok 200 pln na korzyść nowego modelu (ten z Judy jest tańszy) - który brać i dlaczego?

Opublikowano (edytowane)

Judy do prostszy amortyzator ze stalowymi goleniami i tłumikiem turnkey który w zasadzie jest blokadą, a recon ma bardziej zaawansowany tłumik z regulacją szybkiej kompresji aż do pełnej blokady. Nie wspominam o regulacji tłumienia powrotu bo oba to mają.

Edytowane przez Kszycholas
  • Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

Dodatkowo Judy ma cieńsze golenie, czyli przegrywa niższą sztywnością (mniejszą precyzją prowadzenia przedniego koła).

• Pomógł 2
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja na Judy TK nie jeździłem, ale mam porównanie między Reconem RL, a Reconem TK. Recon RL posiada tłumienie Motion Control i działa rewelacyjnie. Nie czułem żadnej różnicy w stosunku do dwukrotnie droższej Reby. Recon TK natomiast zupełnie mi nie podszedł. Nie wiem czy była to kwestia tłumienia TurnKey czy może coś było nie tak z tym konkretnym egzemplarzem, ale ja na pewno kupiłbym Recona RL.