Skocz do zawartości

[Wyczerpany] Ustawienie wysokości siodełka

alfine-11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Daniel w kilku filmach omawiał ustawienia wysokości siodełka w rowerze dwa najbardziej popularne filmy to                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                "Jak ustawić wysokość siodełka - pozycja na rowerze, 4 metody. Bike Fitting z SzajBajk "

" Jak fachowo ustawić wysokość siodełka w rowerze szosowym, górskim, czasowym. Pełny TUTORIAL"

Edytowane przez alfine-11
Opublikowano

Ja wstępnie ustawiłem tak że wysokość nogi od krocza odjąć 10cm. Po czasie testów zjechałem jeszcze o 1cm.

• Pomógł 1
Opublikowano

Każdy z nas ma inną budowę i proporcje ciała stąd te wszystkie porady mają jedynie charakter poglądowy , mający na celu ułatwić początkującemu rowerzyście wstępne przygotowanie roweru do jazdy

00mid.jpg

Opublikowano

Witam,

Dokładnie jak pisze alfine-11. Ja tylko dodam, dla osób które jeszcze nie do końca ustawiły swoje siodełka, by "kombinowali". Spróbujcie obniżyć o 1cm lub podwyższyć. Obserwujcie wówczas co odczuwa Wasze ciało. Czasami ten 1cm może mieć diametralne znaczenie. Tylko po zmianie pozycji troche pojeździjcie a nie tylko 100m ;)

I kolejna rada to sprawdzajcie naprawdę poziom siodełka, bo to ważne. Znajomy zmieniał wysokość i dalej miał bóle w kolanach a okazało się że naprawde nieznacznie miał je niewypoziomowane przez co spadał na tył roweru i to było przyczyną. 

Opublikowano
Dnia 8.04.2017 o 14:03, Ultrabiker napisał:

I kolejna rada to sprawdzajcie naprawdę poziom siodełka, bo to ważne. Znajomy zmieniał wysokość i dalej miał bóle w kolanach a okazało się że naprawde nieznacznie miał je niewypoziomowane przez co spadał na tył roweru i to było przyczyną.

Nie każde siodełko jest płaskie albo "działa" w takim ustawieniu. Kiedy ustawiam siodełko najczęściej poziomuję zwracając uwagę na tzw sanki czyli pręty siodełka. 

Opublikowano

Rady Daniela w filmikach jak najbardziej cenne i przydatne. Ale trzeba pamiętać o jednej najważniejsze kwestia czyli o przebytych kontuzjach, które przekładają się na motoryke stawów. Tak samo tyczy się to ustawienia wysokości jak i regulacji na jarzemkach. Często może wystąpić problem typu odczuwania bólu w jednym kolanie, a w drugim nie. Tak naprawdę żeby ustawić to idealnie należałoby udać się do profesjonalnego warsztatu zajmującego się bikefittingiem, gdzie mają dobrego fizjoterapeute.

Pozdrawiam,

Artur

Opublikowano

No czasami jedno kolano boli bo jedna noga/stopa jest... krótsza. Nie są to jednak tak astronomiczne różnice aby nie dało się znaleźć optymalnego ustawienia. Dobra jest metoda PRZEKROK-10=WYSOKOŚĆ SIODEŁKA. Reszta (offset siodła, ustawienie bloków) to już ustawienia kosmetyczne likwidujące wszelkie dolegliwości. Także te związane z kontuzjami.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Rady Daniela są słuszne tylko że....

- Czemu sam ich nie stosuje :) Można to zaobserwować na filmach treningowych z trenażerem.

- Siodełko za wysoko (biodra pracują)

- Zasięg nazbyt duży (ucieka od pozycji na "łapach")

Opublikowano
Dnia 9.04.2017 o 21:42, Red napisał:

Dobra jest metoda PRZEKROK-10=WYSOKOŚĆ SIODEŁKA.

Nie uwzględnia ani długości korby ani sposobu pedałowania w przypadku, gdy używamy SPD. Niektórzy długo wyciągają stopę na płasko i pięknie "zamiatają" na kącie prostym w kostce (co wymaga naprawdę rozciągniętej łydy), a inni, np. ja, wypychają stopę trochę dalej, powiększając kąt w kostce, co diametralnie zmienia obciążenie kolan i bioder. Dużo zależy też od rozmiaru ramy i pochylenia ciała na kokpit, środka ciężkości, pozycji w której spędzamy najwięcej czasu i mnóstwa innych rzeczy.

Najlepszą metodą jest metoda Holmesa - zatrzymujesz się w naturalnym cyklu pedałowania w najniższym ułożeniu pedała i mierzysz kąty goniometrem. Cel, to 25 do 35 stopni zgięcia kolana w stosunku do kości udowej. Koszt takiego urządzenia to kilkanaście złotych a pozwala naprawdę zaoszczędzić bólu kolan, sam się o tym przekonałem. Wyliczałem Hamleyem, LeMondem, Szajbajkiem itd, ale w każdej sytuacji, jak na mój sposób pedałowania, siodło było zbyt nisko. Dopiero przy metodzie Holmesa, mimo że mieszczę się w górnych widełkach (około 33 - 34 stopnie) czuję się na rowerze naprawdę dobrze. Podobnie jak większość osób, którym ustawiałem w ten sposób siodło. W podobny sposób kolarzy ustawiają bikefitterzy. 

Opublikowano

Myślę że bikefitterzy tego nie mówią ale wszelkie ustawiana tyczą się roweru który jest prawidłowo dopasowany. I tak jeśli w kalkulatorze wychodzi że od osi do siodła ma być 795 to taka wysokość będzie prawidłowa jeśli masz dobrej długości korby. Inaczej będzie trzeba kombinować z ustawieniem bloków bać offsetem siodła.

Opublikowano

Tylko, że bikefitterzy nie posługują się raczej kalkulatorami do wyboru rozmiaru ramy... 

Opublikowano

Nie tylko nie posługują się kalkulatorami, ale też w ogóle nie biorą pod uwagę długości nogi. Przy ustawianiu wysokości/pozycji siodełka (w połączeniu z ustawieniem kierownicy oczywiście) jedyne, co ma w bikefittingu znaczenie, to kąty - staw kolanowy, staw biodrowy itp.

Opublikowano
Tylko, że bikefitterzy nie posługują się raczej kalkulatorami do wyboru rozmiaru ramy... 

Nie ale generalnie zajmują się ustawieniem dobrze dobranego roweru a nie takiego który nie jest przewidziany pod dany wzrost. Było kiedyś na VeloNews.pl.
Opublikowano
16 godzin temu, Red napisał:

zajmują się ustawieniem dobrze dobranego roweru a nie takiego który nie jest przewidziany pod dany wzrost.

Już to widzę, jak idziesz do bikefittera, prosisz o pomoc, a on odpowiada, bez próbowania niczego - "kup nowy rower, ten jest 2 cm za duży" :)

To tak nie działa. Dobry bikefitter nawet z pozornie niedobrze dobranego roweru coś ciekawego wyciągnie żonglując mostkami, sztycami, korbami i siodełkami. 

Opublikowano

Nie mów mi że styczą mostkiem zrobi ci z M-ki L-ke lub odwrotnie. Tak to też nie działa. Przynajmniej w MTB. Można korygować rower do rozmiaru pośredniego (np 19" do 20" lub z 58 na 59). Powiększanie/zmniejszanie roweru o rozmiar mija się z celem.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Red napisał:

Nie mów mi że styczą mostkiem zrobi ci z M-ki L-ke lub odwrotnie. Tak to też nie działa. Przynajmniej w MTB. Można korygować rower do rozmiaru pośredniego (np 19" do 20" lub z 58 na 59). Powiększanie/zmniejszanie roweru o rozmiar mija się z celem.

No nie powiesz mi, że odpowiednią kombinacją mostka i sztycy i wysunięcia siodełka nie można zwiększyć "reach" o te 2 cm, które różnią zazwyczaj pojedyncze rozmiary... Da się. Da się zyskać/zmienić nawet sporo więcej.

Poza tym zawodowy peleton jeździ na za małych rowerach, a zasięg jest wydłużany i regulowany mostkiem. 

Edytowane przez MZoltowski
Opublikowano

Coś się zapędziłeś (do spółki z tym kolesiem wyżej). W dodatku zatoczyleś koło i potwierdziłeś to co napisałem czyli że wysokość siodełko-oś ustala się przy dedykowanej dla danego rowerzysty korbie. A chyba to chciałeś zanegować (jeśli nie to nie wiem co chciałeś).

Moderowany przez Admin:

Proszę powściągnąć emocje.

Opublikowano
55 minut temu, Red napisał:

Coś się zapędziłeś (do spółki z tym kolesiem wyżej). W dodatku zatoczyleś koło i potwierdziłeś to co napisałem czyli że wysokość siodełko-oś ustala się przy dedykowanej dla danego rowerzysty korbie. A chyba to chciałeś zanegować (jeśli nie to nie wiem co chciałeś).

Pewnie Cię zaskocze, ale wymiana ramion korby to stosunkowo częsta procedura w trakcie bikefittingu i nijak to się ma do Twojej tezy, że bikefitterzy zajmują się ustawieniem dobrze dobranego, wręcz przeciwnie, dopasowują rower do kolarza, nawet, jeśli nie jest perfekcyjnie dobrany. 

Opublikowano

Wiem że to częsta procedura. Sam mam dobierane korby ale zanaczam jednak że nie klasyfikuje się ani na 19" ani na 21" więc wolałem "rozmiar" mniejszą ramę zwracając uwagę na zasięg. Korby jednak okazały się za krótkie więc aby wzór przekrok-10=wysokość siodełko-oś się sprawdził wymagana była wymiana. Jednak jakbym miał z pięć cm mniej to najpewniej obyło by się bez niej Można więc wywnioskować że korby w danym rozmiarze roweru są dobrane prawidłowo i przytoczony przeze mnie wzór będzie miał zastosowanie.

I nie jest on wzięty z księżyca bo jest wspominany choćby na vlogu Cezarego Zamany podczas odwiedzin w studiu bikefitting'u (co nie znaczy że wcześniej go nie znałem). O dziwo nie ma nic wspomniane o długość korb. Ale polecam obejrzeć.

Opublikowano
12 godzin temu, Red napisał:

Można więc wywnioskować że korby w danym rozmiarze roweru są dobrane prawidłowo i przytoczony przeze mnie wzór będzie miał zastosowanie.

Ależ nie można, już tym bardziej na próbce badawczej wynoszącej 1. Ludzie o jednakowym wzroście mogą mieć rozmaitą długość wewnętrzną nogi z ogromnej ilości przyczyn, a przecież to nie jedyny powód, dla którego trzeba czasem zastosować inną długość korby. 

Jedź na porządny bikefitting i powiedz, że mają Cię ustawić pod przekrok-10, przynajmniej się chłopaki pośmieją ;)

• Pomógł 1
Opublikowano

Już go tak nie grilluj... dzisiaj podobno jest post jakiś czy coś w tym stylu, więc grill dzisiaj jest nie na miejscu ;)

Żeby nie było OT - dobór długości ramion korby to nie tylko wymiary wpisywane w tabelkę w Excelu. To również kwestia techniki pedałowania, anatomii stawu kolanowego, preferowanej kadencji itp.

• Pomógł 1
Opublikowano

Dnia 9.04.2017 o 21:42, Red napisał:

Dobra jest metoda PRZEKROK-10=WYSOKOŚĆ SIODEŁKA. 

Też tak myślałem. Zaufałem ślepo teorii i jeździłem na wysokości obliczonej w ten sposób od dwóch miesięcy. W pewnym momencie pojawił się ból lewego kolana, występujący po przejechaniu 15-20 km na szosie.
Byłem przekonany, że wysokość jest dobrze ustawiona więc kombinowałem z wszystkim innym. Nic nie pomagało.

W końcu wróciłem do tematu wysokości i umieściłem siodełko ok. 2 cm wyżej. Od tej chwili zapomniałem o bólu :-)

Opublikowano (edytowane)

Cześć

Jako że od lat mieszkam w Anglii i kilka razy odwiedziłam studio bikefittingu to coś na ten temat napiszę. 

Tutaj panuje mniejszy kult fittowania rowerów niż w Polsce a przynajmniej wielu rzeczy się nie robi w tym nie wymienia się korby. Wszystkiego praktycznie odbywa się tak jak na filmie wyżej. Najpierw ustawia się bloki, potem wysokość siodła i jego pozycję a na końcu kierownicę. Kiedy spytałam wymianę korby, dowiedziałam się że normalnie się tego nie robi ponieważ Anglicy są dość wysocy a producenci rzadko oferują dłuższe korby jak 180mm a te stosowane w rowerach w danym rozmiarze na ogół są odpowiedniej długości. Poza tym rzadko jeździ się będąc cały czas w jednej pozycji. Czasem rowerzysta wstaje z siodła albo przesuwa się do przodu na podjazdach a to zmienia styl pedałowania. Jeśli ktoś więc potrzebuje dłuższej albo wykonuje się taką na zamówienie, które jest kosztowne albo przesuwa się siodełko do tyłu. Czasami przesówa się bloki minimalne do przodu. Preferencje dotyczące stylu pedałowania również ustalane są pozycją przód tył a nie góra dół ponieważ za wysokością siodełka powinna iść wysokość kierownicy. 

Edytowane przez Evelyn
Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.04.2017 o 18:22, Red napisał:

Jak rozumiem tu też mówią nieprawdę?

Ooo... Veloart. Świetni fachowcy, jak dla mnie najlepsi w całej Eterni. Mam szczęście, że mieszkam rzut kamieniem od nich i serwisuję tam swój rower. Przy okazji ostatniej wizyty konsultacyjnej u chłopaków tydzień czy dwa temu nawet załapałem się na "pomacanie" trofeów, które Kwiato podnosił na podium Strade Bianche i Milano-San Remo, bo akurat do Veloart przyjechały.

Wracając do tematu...
Mateusz na tym filmie mówi prawdę. Tyle, że ty kompletnie nie rozumiesz tego, co Mateusz mówi. Jakbyś słuchał uważnie i rozumiał to, co słyszysz, to zauważyłbyś istotny szczegół - Mateusz mówi, że "żeby ustawić pozycję siodełka WYJŚCIOWO w rowerze szosowym, od wartości przekroku odejmujemy 10". Ogarniasz co to znaczy WYJŚCIOWO?

Piękny przykład na efekt tego, gdy ktoś zrozumie połowę tego co usłyszał, a resztę sam sobie dopowie...

EDIT:
Hahahah i jeszcze do tego raptem 2 minuty po zacytowanym zdaniu Mateusz na tym filmie stwierdza, że przy ustawieniu przekrok-10 u Czarka kąt w stawie kolanowym jest za mały, więc obniży mu siodełko o 4mm.

Samozaoranie level hard, kolego Red xDxDxD

Edytowane przez kavoo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...