Skocz do zawartości

Problem z nową ramą CUBE Stereo 140

sa3otage

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,
Kupiłem ramę Cube Stereo 140. W miejscu instalacji suportu posiada delikatne zacięcia na rancie widoczne na zdjęciach. Drugi problem jest z mocowaniem dampera, gwint jest lekko wystający z ramy i śrubę mocującą trzeba wkręcać na siłę. Jest to moja  druga rama wiec nie wiem czy będzie to miało wpływ na użytkowanie?

20180916_093449.jpg 20180916_093447.jpg 20180916_202057.jpg

Edytowane przez SpiderMAN
bład w pisowni
Opublikowano (edytowane)

Sprawa nie jest prosta rama została kupiona w zagranicznym sklepie internetowym bike-discount.de. Pisałam do nich o wadach za bardzo się nie przejęli i napisali, że mam 6 lat gwarancji. Nie wiem na ile jest to wadą, która będzie miała skutki w przyszłości. Jak ma być z tego problem to zwracam ramę i walczę o wymianę na nową, ale jeśli jest to wada o znaczeniu kosmetycznym i bez wpływu na pres-fitt i damper to wolę nie angażować się w wymianę.

Edytowane przez SpiderMAN
Pisownia!!!
Opublikowano

Nie rozumiem tego podejścia, płacisz za ramę nie mało, więc masz prawo wymagać jakości.

Może i pressfit wejdzie, ale jeśli są zadziory na tym rancie, to będzie to haratało pressfit przy montażu.

Co do tego gwintu, to raczej wolałbym być pewnym, że się nie zerwie, w zawieszeniu działają spore siły, można by ten kawałek próbować zeszlifować, ale nie wiem co na to gwarant...

Opublikowano

Nie jestem technologiem, ale mocowanie dampera wygląda jakby było regenerowane i to nieudolnie. Ta wystajaca spirala wygląda jak reperaturka do gwintów, którą wkleja się w miejsce uszkodzonego gwintu. Takiemu procesowi poddawałem mocowanie hamulca w amorze RS, ale wyglądało to o niebo lepiej niż to co widze na zdjęciu. Nasuwa mi się jeszcze jedna myśl...na ile ten gwint spełni swoją rolę podczas użytkowania. Może okazać się, że po wkręceniu śruby wyjdzie razem z nią...

• Lubię to! 1
Opublikowano

Biorąc pod uwagę wpis @Franz Mauer to raczej nie ma się nad czym zastanawiać i wysłać na reklamację. Jeżeli sklep nie będzie w stanie wysłać w 100% sprawnego modelu to zwrot pieniędzy. Wybrakowany towar sprzedali i to oni powinni ponieść wszelakie koszty wymiany albo zwrotu. W normalnym trybie koszt zwrotu poniesiesz Ty a będzie niemały więc musisz zgrabnie wybrnąć z tej sytuacji żeby to oni ponieśli koszta. Przedstaw sytuację i poproś żeby zamówili kuriera.

Opublikowano

Napiszę do nich prośbę o wymianę. Z tym gwintem ciężko stwierdzić  gdyż dolny i górny jest zrobiony tak samo, tylko jeden wystaje a drugi jest dopasowany i wkręca się bez problemów. Faktycznie wygalają jak dorabiane. Nie wiem czy to oryginalna technologia czy coś było przerabiane.

Opublikowano
7 minut temu, sa3otage napisał:

Nie wiem czy to oryginalna technologia czy coś było przerabiane.

Sam jestem ciekaw...?O.o

Opublikowano

To w tym damperze wygląda znajomo
Sam stosuje taka naprawę uszkodzonego gwintu w podzespolach uluminiowych lub innych typu miedź mosiądz
Ten element wystający wygląda jak by to było to 🧐e7cc0fcd84b06effc80ccee2019c54cb.jpg

Wkręcane w uszkodzony gwint

Gdyby tam miała być tuleja z gwintem sądzę że ta końcówka by nie wystawała lub była by zastosowana taka tuleja
Która po wkreceniu jest równa
5df1950052e538b3bb0c675a1f6125d9.jpg

A co do zadziorów w mufie, to albo delitane piłowanie pilnikiem typu iglak rant mufy wtedy zadziory znikną, na pewno są wyczuwalne pod palcem
Albo zplanowanie nowej mufy w serwisie nigdy tego nie robiłem ale może by pomogło, są tu fachowcy z serwisów to będą wiedzieć czy to planowanie by pomogło czy nie

Opublikowano
6 godzin temu, sa3otage napisał:

Nie wiem na ile jest to wadą, która będzie miała skutki w przyszłości. Jak ma być z tego problem to zwracam ramę i walczę o wymianę na nową, ale jeśli jest to wada o znaczeniu kosmetycznym i bez wpływu na pres-fitt i damper to wolę nie angażować się w wymianę.

Ta rama jest wadliwa w bardzo newralgicznych miejscach jak mufa suportowa i generalnie zawieszenie. Sporo firm ma kłopoty ze swoimi zawieszeniami gdzie właśnie chodzi o gwinty i śruby. Na te elementy działają ogromne siły i nie tylko zawieszenie, śruby musi być odpowiednie ale i gwinty. Zrozumiał bym zakup za jakieś śmieszne pieniądze czy symboliczne 1 euro ale nie jako pełnowartościowy towar. 

Opublikowano

Nie ma nad czym się zastanawiać, trzeba reklamować produkty z tak ewidentnym wadami. Gwinty na których opiera się zawieszenie nie mają prawa być tak wykonane bo w grę wchodzi bezpieczeństwo. Kupując produkt nowy zwłaszcza w takich pieniądzach mamy prawo oczekiwać wysokiej jakości a nie bubli.

Opublikowano

Odpowiedź na prośbę wymiany: Hehheeh Totalna olewka !!

Please return the frame for an exchange.
If available for your country, please download the parcel stamp necessary to return the product. You can find it on www.bike-discount.de in your customer summary when selecting “Return item”.
There you will find the return label as well, which is used to indicate the reason for the return.
If you are returning the product from a country that we don’t offer the free parcel stamp from, you will have to bear the costs of the return yourself.
You can find more information here.
Shipping Adress:
H&S Bike-Discount GmbH
Wernher-von-Braun-Str. 15
DE-53501 Grafschaft
The product needs to be in resalable condition – unused and in its original packaging.
In case you ordered using Amazon Payments please use the corresponding Amazon-Login-Button.
After receiving and checking your return we will immediately refund the purchasing price.
Important Notice:
Returns from Switzerland and other Non-EU countries have to be declared at customs. Please check with your local postal service for more information.
Besides the local policies, you have to attach a document pouch on the outside of the parcel, containing the customs declaration, a copy of the return form and your invoice.
Also you have to use an international postage stamp.
Please keep all documents (receipt, custom declaration) and send us a copy via email, this is needed for the return back to you.

Opublikowano

Odpowiedz sztampowa. Najgorsze że Ty chcesz tą ramę ale proponują Ci wybrakowany model. Napisz do Cuba niemieckiego czy rama jest zgodna z ich normami i czy przypadkiem nie była naprawiana.