Skocz do zawartości

Zerwana śruba wraz z gwintem

Paszaddz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w moim rowerze którym ostatnio się chwaliłem wystąpił problem z korba(Sram s1000 1x), a mianowicie, po skoczeniu dropa nagle czuje ogromny luz w korbie, właściwie parę zapedałowań i lewe ramie by odpadło, okazało się że śruba która ściąga ramiona korby ze sobą się zerwała i pociągła za sobą dwa zwoje z gwintu w ramieniu z zębatką(nie wiem czy czytelnie to tłumacze ale staram się), czy idzie to jakoś naprawić, póki co zrobiłem prowizorke i przez środek supportu i korbe przeciągłem pręt gwintowany ściągnąłem ramiona nakrętkami i podkładkami, w sumie nawet git to działa nie ma luzu ale nie wygląda. Czy jest jakiś sposób czy mój hollowtech 3 z prętem zostanie na dłużej ?

Opublikowano

Wrzucę jak będę w domu ale coś czuje ze to już nie do naprawy

@PrzeLuka śruba wyglada tak a w tej rurce która łączy ramiona i w którą wkręca się tę śrubę zerwane se 3 zwoje

20180924_113839.jpg
Opublikowano (edytowane)

Oprócz zerwanego gwintu  na śrubie czy wewnętrzny gwint też jest zerwany? 

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Ja bym podszedł do serwisu poprosił o poprawienie gwintu w ośce korby i dał nowa nakrętek, ośka korby jest dużo twardsza od nakrętki i podejrzewam że nie zerwała gwintu 🧐
Trzeba by tam poprostu bardziej zaglądać i zobaczyć na zwoje czy są uszkodzone czy nie

Oczywiście chodzi mi o śrubę bo śrubę się wkreca a nakrętke nakręca
Nie można edytować postu w tapatalk

Opublikowano

@piter614 dwa zwoje sa zerwane, myśle żeby w osi korby poprawić gwint z m15 na m16 i wkrecić śrube m16, truvativ za taka śrube m15 kasuje sobie 60zl, a m16 kupie za złotówke 

Opublikowano

Z tego co widać, to wewnętrzny gwint jest uszkodzony - patrząc od prawej - pierwszy to początek gwintu, drugi zwój wygląda ładnie i jest ostro zakończony, trzeciego zwoju już nie ma, a czwarty i piąty są już zaokrąglone co oznacza w całości, że gwint wewnętrzny jest zniszczony w stopniu wystarczającym żeby całą cześć zakwalifikować jako "do wymiany".

Po wyczyszczeniu wew. gwintu zrób jeszcze raz zdjęcie (przy dobrym oświetleniu) wtedy powinno być to lepiej widoczne.

Ponadto, stopień zniszczenia gwintu zewnętrznego ujawnia błąd montażowy gdyż gwint został zniszczony podczas wkręcania - świadczy o tym kierunek pochylenia zniszczonych zwojów oraz to, że niemal wszystkie zwoje zostały zniszczone.

Opublikowano

@TwardyBlaszak poszedłem swoim tokiem, nagwintowałem tą ośke z m15 na m16 i wkreciłem śrube m16 wkręca sie elegancko i trzyma mocno. Troszkę przerobiłem to po swojemu ale myślę że będzie działać lepiej.