Skocz do zawartości

Cannondale Scalpel Si Carbon 4

Maroszek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam do was pytanie otóż mam zamiar kupić Scalpela z tytułu rozmiar M przy moim wzroście 175cm ale nie jestem pewien czy będzie on odpowiedni. Nie mam czasu sie porządnie zmierzyć i nie mam też możliwości przymierzyć sie do ramy fizycznie. Dobrze jakby wypowiedzieli sie użytkownicy tej ramy. Z góry dzięki ;)

Edytowane przez Maroszek
Opublikowano

No ja bym nie zaryzykował, zmierz się porządnie, w sensie przekroku, wzrost i innych potrzebnych wymiarów i porównaj z tabelą wymiarów na stronie Cannondale.

Opublikowano

Jak dla mnie bedzie pasował. Osobiście posiadam fulla marki Scott o podobnej konstrukcji. Mam 170 m wzrostu i jeżdzę na rozmiarze M. Jedyne tylko co bym zweryfikował to przekrok,bo rama Scalpela ma 75 cm licząc od ziemi do jego najniższej części rury górnej. 

Opublikowano

Mam Scalpela z 2017 roku i przy wzroście 174 cm mam ramę M która pasuje idealnie. Przed zakupem przymierzałem sie do L ale jest zdecydowanie za duża do mojego wzrostu. Powodzenie z zakupem - genialny rower.

• 1 rok później...
Opublikowano

Niedawno zaopatrzyłem się w używanego Scalpela Carbon SI 4, rower wciąż posiadający niezastąpione dwa blaty z przodu i do tego z gwarancją sklepu rowerowego 🙂

Wcześniej korzystałem z Kellysa Reyona 50 i mam tam regulowane trójstopniowo zawieszenie obsługiwane z manetki - uwielbiam to rozwiązanie w zakresie "open - pedal". Zawieszenie Kellysa to FOX. Jednak w Scalpelu mam damper Rox Shock Monarch RL jedynie o dwóch pozycjach - otwarty i zamknięty, nie mówiąc o jego regulacji z manetki. W związku z tym rozglądam się za damperem, który obsłuży mi funkcję "pedal" i będzie pasował w miejsce obecnego. Manetka? Nie wiem. Mam już na kierownicy manetkę od Leftyego.

No i w tym miejscu spotykam się ze swoim brakiem kompetencji i nie wiem... Damper ma rozmiar 190x45, ale jest jeszcze taki parametr jak LOCKOUT FORCE. W zamontowanym mam wartość 430, a znalezione w sieci mają 380. Jak ważny jest ten parametr? Znalazłem taki: RS-DLX-RT3-B1. Jest na stronie sram, ale poza tym nie widzę tego rozmiaru w żadnych ofertach na stronach polskich.

Fox ma model Float DPS o tym rozmiarze. Jednak jego cena, to cena rowerów większości ludzi 😛 Pomijając cenę. można się spodziewać, że będzie pasował? Może to wszystko jest mniej skomplikowane niż sądzę? 😉 

Czy znajdzie się dobra dusza, która pomoże mi w tym zagadnieniu? 

Opublikowano
17 minut temu, Mjecio napisał:

Masz jeszcze dt swiss 3 pozycyjne :) r414, x313

Dzięki

Widzę, że na stronie DT Swiss już są kolejne modele, w tym R 232 ONE z trybem "Drive", w każdym rozmiarze i montażu. Imponujące 🙂