Przemcio Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 A ja składając nowy rower użyłem super uniwersalnej praski w postaci ścisku stolarskiego :-) Kilka sekund i presfit ze sterami zamontowane :-) 2
pitmax Opublikowano 4 Września 2018 Autor Opublikowano 4 Września 2018 W dniu 3.09.2018 o 10:05, firefoks napisał: Wadą suportu Token Ninja wydaje się to,że oś korby jest osadzona bezpośrednio w łożysku, metal w metalu. Lepsze byłoby zastosowanie tulejek plastikowych. Przecież w każdym presficie tak jest
Gość Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 Czyżby?Wklej przykłady bo tak to wszytko można podważyć
firefoks Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 https://www.google.com/search?q=suport+press+fit&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi245HIzqPdAhXDliwKHciUB-EQ_AUICigB&biw=1600&bih=779
Gość Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 Nie sądzę by to była wadaOś silnika elektrycznego też jest osadzona na bierzni łożyska i w niczym to nie przeszkadzaWkłady suportu które wkleiłeś oczywiście maja takie tulejki teflonowe na których, spiera się os korby jednak nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, skoro w jednym i drugim przypadkuJest zwyczajnie spasowaneDla mnie różnica jest tylko taka że w ninja wyjdzie samo łożysko, a w tych teflonowych shimano podczas próby wyjścia lub wybicia z reguły uległo uszkodzeniu
Franz Mauer Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 Przyjrzałem się zdjęciom przedstawionym przez Firefoksa i sądzę, że nikt z producentów nie miał na myśli odseparowanie dolnej bieżni łożyska od osi korby. Tak po prostu wymyślili rozwiązanie dotyczące uszczelnienia suportu. Wsadzanie kolejnych tulei z tworzywa sztucznego zamiast pomagać mogłoby skutkować pojawieniem się kolejnych trzeszczeń, pisków lub innych cudów na kiju,bo przecież to klejny zużywający się element zestawu.
pitmax Opublikowano 5 Września 2018 Autor Opublikowano 5 Września 2018 8 godzin temu, firefoks napisał: https://www.google.com/search?q=suport+press+fit&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi245HIzqPdAhXDliwKHciUB-EQ_AUICigB&biw=1600&bih=779 to co wdać na zdjęciach to jest zwykła uszczelka przeciwkurzowa zakładana od zewnątrz, więc nie sugeruj się nimi, bo one rzeczywiście wprowadzają w błąd
firefoks Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 18 godzin temu, piter614 napisał: Jest zwyczajnie spasowane Dla mnie różnica jest tylko taka że w ninja wyjdzie samo łożysko, a w tych teflonowych shimano podczas próby wyjścia lub wybicia z reguły uległo uszkodzeniu Jednak wolałbym tulejkę z twardego plastiku niż metal w metalu, bo może być ciaśniejsze pasowanie - plastik i tak się podda. W przypadku metal-metal może dojść do zapiekania osi korby z bieżnią łożyska lub "wyrobienia" się osi korby w przypadku częstego demontażu.
trollu Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 zapiekania się osi korby z łożyskiem? A w jakich to ciężkich warunkach ma pracować korba, żeby się zapiekła W fuelu miałem suport MT500, tam łożysko jest zakryte plastikowym kołnierzem. Po roku lewe łożysko zaczęło padać i korbę też zaczęło szlifować. Tak czy inaczej - suport do wymiany.
Gość Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 W pressfit jest ta tulejka teflonowa która chroni łożysko od czoła oraz od strony samej korby,jednak przy zwykłym przeglądzie suportu podczas wyjmowania okazało się np u mnie ,że zwyczajnie ta tulejka pękła.Czyli oddzieliła się jedna część od drugiej.Presfit ktoś wymyślił z założeniem że miał być lekki i to miało obniżać wagę roweru
piterrrxd Opublikowano 9 Września 2018 Opublikowano 9 Września 2018 W dniu 6.09.2018 o 07:59, firefoks napisał: W przypadku metal-metal może dojść do zapiekania osi korby z bieżnią łożyska lub "wyrobienia" się osi korby w przypadku częstego demontażu. Myślę że nawet przy złożeniu wszystkiego na sucho nic by się zapiekło/zatarło, za niskie obroty i temperatura Plastik by się wyrobił i szybko mielibyśmy luz, a tego przecież chcemy unikać.
Kszycholas Opublikowano 25 Września 2018 Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) Accent, Neco ma wkłady oparte o standardowe maszynówki. Miski są aluminiowe. Zamontowane na klej do łożysk np LOCTITE 641 który umożliwia późniejszy demontaż. Tylko nie wiem po co bo jakby co to wymienia się same łożyska. Mam to w dwóch rowerach. W jednym rok i też cisza. Rozwiązanie tańsze. W innym rowerze mam łożyska BB30 i ich bieżnia zewnętrzna styka się bezpośrednio z mufą. Jakby takie coś miało złapać luzy to pozostaje wklejenie na chama jakiegoś adaptera którego oczywiście pod moją mufę 83mm nie ma. Edytowane 25 Września 2018 przez Kszycholas
Gość Opublikowano 25 Września 2018 Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) a tutaj wewnętrzna część ściągacza która została wykonana jak na rysunku technicznym który znalazłem w sieci pasuje idealnie Edytowane 25 Września 2018 przez Gość
Gość Opublikowano 27 Października 2018 Opublikowano 27 Października 2018 Dodam ze po kilku miesiącach użytkowania presfit Ninja TokenWczoraj wyjolem go z ramyZostałem mile zaskoczony widokiem łożysk pod uszczelnieniami-łożyska były czyste brak piasku lub jakiegokolwiek brudu-os korby czysta jedynie smar który dałem podczas montażu-demontaż bo to najważniejsze 🧐 poszło łatwo rozkrecilem bez problemu stuklem ręką by wypadł po czym byłem w stanie rozkręcić go rękoma-w samej mufie był piasek ale to już z mojej winy bo jeździłem bez gumki która zabezpiecza otwór w ramieWerdyk mimo mycia roweru na różne sposoby nawet nie zalecanymi myjkami cisnieniowymi chłopaki z Token zrobili generalnie coś co polecamZwykły presfit shimano nie jest wart zgrzytania w naszym napędzie, ani nerwów użytkownikówRaiderze Rajderko macie problem z shimano presfit nie możecie spać po nocy wymienię na coś co pozwoli wam spać spokojnie Dodam jeszcze że przez czas użytkowania rower użytkowany w górach w dolinach w błocie piachu i wodzie zapomniałem w tym czasie że są problemy ze zgrzytajacym presfitemJaki użytkownik roweru polecam na 100%Gdyby ktoś spytał stary jak presfit? hmmm a co to takiego?
Kruk Opublikowano 27 Października 2018 Opublikowano 27 Października 2018 Takie same mam zdanie na temat Token Ninja. Założę się że za jakiś czas w Sram'owskim czy Shiman'owskim asortymencie powstaną wkłady takie PRO
leejoonidas Opublikowano 28 Października 2018 Opublikowano 28 Października 2018 Z ciekawostek mogę dodać że firma Wheels też robi skręcane suporty.
Kruk Opublikowano 28 Października 2018 Opublikowano 28 Października 2018 no właśnie ;D Sami sobie strzelili w stopę z Pressfit'ami a teraz ratuj bo hałasuje.
trollu Opublikowano 30 Października 2018 Opublikowano 30 Października 2018 (edytowane) @piter614 rozumiem że wyciągałeś cały wkład. Nie lepiej wyjąć same łożyska? Ja Tokena mam dopiero od wakacji, zobaczymy jak będzie u mnie. Wcześniej był Shimano MT500 i po roku padło lewe łożysko. To w fullu. A zobaczymy ile pożyje pf w gravelu Edytowane 30 Października 2018 przez trollu
Gość Opublikowano 31 Października 2018 Opublikowano 31 Października 2018 @trollu wyciągnąłem cały wkład bo wyjmowalem przewód od sztycy reverb, i po drugie nie miałem gumki w ramie i byłem pewny że pod wkładem będzie sporo piasku w ramie, gdyby nie to nie było by potrzeby wyjmowana wkładu, bo do łożysk jest łatwy dostęp
Unknown Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 W dniu 24.08.2018 o 19:59, Kruk napisał: Też kupiłem sobie Tokena i sobie bardzo chwalę, sama idea Press Fitu moim zdaniem jest nie trafiona, a taki patent jak suporty Tokena na serio ratują dupsko pressfit'om. Czytam, i czytałem te wszystkie opinie o PF i jestem chyba jedynym zadowolonym 🙂. Notabene wybór ramy roweru po różnych grzebaniach po forach, opiniach, a to material, a to mocowania tarcz, a tapered, a srele morele i duperele w koncu trafilem kupilem, rama przychodzi, a mufa misek wybrakowana, jakas gładka, bez gwintu- co to ma znaczyc sie ja pytam ? Za późno - trafilem w PF :-). Jednak po 3 latach uzywania, nic nie zgrzyta, stuka, piszczy... zrzucę to na starość, trzeba sie chyba wybrac do laryngologa 😋.
Kruk Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 Wiesz, nie każdy press fit strzela jak karabin nie mniej w karbonie jak się to już wydarzy to umarł w butach, ciągłe wyciąganie, smarowanie i tak na kilka km. Dlatego Token Ninja to jeden z najlepszych rozwiązań na to dziadostwo jakim jest press fit, jak ktoś ma normalną ramę na BSA to ma fart
trollu Opublikowano 14 Lutego 2019 Opublikowano 14 Lutego 2019 mój nie strzelał, po prostu zatarło się łożysko. Ale jak już musiałem wymieniać to założyłem tokena
exterytorialny Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 Zgłasza się kolejny zadowolony z PF. W fullu MT500 i w szosie BB30. Czytam sporo o strzelających PF i sam nasłuchuję swoich. Przez dwa lata nic nie stuka, nic nie puka, nic nie trzeszczy. Szczęście? A może to zależy od techniki jazdy? Jeżdżę z wysoką kadencją, nie kręcę siłowo.
Unknown Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 W dniu 22.02.2019 o 11:01, exterytorialny napisał: Zgłasza się kolejny zadowolony z PF. W fullu MT500 i w szosie BB30. Czytam sporo o strzelających PF i sam nasłuchuję swoich. Przez dwa lata nic nie stuka, nic nie puka, nic nie trzeszczy. Szczęście? A może to zależy od techniki jazdy? Jeżdżę z wysoką kadencją, nie kręcę siłowo. Byc moze 😉...ja jeżdżę na rowerze ponad 20 lat...srednio ok 1 tys miesiecznie....Wstyd sie przyznac, ale o kadencji tylko slyszalem i czytalem, ze cos takiego jest. Nigdy sie w to nie zagłębiłem, wiec jesli jeżdżę to chyba nieświadomie z prawidłową :-). Konstrukcyjnie ogólnie chcialem go unikac, jednak jak go juz mam i uzywam to powiem, ze spodziewalem sie tragedii. Po przejechaniu ok 10 tys km jestem zadowolony...mi nic nie trzeszczy i nie zgrzyta ( rama scandium)
Rekomendowane odpowiedzi