Skocz do zawartości

Obcinanie linek i pancerzy

Wiktor00863

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Shimano! Co polecacie do cięcia linek i pancerzy oprócz obcinacza do linek i pancerzy? W sklepie rowerowym w mojej miejscowości mają drogie a potrzebuję czegoś w trybie szybkim. Kombinerki nie wchodzą w grę bo prędzej złamie kombinerki niż obetnę pancerz linki przerzutki. Zastanawiałem się nad nożycami ogrodowymi do gałęzi lub obcinacza do przewodów elektrycznych. Pozdrawiam :) 

Opublikowano

Nie radzę używać nożyc ogrodowych i obcinaka do przewodów bo nie utniesz a narzędzia będą do wyrzucenia. W ostateczności możesz nawet użyć piłki do metalu. Obwiń przewód taśmą klejącą to się za bardzo nie rozwarstwi i tnij z wyczuciem. Ja osobiście mam z chin i płaciłem 22 z przesyłką. W warsztacie by nie wytrzymały tygodnia a mi pewnie posłużą kila lat bo linki wymieniam rzadko.

https://www.aliexpress.com/item//32669018507.html

Opublikowano
2 godziny temu, samuel_87 napisał:

Szlifierka kontowa

Też można :P na cienkiej tarczy szło bez problemu. Ale tak to mi się tylko raz zdarzyło ciąć pancerz, bo stare obcinaczki odmówiły posłuszeństwa. Teraz mam IceTools-a i  średnio jestem zadowolony bo potrafi nie po docinać linek. No ale do serwisów dwóch rowerów wystarczy. A używanie wszelkiego rodzaju wynalazków nie ma sensu z prostej przyczyny, że się nie sprawdzają i jest to sprawdzone przez wszystkich serwisantów i tych pro i tych domowych.

2 godziny temu, samuel_87 napisał:

Te całkiem solidnie wyglądają, od razu widać że zrobione z porządnej stali narzędziowej a i do tego sprawdzone przez samuel_87. Co do Tych chińskich to wyglądają na jedno sezonowe niby jest info że stal węglowa ale ja bym nie ryzykował zwłaszcza że są tylko o połowę tańsze niż BIKE HAND YC 768.

s-l300.jpg
Opublikowano

Ostotnio ciąłem obcęgami i młotkiem :D

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
20 godzin temu, samuel_87 napisał:

Szlifierka kontowa ;)

Aż się stare czasy przypomniały :) Nie polecam tej metody. Najlepszą opcją są obcinarki i nawet najtańsze są lepsze od kombinerek i tego typu rzeczy.

Opublikowano
22 godziny temu, samuel_87 napisał:

Szlifierka kontowa ;) a tak poważnie zamów sobie obcinaczki , ja mam takie http://ctbike.pl/bike-hand-yc-768-obcinaczki-do-linek-i-pancerzy.html i jestem zadowolony , kiedyś męczyłem się z różnego rodzaju szczypcami i skutek był mizerny . Teraz docinanie pancerzy to bajka.

Polecam ten model obcinaczki używam już jej od 4 lat i zero oznaki stępienia bardzo ładnie przecina pancerze(nie zostawia zadziorów) moze to kwestia doświadczenia. Ogólnie bardzo dobra jakościowo obcinaczka.

Opublikowano
13 godzin temu, jaro0011 napisał:

Ja mam obcinaczki firmy PROX i jestem zadowolony:

Też takie mam i jestem zadowolona.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Obcinaki do pazurow kocich i psich. Moga sie sprawdzic do pancerzy i linek. 

• 1 rok później...
Opublikowano

Przepraszam, za odkop i kolejne głupie pytanie; co jest nie tak z cięciem szlifierką? Nie mam obcinaczek, widziałem w sklepie jakość cięcia wspominanych obcinaczek Prox i... zrezygnowałem. Gdybym toto kupił przez neta to bym odsyłał jako niesprawne. Jakość cięcia wielokrotnie gorsza od cięcia cieńkim flexem, które pamiętam z dawnych lat. 

Opublikowano

Ja zawsze obcinam dremelem. Czyli taką mini szlifierka. 

Opublikowano
7 godzin temu, zero napisał:

co jest nie tak z cięciem szlifierką?

Pewnie się linka "rozplątuje" na końcu

Ja tnę porządnymi kombinerkami i jest ok, drugi raz i tak nie będę tej samej linki przez pancerz przekładał

Opublikowano

Z linką to chyba najmniejszy problem, można owinąć taśmą, a utnie się "czymkolwiek".  Problem zaczyna się prz pancerzu... Poprawiać, wyginać i szlifować każde cięcie zrobione sprzętem za stówkę, który będzie używany raz w roku /w miom wypadku, mam nadzieje, raz na dwa lata/ - jest bez sensu.

P.s. Szukałem info, przy okazji jeszcze raz rzuciłem okiem na obcinaczki i muszę przeprosić firmę Prox! Na 99% obcinaczki którymi Pan w sklepie "popsuł" pancerz hamulcowy były firmy Pro.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ja używam zwykłych obcinaczek bocznych. Z linką sobie spokojnie radzą, ale z pancerzem trochę gorzej, dlatego nie obcinam na raz tylko po połowie i jest ok.

Opublikowano

dobre ostre kombinerki lub szczypce (takie wydłużone) tną pancerze bez problemu.

Opublikowano

Ja tnę nożycami do blachy, bo po prostu takie mam. Tną bez oporu, a krawędź jest równa. Można ciąć czymkolwiek, co jest z twardej stali i ma długie ramię.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.07.2018 o 12:53, zero napisał:

co jest nie tak z cięciem szlifierką?

Podczas ciecia szlifierka generowana jest znaczna ilosc ciepla ktora w rezultacie uszkadza czesc wewnatrz pancerze "liner" w ktorej porusza sie linka.

Po obcieciu szlifierka i dokladnej obserwacji zauwazysz odksztalcenia, polecam pobawic sie na starej lince.

Liner ma tendencje do kurczenia sie i cofania w pancerzu po cieciu szlifierka, powiedzmy milimetr + skurczenie sie obwodu na koncu (cieplo od szlifierki i pozniej szybkie stygniecie).

liner.jpg

Edytowane przez kotovnik
  • Lubię to! 1
Opublikowano

@kotovnik zgadzam się z tym co napisałeś, jednak nie uważam żeby był to problem. Zaraz po cięciu rozpychasz liner gwoździem/drutem formując lejek. Ciałem szlifierką, jestem zadowolony. 

Opublikowano

@zero - tez tak obecnie robie jak napisales i wiadomo poprawia to sprawe (daje prawdopodobnie te same ofekty co ciecie obicinaczkami), kwestia zabawy i tego jak lubisz cos miec zrobione.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Szlifierka kontowa a tak poważnie zamów sobie obcinaczki , ja mam takie http://ctbike.pl/bike-hand-yc-768-obcinaczki-do-linek-i-pancerzy.html i jestem zadowolony , kiedyś męczyłem się z różnego rodzaju szczypcami i skutek był mizerny . Teraz docinanie pancerzy to bajka.

Odświeżam bo potrzebuje kupić jakies obcinaczki, w tym bike hand nie ma chyba możliwości zaciśnięcia końcówki linki?

Opublikowano

Ja używam Proxa, takie z czerwonymi raczkami. Jest możliwość zagniatania końcówki linki. Ogólnie jestem zadowolony z narzędzia.