digitus Opublikowano 21 Września 2018 Opublikowano 21 Września 2018 (edytowane) Witajcie! Szukałem pierwszego ściganta do XC. Wybór padł ostatecznie na nowego Kellys Gate 50. Dlaczego? Szukałem roweru koniecznie na kołach 29 cali, sztywnych osiach i solidnym osprzęcie. Dodatkowo mam ostatnio fazę na pomarańczowe detale. Specka: Rama M 19 cali, aluminiowa Widelec ROCK SHOX Recon Gold, blokada na kierownicy Przerzutka (tył) SHIMANO Deore XT M8000 (direct mount) Przerzutka (przód) SHIMANO SLX M7020-D (direct mount) Manetki SHIMANO SLX SL-M7000 Rapidfire Plus Hamulce SHIMANO M445 / 447 Hydraulic Disc 180mm/160mm Korba SHIMANO FC-MT600-B2 (36x26) -175mm Kierownica KLS Advanced FlatBar 700mm Mostek KLS Advanced 80mm Sztyca KLS Active 400mm Siodło KLS Avenger Piasty tył/przód NOVATEC Disc 15x100mm / 12x148mm Łańcuch KMC X11 (112 links) Kaseta SHIMANO CS-M7000-11 (11-42) Obręcze KLS Madmax Disc 622x19 (32 holes) Opony SCHWALBE Rapid Rob 57-622 (29x2.25) drutowane i ciężkie 😞 Waga około 13kg bez pedałów (po drobnych zmianach może będzie ~12) Na razie zamontowałem nowe pedały Kellys Flat 50 i koszyczki Kellys Patriot. Na nowy sezon zamierzam zmienić opony na bezdętkowe (jak da radę) oraz chwyty na przykręcane. Na zawody będą jeszcze SPD montowane. Na dłuższą metę do wymiany wydają się koła i hamulce, możliwe, że też korba. Na jakiś czas zostaje w obecnym stanie. (Tak wiem, że każde zdanie w tym akapicie zaczyna się na 'Na" 😉 ) Fajnie się jeździ. Przesiadłem się z Meridy Big Nine 100 i różnice są odczuwalne pod każdym względem. Do pierwszej przejażdżki miałem ciężko na sumieniu, że kupiłem dość drogi rower, ale dłuższej wycieczce ustąpiło i nie wróci. Bardzo dobra maszyna. Edytowane 21 Września 2018 przez digitus Detale
cieq Opublikowano 22 Września 2018 Opublikowano 22 Września 2018 Osprzęt w Kellys'ach jest super, tylko rama/koła ciężkie.
digitus Opublikowano 22 Września 2018 Autor Opublikowano 22 Września 2018 2 godziny temu, cieq napisał: Osprzęt w Kellys'ach jest super, tylko rama/koła ciężkie. Rama jest chyba podobnej wagi do Krossa, ale koła faktycznie są ciężkie jak cholera, chyba najsłabszy punkt roweru.
Yacko Opublikowano 9 Października 2018 Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) Widelec ROCK SHOX Recon Gold ? Wydawało mi się, że Silver tam montują. Rama, fakt cięższa od topowych marek, ale to koło 500g różnicy a w cenie już sporo. Widzę, że opuściłeś mostek - w takiej konfiguracje manetki uderzają o ramę ja mocno skręcisz kierownice, czy jest prześwit? Edytowane 9 Października 2018 przez Yacko
digitus Opublikowano 9 Października 2018 Autor Opublikowano 9 Października 2018 34 minuty temu, Yacko napisał: Widelec ROCK SHOX Recon Gold ? Wydawało mi się, że Silver tam montują. Rama, fakt cięższa od topowych marek, ale to koło 500g różnicy a w cenie już sporo. Widzę, że opuściłeś mostek - w takiej konfiguracje manetki uderzają o ramę ja mocno skręcisz kierownice, czy jest prześwit? W Gacie 30 jest Silver, nie walnąłem jeszcze manetkami o ramę, ale chyba jeszcze obniżę mostek i zmienię na dłuższy o 2 cm.
Yacko Opublikowano 9 Października 2018 Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) W dniu 9.10.2018 o 20:07, digitus napisał: W Gacie 30 jest Silver, nie walnąłem jeszcze manetkami o ramę, ale chyba jeszcze obniżę mostek i zmienię na dłuższy o 2 cm. Możesz sprawdzić, czy po skręceniu kierownicy uderzają ? W razie upadku to ma znaczenie. Model 2017 miał Recon Gold, ale 2018 wydaje mi się, że SILVER. Edytowane 12 Października 2018 przez Yacko
Yacko Opublikowano 12 Października 2018 Opublikowano 12 Października 2018 Możesz zrobić fotkę goleni z opisem amora ?
digitus Opublikowano 22 Października 2018 Autor Opublikowano 22 Października 2018 W dniu 12.10.2018 o 23:38, Yacko napisał: Możesz zrobić fotkę goleni z opisem amora ? Na goleni są tylko oznaczenia 100mm skoku, Solo Air i RL. Manetki się ocierają o ramę, ale po zmianie mostka powinno być git, ewentualnie bardziej na płasko je ułożę, bo kiera nadal za wysoko dla mnie.
Andrzej Sawicki Opublikowano 22 Października 2018 Opublikowano 22 Października 2018 Jeśli golenie są srebrnoszare, jest to wersja Silver. Jeśli lekko żółte, wersja Gold. Gold RL różni się od Silver RL tylko wagą -- bebechy są te same.
Rekomendowane odpowiedzi