Administrator SzajBajk Opublikowano 24 Września 2018 Administrator Opublikowano 24 Września 2018 Zapraszam do serwisowania razem ze mną amortyzatora powietrznego RST F1RST Air. W poradniku znajdziecie wszelkie czynności, krok po kroku. Zwrócę też w nim uwagę na problemy, jakie możecie napotkać po drodze i zadam kilka pytań do posiadaczy tych widelców (mój to rocznik 2018).
Gość Opublikowano 24 Września 2018 Opublikowano 24 Września 2018 Gdyby było mało oleju nie działała by blokada tłumienia ,tak miałem przy serwisie RST Aerial
leejoonidas Opublikowano 24 Września 2018 Opublikowano 24 Września 2018 Kiedyś serwisowałem Spinner-a i amor miał podobny efekt przykleistego i przytartego powrotu, po wymianie oringu na tłoku na inny i posmarowniu smarem wewnętrznej powierzchni komory powietrznej wcisnąłem tłok do środka, skręciłem wszystko, napompowałem, rozruszałem go i problem przykleistego i przytartego powrotu zniknął na jakiś czas. Mój wniosek jest taki że oring musi być czymś non stop smarowany aby ten efekt nie występował, poza tym sam oring może być przewymiarowany i tworzyć zbyt ciasne połączenie na styku oringu ze ścianą komory powietrznej
Luk33 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Posiadam w/w amortyzator z roku 2013. Mój miał w sobie dokładnie 90ml oleju. Wynika z tego, że wartości podane przez RST są nieaktualne do dzisiejszego modelu. Amortyzator cały czas używam. Lagi, jak nowe, uszczelki w dobrym stanie, prawie wszystko gra. Prawie, bo są dwa minusy. Luz na prawej goleni i niedziałająca blokada skoku, a co za tym idzie kompresja. W filmie przedstawiający serwis amortyzator, szaj nie brał się za rozkręcanie blokady skoku. Ja to musiałem zrobić, bo szukam przyczyny usterki. Niestety nie jestem w stanie dojść do tego, dlaczego nie działa. Wklejam zdjęcie rozebranej blokady. Może ktoś mi podpowie gdzie szukać przyczyn usterki. W teorii wszystko działa. Dolna czarna śruba się wkręca i wykrēca, a to chyba ona odpowiada za szczelność? Nie wiem, może uszczelka wyrobiona, choć nie widać na niej uszczerbku. https://zapodaj.net/0fd08a68833da.jpg.html
SuperJarek64 Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 szukam przyczyny usterki. Niestety nie jestem w stanie dojść do tego, dlaczego nie działa. https://zapodaj.net/0fd08a68833da.jpg.html Udało Ci się rozwiązać problem? Mam to samo ale jeszcze nie rozbieralem amortyzatora.
Rekomendowane odpowiedzi