Konus Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Hej, od kilku tygodni jeżdżę z tym Garminem, pulsometrem i pomiarem kadencji. W tygodniu jeżdżę głównie do pracy i z pracy (między 11-13km, zależnie od tego jaką drogę wybiorę), za to ostatnio codziennie Dzisiaj rano wyłączyłem auto pauzę przy postojach, bo mierzyłem HRmin, a potem zapomniałem włączyć i parametry z jazdy były zupełnie inne, niż na co dzień. Trasa bardzo zbliżona jak widać, dla urozmaicenia przez Mokotów sobie różnie jadę, dystans podobny, średnie tętno z wczoraj 127, z dzisiaj 135, czyli też różnica nie jakaś powalająca, a w kaloriach już bardzo znacząca. Skąd to się wzięło? Mam kilka podejrzeń - nie wiem czy Garmin bierze pod uwagę odstępy czasowe między treningami, bo wczoraj o 21 pojechałem na spokojnie w godzinę 20km i w sumie przerwa między aktywnością była dość krótka, ze 13 godzin. Może mieć wpływ też to, że temperatura dzisiaj jest o kilka st wyższa, niż wczoraj (nie wiem czy ten pomiar temperatury ma wpływ na cokolwiek?). A może po prostu chodzi o pracę serca na danym tętnie w danym okresie czasu i tu, gdzie auto pauza wycina pewne okresy, dzisiaj czujnik je zarejestrował i wziął pod uwagę? O co chodzi?
dfq Opublikowano 14 Września 2018 Opublikowano 14 Września 2018 Inny dzień(samopoczucie), inne warunki (wiatr, temerytura, ciśnienie, wilgotność etc.), inne wyniki. Nieporównywalne. Auto pauza nie ma tu znaczenia. Jeśli już to tętno powinno być niższe a nie wyższe. 1
Konus Opublikowano 14 Września 2018 Autor Opublikowano 14 Września 2018 Ok, a licznik kalorii bazuje chyba tylko na dystansie? Raz na tej samej trasie cisnę do siódmych potów, innym razem jadę 70% w 2 strefie, reszta w 3, a spalanie pokazuje niemal identyczne.
dfq Opublikowano 14 Września 2018 Opublikowano 14 Września 2018 (edytowane) Nie wiem jak jest w garminie. W mojej Sigmie 23.16 ewidentnie licznik kalorii nie bazuje tylko na dystansie : Popatrz na treningi TK_3 i TK_6. To są te same trasy, te same odległości, podobne prędkości średnie ale tętno i liczba spalonych kalorii sporo różna (prawdopodobnie w jednym przypadku większa część trasy to jazda z wiatrem na polderze Wisły). Edytowane 14 Września 2018 przez dfq
Rekomendowane odpowiedzi