marcinq Opublikowano 19 Września 2018 Opublikowano 19 Września 2018 Witam. Chciałbym kupić swój pierwszy rower szosowy, ale nie bardzo się na tym znam. Mimo to chciałbym poskładać go z części bo wydaje mi się że mogę sporo zaoszczędzić w i mieć sprzęt dobrej marki. Sporo czytałem na ten temat i oglądałem filmików na yt i znalazłem kilka ciekawych aukcji.. Może doradzicie mi czy dobrze dobrałem poszczególne elementy. Zaczynając od ramy początkowo myślałem o aluminiowej ramie ACCENT APEX lub ACCENT CX-ONE ale cena ok. 600zł to dość sporo (moim zdaniem), w porównaniu do tej aukcji w której jest chińska rama karbonowa wraz ze sztycą i widelcem https://pl.aliexpress.com/item/Chinese-carbon-road-bike-frame-Size-500-530-550mm-BSA-Super-Light-carbon-frameset-with-fork/32726267180.html?spm=a2g17.search0104.3.160.5d9969afwhhuUT&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5_10065_10068_10843_10059_10884_10887_312_10696_100031_10084_10083_10103_10618_10304_10307_10820_10301_10821_528,searchweb201603_55,ppcSwitch_5&algo_expid=544625e1-9d33-4ab4-86a3-242d03e6afb9-24&algo_pvid=544625e1-9d33-4ab4-86a3-242d03e6afb9&transAbTest=ae803_1&priceBeautifyAB=0 Co o tym myślicie? Do tego myślałem nad osprzętem Shimano Claris lub Shimano Sora. W tym linku jest cały osprzęt do Shimano Claris, tylko nie wiem do końca, czy będzie kompatybilne z tą ramą https://allegro.pl/shimano-claris-3x8s-cala-grupa-szosowa-i7378226079.html Do tego piasty przednia i tylnia : https://kastor-bike.pl/Piasta-Tyl-Shimano-SORA-FH-RS300-32H https://kastor-bike.pl/Piasta-Przod-Shimano-HB-RS300-32H Co do kół nie to nie bardzo jeszcze wiem jakie, ale myślałem o tym https://allegro.pl/dt-swiss-r-460-obrecz-28-cali-700c-szosowa-32h-i7572297378.html I od razu powiedzcie czy obręcze dzielą się na przednią i tylnią? Myślę że nie ma to znaczenia ale zawsze warto zapytać. To chyba wszystko. Mam nadzieję że o niczym nie zapomniałem. Siodełko i kierownica to dla mnie najmniejszy problem w tym momencie, dlatego nie dodałem ich tutaj, bo w sumie nie wiem, czy ten cały zestaw ze sobą będzie grać. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
Argi Opublikowano 20 Września 2018 Opublikowano 20 Września 2018 (edytowane) Do ceny ramy z Ali musisz doliczyć cło i VAT. W wersji optymistycznej 258 +4,7% tej kwoty + 23% od policzonej całości. Problem w tym, że malowane ramy znajdują się na liście produktów objętych cłem "antydumpingowym". I wtedy wygląda to tak: 258+48,5% tej kwoty +23% od całości. Finalnie wychodzi wersja optymistyczna 332 $ albo (bardziej prawdopodobnie) 471$. Są na to jakieś tam sposoby, ale całkowicie dodatkowych opłat nie unikniesz. Edytowane 20 Września 2018 przez Argi
SzpiceR Opublikowano 20 Września 2018 Opublikowano 20 Września 2018 7 godzin temu, marcinq napisał: Mimo to chciałbym poskładać go z części bo wydaje mi się że mogę sporo zaoszczędzić w i mieć sprzęt dobrej marki. Tylko, że nic z wrzuconych linków nie jest "dobrej marki". Osprzęt to stary claris z wąsami i supportem na kwadrat. Co do carbonowej ramy z Ali nawet się nie wypowiadam, za dużo ciekawych rzeczy o chińskim carbonie słyszałem. To co chciałbyś zrobić to nie będzie dobry sprzęt a rower na ramie nieznanego producenta i nieznanej jakości na najniższym możliwym osprzecie. Kup sobie używany rower uznanego producenta zwracając tylko uwagę na ramę i koła (np spec właśnie na starym clarisie) a później wymień całą grupę na tiagrę 4700, o wiele rozsadniejsze rozwiązanie
marcinq Opublikowano 20 Września 2018 Autor Opublikowano 20 Września 2018 Argi Jak rozumiem musiałbym poszukać ramy bez napisów i matową, żeby liczyć na cenę ok. 330$ tak? A czy ten zestaw części jest ze sobą kompatybilny w ogóle? Dodam jeszcze że to ma być mój pierwszy rower, dlatego nie chce wydać zbyt wiele pieniędzy. Myślałem o Claris, bo z tego co czytałem jest to niższa półka cenowa, ale jednocześnie jest lepsza od jakiś noname. A co do ramy to rzeczywiście mam pewne obawy, ale również czytałem o pozytywnych opiniach na temat firmy bxt, stąd ten wybór.
Argi Opublikowano 20 Września 2018 Opublikowano 20 Września 2018 2 godziny temu, marcinq napisał: Argi Jak rozumiem musiałbym poszukać ramy bez napisów i matową, żeby liczyć na cenę ok. 330$ W zasadzie tak, ale gwarancji nie będzie. Niektórzy sprzedawcy z Chin (np. Flyxii) oferują opcję "tax shelter". Dopłacasz 35 do 40 $ i masz opłaty z głowy. Poczytaj.
SzpiceR Opublikowano 20 Września 2018 Opublikowano 20 Września 2018 9 godzin temu, marcinq napisał: A czy ten zestaw części jest ze sobą kompatybilny w ogóle? Dodam jeszcze że to ma być mój pierwszy rower, dlatego nie chce wydać zbyt wiele pieniędzy. Jak to mawiał mój kolega "biednego na gófno nie stać" A Ty właśnie takie coś próbujesz stworzyć. Rower na tym osprzęcie kupisz poniżej 2k i to z dwuletnią gwarancją.
de Villars Opublikowano 20 Września 2018 Opublikowano 20 Września 2018 23 godziny temu, marcinq napisał: Chciałbym kupić swój pierwszy rower szosowy, ale nie bardzo się na tym znam. Mimo to chciałbym poskładać go z części bo wydaje mi się że mogę sporo zaoszczędzić w i mieć sprzęt dobrej marki Skoro jak sam piszesz nie znasz się, bo branie się za samodzielne składanie roweru to dość ryzykowna sprawa. Inna sprawa, że rower składany samemu raczej nie będzie tańszy niż złożony przez producenta. No chyba, że będziesz składał na jakichś używkach, ale co wtedy finalnie z tego wyjdzie, to diabli wiedzą...
Argi Opublikowano 20 Września 2018 Opublikowano 20 Września 2018 3 godziny temu, SzpiceR napisał: Jak to mawiał mój kolega "biednego na gófno nie stać" A Ty właśnie takie coś próbujesz stworzyć. Rower na tym osprzęcie kupisz poniżej 2k i to z dwuletnią gwarancją. Popieram. Rower składany na chińskiej ramie, to nie jest optymalna opcja w sensie kosztów. Dostajesz ramę za 300$. Jeżeli okaże się OK (mnóstwo zadowolonych użytkowników), na wstępie 1200PLN i dopiero kompletujesz resztę. Osprzęt jak osprzęt, co założysz to będzie. Trzeba się "doktoryzować" u wujka Googla z grup Shimano i tyle. Shimano udostępnia wszystkie instrukcje serwisowe, obsługi, rysunki - tylko studiować. Kół, moim zdaniem, nie opłaca się składać w tej klasie cenowej. Za sam zaplot fachowiec weźmie ok. 200zł. Lepiej wychodzą koła gotowe. A jeżeli rama przyjdzie kiepska (sporo w sieci takich przypadków: UK i USA), to odsyłasz ramę na swój koszt (70 do100$). Chińczyk albo to zwróci, albo nie. Opłat skarbowych nie odzyskasz. Jeżeli wyśle Ci drugą ramę, to jak będzie wyglądać cło i VAT ponownie? Żeby nie było, ja też zamawiam od Chińczyków. Dotychczas były to pierdoły, ale ostatnio zaszalałem i jest dreszczyk emocji Ryzyko biorę pod uwagę i nie traktuję zakupu jako okazji cenowej.
marcinq Opublikowano 21 Września 2018 Autor Opublikowano 21 Września 2018 Dzięki za podpowiedzi. Mam teraz wiele do przemyślenia. Pozdrawiam. ;>
Rekomendowane odpowiedzi