Skocz do zawartości

Regulacja przedniej przerzutki

lary84

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o podpowiedź, założyłem dziś przerzutkę przednią Shimano Deore XT fd-m786 wraz z manetką Deore sl-m6000 i mam problem z regulacją, mianowicie jeżeli manetkę mam na najniższym biegu i naciągnę linkę żeby nie była  luźna to nie mogę wrzucić dużej tarczy manetka  nie pozwala A jeżeli ustawię tak żeby bieg wchodził to linka jest luźna. Wstawię foto z mocowaniem linki 

20180919_204712.jpg

Opublikowano

Linka na najniższym biegu jest luźna. Nie wiem czemu ale w 2x z górnym ciągiem tak jest.

Opublikowano

Czyli jest ok. Jeszcze tylko regulacja żeby fajnie działało i jazda 

Opublikowano

Nie jestem zadowolony z działania zestawu: korbą m590 przerobiona na dwa blaty, manetka deore m6000 i przerzutka deore śr m786. Jest to ciężko wyregulować jeżeli naciagne linkę tak żeby nie latała jak głupia to bieg trzeba wbijać z bardzo dużą  siłą A czasem jest to wręcz nie możliwe, jeżeli ustawię tak żeby komfortowo wrzucać biegi to na małej tarczy linka jest tak luźna że prawie dotyka koła. Wydaje mi się że jest to spowodowane mniejszą odległością tarcz od siebie niż w przypadku korby dwu rzedowej i wtedy zakres pracy przerzutki jest mniejszy niż powinien i nie wystarcza żeby manetka zrobiła klik, czy mogę mieć rację? Jeżeli tak to macie jakieś pomysły żeby temu zaradzić? Liczę na pomoc szczególnie kolegi @SpiderMAN który miał prawie taką  konfigurację.

Opublikowano

A manetkę masz z przełącznikiem między 2 a 3 rzędy?

Opublikowano

Właśnie że w tych manetkach nie ma przełącznika A jest to deore m6000 2/3 rz.

Opublikowano

Czy może ktoś wrzucić foto luzu na lince najlepiej w tej konkretnie przerzutce  ewentualnie ktoś ma manetke m6000 z napędem 2 x 10 

Opublikowano

Jak to nie ma przełącznika?

No trudno też się da.

Reguluj naciąg linki na zrzuconym na małą tarczę łańcuchu i manetką zrzuconą do oporu.

Z blatu na zewnątrz nie zrzucisz, bo Cię nie puści śruba ograniczająca zasięg pracy prowadnicy.

Opublikowano (edytowane)

Na zdjęciu nie widać żeby była luźno. Faktycznie u mnie na młynku linka jest trochę luźno, ale nie obija się o ramę. Może przerzutkę trzeba z 1 mm unieść i ograniczyć żeby poza blat nie wypadła. A może 590 jest 3x9 a przerzutka manetka 2,3/10 i coś nie gra z odległością zębatek od ramy. Do tego wg mnie i chyba wg instrukcji linka jest trochę źle założona, powinna iść całkiem na zewnątrz i zawinąć się na śrubę. Przełącznik powinien być w manetce deore ale nie jest to konieczne byle śrubami ograniczającymi przerzutki podziałać. Ja gdy w manetce slx ustawiałem to lepiej było ustawiać po przeróbce na 2 blaty na biegu 2 i 3 manetki, a nie na 1 i 2. Tak mi jakoś lepiej pracuje choć  nie powinno być różnicy. Powinno śmigać tylko trzeba poregulować bez nerwów.  A i zapomniałem zapytać jakie masz zębatki bo młynek 22 i blat 38 to już ciężko wyregulować bo duża różnica wielkości.

Edytowane przez borek83
Opublikowano

Młynek 22 a blat 36 i teraz nic nie robiłem w temacie bo miałem wesele siostry. Jutro ruszę z tematem i co udało mi się ustalić to że praktycznie lepiej działa to na biegach 2 i 3 a nie na 1 i 2, wyczytałem jeszcze w instrukcji innej manetki żeby przełączyć na bieg środkowy  i dopiero zakładać linkę do manetki może to ma jakieś znaczenie spróbuje i dam znać jakie efekty 

Opublikowano

Na stronie firmowej 786 wyglądają inaczej. W każdym razie śruba blokująca linkę wychodzi w tą samą stronę co wózek a nie do tyłu ...

Jesteś 'aby' pewien, że to ten model ... ?

W opisie też stoi, że jest do blatów 38-44T.

A - a jeszcze czasem nie wyleciał ci pancerz z oczka po drodze od manetki?

P-FD-M786_2012products0224_750_750.jpeg
Opublikowano (edytowane)

Moja wygląda inaczej jak na moim foto , udało mi się wyregulować tak żeby linka przy małej tarczy miała luz który mnie zadowala, manetke trzeba ustawić tak żeby zmieniała biegi na 2 i 3 wtedy skok manetki jest wyraźnie mniejszy i da się to ustawić brakuje tylko blokady 1 biegu bo można przez przypadek zrzucić co prawda łańcuch nie spadnie bo przerzutka nie pozwoli ale jednak powinno być to możliwe, kolejna kwestią jest płynność działania może wszystko się musi ułożyć natomiast przejście z tarczy 22 na 36 jest troszkę za ostre ? Trzeba pomyśleć nad 24 lub 26 T tylko wtedy możliwe że braknie mi lekkich przełożeń. Muszę to sprawdzić czy kaseta 11-36 + korba 24 lub 26-36 będzie porównywalna z kasetą  11-34 + korbą 22-36.

Byłem sprawdziłem i wiem że jest to przerzutka m786 tak jest wybite na prowadnicy łańcucha 

Edytowane przez lary84
Opublikowano

Ja mam 22 x 36 i wszystko śmiga płynnie więc raczej u Ciebie też powinno w takim zestawie funkcjonować. A linkę przełożyłeś zgodnie z instrukcją? Nawet gdy śruba zaciskająca linkę wchodzi od tyłu roweru to linka powinna iść na zewnątrz i wchodzić w zagłębienie (takie nacięcie na dole śruby). Ja mam przerzutkę slx dwurzędową więc może trochę się różnić budową, ale ze zdjęcia wynika, że to podobny typ. Faktycznie ja swoją manetkę slx później xt ustawiałem na 2 i 3 biegu, ale w obu przypadkach przełącznik z 3 biegów na 2 występuje więc tego przypadkowego zrzucenia nie ma. Uważam, że wymiana zębatki młynka nie jest konieczna choć być może łagodniej by to działało. Jeżeli czujesz, że za twardo bieg się zmienia to przyczyna musi być gdzieś indziej.

• Pomógł 1
Opublikowano

Przejechałem kilkanaście km, wszystko jest ok, biegi wchodzą dobrze, wspinanie łańcucha na dużą tarczę "chwile" trwa, przejście z 22 na 32 jak miałem wcześniej było szybsze ale to jest raczej oczywiste. Wkurza  tylko ten brak blokady manetki. Ale tak to jest jak się kupuje po trochę najpierw miał być cały napęd deore m6000 a teraz to bedzie mix, m6000 z m786, ale nie jest powiedziane że kiedyś nie wpadnie nowa korba i manetki  żeby wszystko było z jednej grupy.

Opublikowano (edytowane)

Osprzęt musi być kompatybilny a nie musi być z tej samej grupy. Wg mnie o niebo lepszy jest stary xt niż nowe deore choć to nowe wizualnie wszystkim bardziej odpowiada. Na płynność wrzucania z młynka na blat ma też znaczenie jaki blat kupiłeś. Ja zamontowałem na początku 36 z 3 rzędowej korby xt i śmigało tak długo aż nie chciało przyjąć nowego łańcucha, teraz mam z 2 rzędowego slx też 36 i też pięknie działa. W różnych blatach są inne przetłoczenia czy inna ilość i rozmieszczenie pinów wrzucających łańcuch z młynka. W moim przypadku wszystko można powiedzieć o zmianie biegów ale na pewno nie to że trwa ona zbyt długo. Nie ma też znaczenia czy łańcuchy od shimano czy KMC. 

I jeszcze jedno mi się przypomniało, żeby lekko zmieniały się biegi trzeba troszkę poluzować śrubę ograniczającą przerzucanie łańcucha poza blat  tak na granicy bo jak zbyt się ograniczy to ciężko się wrzuca. U mnie jest tak że przerzutka wychyla się troszkę dalej a jak manetkę puszczę gdy bieg wskoczy to delikatnie się cofa. Nie wiem czy dobrze to opisuję ale manetka musi swobodnie załączać się na najwyższym biegu.

Edytowane przez borek83
Opublikowano
1 godzinę temu, lary84 napisał:

Wkurza  tylko ten brak blokady manetki.

Manetka od XT 8000 też nie ma blokady a nigdy nie miałem z nią problemów w napędzie 2x11. Gdy manetka jest w środkowej pozycji a łańcuch na największym blacie to linka jest tak naciągnięta, że dalsze wciskanie nie ma sensu.

W dniu 23.09.2018 o 20:32, lary84 napisał:

praktycznie lepiej działa to na biegach 2 i 3 a nie na 1 i 2 

A czym ta "lepszość" się objawia?

Opublikowano

Lepszość polega ma tym że skok manetki na biegu 1-2 jest dłuższy niż z 2-3 I wtedy lepiej działa sama manetka. Co do działania to jestem zadowolony A jak pisałem o zmianie manetke to miałem na myśli zboczenie które objawia się tym że chce mieć 😁