Skocz do zawartości

Budowa roweru do amatorskiego XC

XC_spider

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. 

Na początku 2018 roku kupilem ten rower :  http://goodmanbikes.pl/rower-goodman-revo-7-2-2018-niebiesko-czerwony/# . Z czasem zacząłem się zagłębiać I czytać o rowerach, kolarstwie górskim itd. Postanowilem, że chce zmodyfikować mój rower I dołożyć do niego trochę pieniędzy. Zrobić system bezdętkowy, wymienić amortyzator, przerzutki, kasetę, manetki i założyć SPD. Może po jakimś czasie kiedy ja biorę umiejętności zacząć jeździć w zawodach XC. Moje pytanie brzmi: Czy rama nadaje się do takiej zabawy i jakie części będą najlepsze, żeby zrobić z niego górskiego potwora? Myślałem nad budżetem ok. 2000 zł, oczywiście jeżeli to możliwe aby zmieścić się w takiej kwocie

Opublikowano

2000 zł nie wystarczy, aby wymienić prawie wszystko w takim rowerze, ale też nie bardzo jest powód. Taka prosta rama nie będzie podstawą do zbudowania maszyny wyścigowej, bo nie do tego ją zaprojektowano. Ani nie będzie to "górski potwór", jeśli mówisz o bardzo trudnych zjazdach. Jeśli naprawdę potrzebujesz czegoś z wyższej półki, nic nie dokupuj i odkładaj, aż zajrzysz do wątku o zakupach do 5000.

Jeśli chcesz po prostu coś lepszego, wymień na lepsze te części, które najbardziej Ci dokuczają albo już nie dają rady. Bezdętki i SPD zrobisz łatwo i stosunkowo tanio. Między napędem a amortyzatorem będzie twardy wybór, bo na oba naraz nie wystarczy, jeśli mają być naprawdę lepsze od obecnych.

Opublikowano

Jedyną wadą jaką zauważyłem jak do tej pory jest amortyzator. Jestem pewien, że będę to wymieniał. Na dluzszych zjazdach bola rece i nie jest ro przyjemne. Co do systemu bezdetkowego jaki jest koszt przerobienia obu kół? Nieco daje się też we znaki słaba przerzutka tylna. Łańcuch mocno lata I solidnie uderza w ramę. Myślałem nad wymianą na Deore lub SLX

Opublikowano
14 godzin temu, XC_spider napisał:

Jedyną wadą jaką zauważyłem jak do tej pory jest amortyzator. Jestem pewien, że będę to wymieniał. Na dluzszych zjazdach bola rece i nie jest ro przyjemne. Co do systemu bezdetkowego jaki jest koszt przerobienia obu kół? Nieco daje się też we znaki słaba przerzutka tylna. Łańcuch mocno lata I solidnie uderza w ramę. Myślałem nad wymianą na Deore lub SLX

Masz 9rzędów, więc niestety możesz zapomnieć o Shadow+, bo te przerzutki są 10rzędowe.

Generalnie słabo widzę sens pakowania 2k zł w ten rower, za dużo rzeczy jest do wymiany.

Tak poza tym już był wątek o upgrade w tej kwocie, może jego lektura Ci pomoże w podjęciu rozsądnej decyzji.