GonHex Opublikowano 25 Września 2018 Opublikowano 25 Września 2018 Ostatnio musiałem wymienić piastę w ramach gwarancji. Z tego powodu serwis musiał mi zapleść koło. Wczoraj byłem w innym serwisie i serwisant od razu zauważył że koło nie jest symetryczne. Środek obręczy jest przesunięty względem tylnego trójkąta o jakieś 3-5 mm w lewo. W zasadzie w żaden sposób mi to nie przeszkadza. Nawet tego nie zauważyłem. Powoli tez przymierzam się do wymiany tylnego koła. Pytanie czy taka asymetria w czymś przeszkadza i czy można jeździć na takim kole, czy mogę coś uszkodzić (poza kołem na którym mi nie zależy?
Kszycholas Opublikowano 25 Września 2018 Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) A jaki rower masz ? Ja mam ramę cannondale ai i musiałem zrobić offset w kierunku tarczy hamulcowej bo symetryczne koło było asymetryczne w ramie. Nawet filmiki wyświetlają jak to zrobić. Dokładnie 3 mm jest w mojej ramie Jackyll 4 2018. Edytowane 25 Września 2018 przez Kszycholas
GonHex Opublikowano 25 Września 2018 Autor Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) Nie no cannondale to nie jest i pewnie nigdy nie będzie.Zwykły najzwyklejszy Kross Hexagone 6.0. Prosty rower dla prostego ludu używany do codziennych przejażdżek żadne maratony. W zimę planuję wymienić koło ale póki co chciałbym pojeździć na tym asymetrycznym stąd moje pytanie czy nic więcej poza kołem nie uszkodzę. Edytowane 25 Września 2018 przez GonHex
Gość Opublikowano 25 Września 2018 Opublikowano 25 Września 2018 Steru nie ma, można jeździć, sprawdź napięcie szprych tak profilaktycznie. Ale koniecznie zmienić serwis, skoro zapleść koła poprawnie nie potrafią.
GonHex Opublikowano 25 Września 2018 Autor Opublikowano 25 Września 2018 Szprychy są napięte, były dociągane bo luźno zapletli. Serwis właśnie zmieniłem i Ci nowi od razy znaleźli ten defekt w kole. Muszę dozbierać do jakiegoś porządnego koła, nic co ma Joytech w nazwie.
gregor1-79 Opublikowano 25 Września 2018 Opublikowano 25 Września 2018 Jeżdżę także na krossie z tym że level b6. Dwa tygodnie od zakupu zauważyłem identyczną przypadłość. Jako że umiem prostować koła, tak przeciągłem je do prawej żeby było osiowo myśląc, że to po prostu wina źle złożonego koła. Niestety koło to nie wytrzymało moich akrobacji i musiałem je wymienić na coś oczywiście mocniejszego. Jakie było moje zdziwienie gdy po założeniu nowego koła ,ono także było przesunięte o te ~3mm do lewa. No cóż. Powtórzyłem operację jak poprzednio pośrodkując je i było gid. Po jakimś dłuższym czasie, kiedy i to koło udało mi się wykrzywić na tyle że musiałem oddać je do mechanika,historia się powtórzyła. Czyli koło wróciło proste,ale zaś musiałem je te ~3 mm.przeciągać do prawa. Podsumowując:myślę że Twój przypadek jest identyczny i po zakupie nowego koła,ono także nie będzie w osi.
Puncu Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 Ale wiecie że jest coś takiego jak symetryczne koła i asymetryczne tylne trójkąty/wahacze?
gregor1-79 Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 Godzinę temu, Puncu napisał: Ale wiecie że jest coś takiego jak symetryczne koła i asymetryczne tylne trójkąty/wahacze? Nieee. Pierwsze czytam.
Puncu Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 Asymetryczne trójakąty i wahacze mają prawą strone dłuższą tak by zrobić miejsce na bębenek. Do takiego roweru zaplata się koło tak aby obręcz była dokładnie między kołnierzami piasty a nie całej osi.
Franz Mauer Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 2 godziny temu, Puncu napisał: Ale wiecie że jest coś takiego jak symetryczne koła i asymetryczne tylne trójkąty/wahacze? a nawet wiemy, że są asymetryczne obręcze
Kszycholas Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) Poza Cannondale jakiś inny producent ma ma takie pomysły ? Szukając korby do mojej ramy zauważyłem, że mają też problem ze standaryzowaniem muf suportowych. Edytowane 26 Września 2018 przez Kszycholas
Rekomendowane odpowiedzi