Skocz do zawartości

Canyon Grail - opinie.

Yan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, przeglądając ofertę rowerów gravelowych można w nich doszukać się bardzo dużo podobieństw. W przypadku Canyona Grail jest zupełnie inaczej. Niby jest to szutrowiec ale ma bardzo wyróżniającą fikuśną kierownicę. Połączenie mostka z ramą wizualnie jest super. Można by powiedzieć ideał.

Schodząc bardziej na ziemię i patrzą okiem mechanika amatora zastanawiam się czy faktycznie te dodatki są takie fajne i praktyczne. Pierwsze co mi się nie spodobało to brak możliwości wymiany mostka. Jak w takiej sytuacji dostosować rower pod siebie. Kolejna sprawa to jak zamontować ulubiony licznik? Garmina, wahoo albo zwyczajnego smartfona. Kierownica pewnie pochłania drgania ale nic się do niej nie uda przymocować. Z pomniejszych rzeczy to nie ma praktycznie żadnych otworów do montażu bagażów. Taki gravel ma jakiś sens? Może lepiej kupić rower przełajowy?

Co sądzicie o tym rowerze? Mając te 10k kupili byście gravela od Canyona czy macie inne lepsze propozycje?

Filmy które mnie zainspirowały do dodania tematu:

Opublikowano

Za dychę kupiłbym coś ze stali z osprzętem z górnej półki i jeszcze by zostało. Oprócz tego, co pokazał Puncu, podobała mi się Kona Rove LTD z zeszłego roku. Polski Rondo Ruut ST też niczego sobie, tylko ten widelec niestalowy.

Fikuśna kierownica Canyona jest podatna na przypadkowe uszkodzenie i eliminuje możliwość dopasowania mostka. Przydałoby się ją wygiąć na końcach, ale mało który producent to rozumie. Reszta roweru wygląda standardowo, ot gravel na włóknie węglowym. Za cenę najdroższego modelu można już się pokusić o zestaw na tytanowej ramie (gołe ramy tego typu są po 2000–3000 ojro zależnie od źródła).

Opublikowano

Nie do końca rozumie modę na rowery stalowe. Ciężkie rdzewiejące niepraktyczne. Aluminium jest aż takie złe? Ja w swoim życiu nie jeździłem stalowym rowerem a przynajmniej nie pamiętam. Czasem jedynie widuje jak podgryza je rdza w miejscach spawania.

Wracając do tematu: cenę rekompensuje trochę rama która jest karbonowa (rekompensuje to złe słowo raczej tłumaczy). Jak ktoś szuka gravela czyli roweru na długie dystanse z opcją montażu bagaży to raczej powinien się skupić na prostych rozwiązaniach np.: wkręcany support, klasyczny baranek nie karbon czy cieniowany aerodynamiczny cud techniki albo rama aluminiowa (kompromis między ceną wagą i "nierdzewnością").

Opublikowano

Stal ma lepsze właściwości amortyzujące, a nowoczesne ramy nie odbiegają wagą od aluminium. Kiedy nie masz zawieszenia i raczej omijasz asfalt, zaczyna to mieć sens. A jeśli masz fundusze na wysoką wersję na włóknie węglowym, to kupujesz od razu na tytan -- jeszcze wygodniej niż stal, a bez rdzy...

• Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

W gravelach każdy znajdzie coś dla siebie. To chyba najszerszy segment rynku, najbardziej zróżnicowany i w sumie najtrudniejszy do zdefiniowania. Są gravele wyprawowe, sportowe, z geometrą bardzo zrelaksowaną i mocno sportową. Popatrz na ofertę np Speca. Do niedawna otwierał ją stalowy AWOL - kwintesencja roweru wyprawowego. Stalowa rama akceptująca grubaśne opony rodem z MTB, mnóstwo punktów montażowych i spora waga. Potem mamy stalową sequoię w różnych wariantach. Rower lżejszy, bardzo klasyczny. Ale mamy tu już na pokładzie w wyższych wersjach carbonowy widelec. Nie zabrakło tu jeszcze wszechobecnych punktów montażowych z których osobiście korzystam. Jest w końcu Diverge dostępny jako rower aluminiowy oraz w pełni carbonowy. Ten jest już bliski rowerom szosowym. Jest mocno sportowy w swoim segmencie i właściwie w wersji carbonowej spokojnie może służyć komuś jako pełnoprawny rower szosowy. Wszystko będzie zależało od opony jaką się nałoży.

Rozumiem więc idee Graila - zapewne jest to idealny rower dla ludzi, których nie interesuje powolne szwendanie się, wielodniowe tripy z bagażem. To maszyna dla ludzi z rowerowym ADHD - czyli ma być szybko, sportowo, bez dorabiania jakiejś turystycznej filozofii. Tempo zapewne jest tu priorytetem bez względu na teren stąd dodatkowy element amortyzujący. Z pewnością to tańsze i mniej skomplikowane jak amortyzator. No i fajny wyróżnik dla działu marketingu :)  Swoją drogą to Specialized w wyższym wariancie modelu Diverge ma podobny patent czyli mały amortyzator ukryty w rurze główce ramy.

Każdy musi sam sobie odpowiedzieć na pytanie czego potrzebuje. Przed zakupem roweru jeździłem na kilku maszynach i te typowo sportowe gravele odrzuciły mnie. Okazały się nie moją bajką. Wstrzeliłem się w bardziej turystyczną półkę czyli właśnie stalową Seqoię. Było mi na tym rowerze najwygodniej, daje radę zarówno w terenie jak i na asfalcie dzięki uniwersalnemu napędowi 2x11. Po wymianie kół rower zyskał lekkości i szybkości czyniąc ten rower "kompletnym". Do dzisiaj uważam, że był to strzał w 10 mimo tego, że rynek wręcz został zalany konkurencyjnymi modelami.

Polecam dobrze się zastanowić czego chcemy od roweru a jeśli sami jeszcze nie wiemy to proponuję wstrzelić się gdzieś w środek i postawić na uniwersalność. Grail prawdopodobnie nie jest takim rowerem.

Edytowane przez GrochowaMTB
  • Lubię to! 2
Opublikowano

Moze nie w temacie ale dla mnie gravel to gural bez zawieszenia z barankiem. Lepiej zainwestowac w dobra szose lub hardtila. Tyle kasy za cos co probuje robic dwie rzeczy na raz i tak naprawde zadna dobrze.

Pozdrawiam

Opublikowano
13 minut temu, marcin11011979 napisał:

gural

Nooo tym to na pewno nie jest

Gravel ma być uniwersalnym rowerem, nikt nie będzie nim startował w wyścigach szosowych ani jeździł "wyczynowo" po singlach. IMO ma służyć do wycieczek i sprawdza się przy tym świetnie, po asfalcie pojedzie szybciej niż mtb a w terenie również sobie poradzi.

BTW są gravele full suspension

• Lubię to! 1
Opublikowano

gravel full jest chyba jeden, bo nie widziałem żeby więcej firm zaproponowało taki rower. @GrochowaMTB dość mocno wyczerpał temat. Dla wielu gravel to rower wyprawowy - dla mnie miała to być szosa, do której upchnę opony minimum 35c, tak żebym spokojnie mógł zjechać z asfaltu na leśną drogę. Znalazłem swój, z każdą jazdą utwierdzam się w przekonaniu, że to był dobry zakup 

Opublikowano
13 godzin temu, marcin11011979 napisał:

Moze nie w temacie ale dla mnie gravel to gural bez zawieszenia z barankiem. Lepiej zainwestowac w dobra szose lub hardtila. Tyle kasy za cos co probuje robic dwie rzeczy na raz i tak naprawde zadna dobrze.

Pozdrawiam

Najlepsze są wywody osób nie mających na dany temat zielonego pojęcia :D

Opublikowano
13 godzin temu, trollu napisał:

gravel full jest chyba jeden, bo nie widziałem żeby więcej firm zaproponowało taki rower.

Prototypów graveli full suspension jest co najmniej 5. Ale chyba ani jednego nie ma w sprzedaży.

Opublikowano

Według mnie Gravel to coś czego na rynku potrzeba. Obecnie sam posiadam MTB, ale średnio z nim na asfalcie, pojechać pojedzie, ale na dłuższe wyprawy jest mega niewygodny. Dodatkowo dochodzi fakt, że po górach też nim nie specjalnie pomykam, z reguły są to właśnie ścieżki szutrowe. I tak w okolicach sierpnia zacząłem się rozglądać najpierw za szosą, miałem już nawet 100% typ, jednak potem przyszła refleksja, a co z szutrami? No i zacząłem rozglądać się za przełajem, ale przełaj znowu na dłuższe trasy nie jest tak komfortowy i tutaj powstała konsternacja bo chciałem mieć rower na długie wyjazdy, z przyjemną niesportową geometrią oraz z możliwością wjazdu na mniej uczęszczane szlaki. I tak oto w połowie sierpnia natrafiłem na temat o gravelach i kroczek po kroczku zacząłem zgłębiać temat. Teraz jednak problem jest taki, że tych graveli jest od pierona i to różnych typów, na single, na wyścigi, w teren i wyprawowe. Mnie interesują te ostatnie i obecnie skłaniam się do Marina GESTALT 2. 

Dlatego w moim odczuciu gravel wpasowuje się idealnie w obecne trendy rowerów i moje gusta oraz sposób jazdy. Nie jest to coś wymyślonego na siłę, a raczej odpowiedź na potrzeby rynku. Jedyna wada to niekiedy cena tych konstrukcji, ale to już osobny temat.

Opublikowano (edytowane)

Canyon waśnie zaprezentował modele Grial Al na osprzęcie Tiagra,105 i flagowiec na Rival1,trochę się rozczarowałem,bo myślałem że wkład suportu w wersji AL będzie jak w Endurace w standardzie BSA,a tu jednak pressfit,no i kolorystyka nie za fajna,ale ceny w porównaniu do graveli np. Cannondale  bardzo konkurencyjne

Edytowane przez Tomek1981
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Od połowy stycznia jestem posiadaczem GRAIL CF SL 7.0.Kupiłem go ze względu inną kierownicę.Na środku na dole kierownicy są dwa  nagwintowane otwory które chyba służą do założenia uchwytu na licznik lub smartfonu.Mam Garmin Fenix 3,mam go na ręce podczas jazdy ale zamówiłem sobie gumowy uchwyt na kierownicę,powinien dać się zamocować na kierownicy w miejscu gdzie kierownica jest trochę okrągła,na górnym mostku.Oświetlenie też już sobie kupiłem można znaleźć z gumowymi uchwytami które można założyć na nie okrągłej kierownicy.Rozmiar ramy o jeden większa  niż dla mojego wzrostu,wygodniej się jeździ.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jakiś czas temu widziałem tą maszynę na żywo i muszę przyznać,że prezentuje się jeszcze lepiej niż na zdjęciach  na stronie Canyon'a.

Opublikowano (edytowane)

witam

do Mirek56

także zamierzam zakupić  GRAILA CF SL  tylko wersję 8.0. Możesz napisać czym kierowałeś się wybierając o 1 rozmiar większą ramę ? Mam 176cm wzrostu i wg kalkulatora canyona właściwą dla mnie jest rama w rozmiarze S gdzie u konkurencji byłby to rozmiar M który u canyona zaczyna się od 178cm wzrostu.

pozdrawiam

Mariusz

Edytowane przez swmariusz
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam 170 cm wzrostu kupiłem ramę S nie jest za duża.Przed kupnem zmierzyłem sobie tylko przekrok w swojej szosówce bardzo dobrze mi się na niej jeździ,taki sam przekrok był w ramie o rozmiarze S.

pozdrawiam

Mirek

• 3 miesiące temu...
Parek V Rochliku
Opublikowano

Hej wszystkim, ja przymierzam się do kupna Canyon Grail AL 7.0 w kolorze srebrno czarnym. Marze o gravelu, tylko muszę sprzedac swoją szosę. Myślę że to rower dla mnie mimo że jeszcze realnie nie miałęm z nim do czynienia. Pozdro

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.03.2019 o 14:43, Mirek56 napisał:

Od połowy stycznia jestem posiadaczem GRAIL CF SL 7.0.Kupiłem go ze względu inną kierownicę.Na środku na dole kierownicy są dwa  nagwintowane otwory które chyba służą do założenia uchwytu na licznik lub smartfonu.Mam Garmin Fenix 3,mam go na ręce podczas jazdy ale zamówiłem sobie gumowy uchwyt na kierownicę,powinien dać się zamocować na kierownicy w miejscu gdzie kierownica jest trochę okrągła,na górnym mostku.Oświetlenie też już sobie kupiłem można znaleźć z gumowymi uchwytami które można założyć na nie okrągłej kierownicy.Rozmiar ramy o jeden większa  niż dla mojego wzrostu,wygodniej się jeździ.

Przymierzam się do tego modelu a mam 178cm i 84 cm noga, stronka canyona podpowiada rozmiar S ale jest na granicy z M i nie wiem.

Taki sam problem miałem rok temu jak kupowałem Spectrala wziąłem L i jest idealna. 

Pozdrawiam

Edytowane przez Smashing
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 5.03.2019 o 14:43, Mirek56 napisał:

Odgrzeję temat, czaję się na Graila al 6.0 i nie mogę wybrać pomiędzy M a L (183cm wzrostu i 85 przekrok). Kalkulator wskazuje na M, ale nie wiem czy L nie będzie lepszym rozwiązaniem? Pomożecie?

Opublikowano
W dniu 21.08.2020 o 14:20, Soodi napisał:

Odgrzeję temat, czaję się na Graila al 6.0 i nie mogę wybrać pomiędzy M a L (183cm wzrostu i 85 przekrok). Kalkulator wskazuje na M, ale nie wiem czy L nie będzie lepszym rozwiązaniem? Pomożecie?

Podpinam się pod temat, 181cm, 81cm przekrok. Kalkulator wskazuje również M.

PS. czy grail 6 (2021) ma rzeczywiście jedną manetkę hamulca na tiagra zamiast grx?

HAMULCE

Manetka / dźwignia hamulca

Shimano GRX RX400 2s

Shimano Tiagra RX400 10s

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 22.08.2020 o 20:01, biks napisał:

Podpinam się pod temat, 181cm, 81cm przekrok. Kalkulator wskazuje również M.

PS. czy grail 6 (2021) ma rzeczywiście jedną manetkę hamulca na tiagra zamiast grx?

HAMULCE

Shimano GRX RX400 2s

Shimano Tiagra RX400 10s

Na oficjalnej stronie oba GRX  RX400 2s i 10s

Opublikowano

Na fb też zauważyłem, że ktoś napisał iż to istna literówka. Nie powinno się mieszać grup.